Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценна икона излагат в черквата на село Долни Раковец

Единствената оцеляла икона от старата църква  „Св. Николай Чудотворец  в радомирското село Долни Раковец, ще бъде изложена за поклонение на 14 и 15 август. Иконата е на Пресвета Богородица с Младенеца. Тя е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник.

За шеста поредна година, по повод Успение Богородично, иконата ще бъде върната временно в църквата. Тя ще бъде изложена за поклонение на 14 и 15 август от 8 до 15 часа, каза Дафинка Станоева от Църковното настоятелство.

„Тази икона е изписана от зограф Димитър през 1850 година, когато е изписвал и другите икони. По комунистическо време в двора на църквата имало училище. Викали са учениците и са им давали по една икона да носят в новата църква. Тези икони, които са занесени в новата църква са изчезнали. Няма нито една икона. Това е единствената икона, останала от старата църква. Оригинална е”. каза Станоева.

Според преданието поклонниците оставят бележки със своите молби към Богородица в ниша на иконостаса. Няма сведения, кога точно е построен храмът. Предполага се, че градежът е правен между XV и XVI-ти век. През 70-те години на миналия век църквата е обявена за паметник на културата с местно значение, а в наши дни, благодарение на родолюбиви българи, се извършва поетапна реставрация на храма, при която са открити уникални стенописи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обществено обсъждане за нов заем се проведе в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев насрочи публично обсъждане за необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 14 милиона лева. Дебатите се проведоха в зала „22 септември“, която се изпълни с общински съветници, служители на общинска администрация, общественици и граждани. Гражданите искат да се направи  допитване или..

публикувано на 22.04.24 в 22:55

Почистиха пътека до водопада Честненско усое

Служители на Държавно горско стопанство - Якоруда и на Община Якоруда обединиха усилия и почистиха пътеката до водопада Честненско усое и възстановиха беседката в района, който води към Трещеник. Акцията беше проведена на 20 април и привлече десетки доброволци, които с много ентусиазъм се включиха в инициативата на горските и чиновниците.  Всички те..

публикувано на 22.04.24 в 16:43

Осъдиха мъж, причинил смъртта на трима след катастрофа

Пет години лишаване от свобода постанови съдът в Кюстендил за обвиняем за причиняване на смъртта на трима души след пътно произшествие, съобщиха от съда в Кюстендил. Съдът приспада времето, през което по отношение на обвиняемия  е била взета мярка за неотклонение "домашен арест", считано от 2 февруари 2023 г. до привеждане на присъдата в изпълнение...

публикувано на 22.04.24 в 15:12

Наградиха победителите от конкурса "Пролет върху листа"

Победителите от 17-я национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа" бяха наградени днес в Кюстендил. Церемонията по награждаването и откриването на изложбата се проведоха във фоайето на театъра в града. Конкурсът вдъхновява творци и почитатели от цялата страна и ги среща в града на пролетта – Кюстендил, казаха организаторите от общинския..

публикувано на 22.04.24 в 15:09

Акционерно дружество предлага да поеме управлението на ФК "Пирин"

Известният благоевградчанин Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов внесоха до кмета на община Благоевград предложение за управленско участие в развитието на футболен клуб „Пирин“ ЕООД Благоевград. Спасов развива успешен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници и е известен с това, че от години помага на много..

публикувано на 22.04.24 в 15:07

Международен ден на Земята в 11-то ОУ Благоевград

Жълти, червени, сини, зелени, розови балони полетяха днес в небето над 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград. По този начин учениците отбелязаха Международния ден на Земята – 22 април. Тази година събитията преминават под мотото „Свят без пластмаса“. 11-то ОУ „Христо Ботев“ работи по проект „Влез в Зеления кръг“ за мащабно въвеждане на..

публикувано на 22.04.24 в 14:41

Профилактика на водата в Благоевградска област

В периода от 22 април до 31 май "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – Благоевград ще извърши планова профилактика (почистване и дезинфекция) на резервоарите и водопроводната мрежа на населените места, които обслужва на територията на област Благоевград. Поради профилактиката, населените места в посочения период ще бъдат с нарушено водоснабдяване. От..

публикувано на 22.04.24 в 14:34