Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от пет континента на математическа олимпиада в АУБ

  За 13-ти път Американският университет в България е домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. В присъствието на студенти от пет континента, престижното събитие откри проф. Джон Джейн, президент на олимпиадата. „Подготвили сме много сложни математически задачи за участниците, но се надяваме събитието да обедини младите хора за трайни контакти. Поканили сме и представители на световноизвестни компании, отворени с предложения  за работа към талантливите млади математици“, каза за БНР Радио Благоевград проф. Джон Джейн.


  Световната математическа надпревара за студенти за първи път се провежда хибридно и ще продължи до 7 август. Около 400 млади хора, представители на над 180 университета от 65 страни до края на седмицата ще премерят сили в решаването на сложни задачи. В състезанието, което  се провежда в два кръга,  се включват студенти от първи, втори, трети и четвърти курс на възраст до 23 години. Конкурсните задачи са от областите алгебра, математически анализ, геометрия и комбинаторика.


  Матиас е студент в Техническия университет в гр. Мюнхен-Германия и очаква оспорвано състезание. „С моите колеги сме убедени във възможностите си и очакваме призово класиране. Но дори и това да не се случи, самото присъствие тук и участието в олимпиадата вече е изключително преживяване. Ще се запознаем с много млади хора от различни страни, ще имаме възможност да се докоснем по-отблизо до България, с нейната култура и история“.

  На най-добре представилите се студенти ще бъдат връчени повече от 100 награди.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кметът Инж. Красимир Герчев поздрави всички учасници в "На армане с тъпане" и подари на всеки автентично разложко кръпче

Малко преди старта на фестивала за традиционни български хора, - "На Армане с тъпане" кметът - Инж. Красимир Герчев прие , приветства и поздрави учасващите танцови групи, състави и формации. Подари грамота на всеки състав, а за всеки участник имаше специално изработено автентично разложко кръпче. *По стари порядки, основното предназначение на кръпчето е..

публикувано на 29.06.24 в 11:14

Фестивал на късометражното кино в Перник

21-вото издание на международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE /В Двореца/ще се проведе от 29 юни до 6 юли в град Перник. Селекцията на фестивала включва 165 филма от цял свят, които ще се борят за наградите в различни категории, определени от международно жури и публиката. Домакин на всички събития ще бъде Дворецът на културата в град..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Безплатни спортни занимания в община Благоевград

Община Благоевград и спортните клубове на територията на областния център организират безплатни занимания за учениците през лятната ваканция. Те стартират от 1 юли и ще продължат до края на месец август, като се провеждат по предварително изготвен и утвърден график.  В програмата са включени различни видове спорт, сред които лека атлетика, плуване,..

публикувано на 29.06.24 в 09:27

Петровден е !

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

публикувано на 29.06.24 в 09:24

Слънчево време

На 29 юни времето ще бъде слънчево. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще има купеста облачност, но ще остане почти без валежиДневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 30° и 35°

публикувано на 29.06.24 в 08:52

Пожаро-тактическо учение в Перник

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник проведе пожаро-тактическо учение със силите на Единната спасителна система в областта. То бе свързано с възникнал пожар на четвъртия етаж на сградата на областна и общинска администрация, при който има пострадали служители, които трябва да бъдат евакуирани. В полевата..

публикувано на 28.06.24 в 17:30

Нова зона за тихи игри и почивка в Кюстендил

Нова зона за тихи игри и почивка работи от днес в Кюстендил. В парка пред Общинския драматичен театър са разположени маси за шахмат, табла, "Не се сърди, човече“, викингски шах и дама. В зоната за тихи игри и почивка има и игрално поле за шахмат с големи фигури. Те ще могат да се вземат от касата на театъра, която работи през целия ден. При..

публикувано на 28.06.24 в 15:43