Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания

Автор:

Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания, съобщи Би Би си. 

Това стана на среща на така наречения Съвет за възкачване на трона в двореца "Сейнт Джеймс" в централен Лондон. Интересното в случая е също, че за първи път този ритуал, който е малко странен, но има древна история, бе предаван пряко по телевизията.

По сценарий в него присъстват и членове на Тайния съвет на монарха, действащи и бивши министри, както и бивши премиери. Участие взема също големият син на краля принц Уилям, който от снощи е с две нови титли – Принц на Уелс и Херцог на Корнуол.

След приключване на церемонията от балкона на двореца ще бъде прочетена тържества прокламация, че Чарлз Трети се възкачва на трона.

Същата прокламация ще бъде прочетена по-късно в Стоковата  борса в лондонското Сити, а на следващи ден, в неделя, в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Знамената ще бъдат вдигнати отново за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона, след това отново ще бъдат свалени наполовина за периода на национален траур.

От Даунинг стрийт съобщиха, че днес следобед премиерът Лиз Тръс и нейният кабинет ще се срещнат с краля. Висшите министри ще положат клетва за вярност към монарха.

Парламентът нетрадиционно ще бъде отворен в събота от ранния следобед до късно вечерта, за да могат депутатите да изразят тяхната почит към покойната кралица.

Междувременно започна подготовката за пренасянето на ковчега с тленните останки на Елизабет Втора от Шотландия, където почина. Първо той ще бъде пренесен от кралската резиденция Балморал до двореца в Единбург, където утре ще бъдат затворени пътища и издигнати бариери.

Ковчегът ще бъде поставен след това в катедралата "Сейнт Джайлс" в шотландската столица за поклонение. Във вторник той се очаква да пристигне в Лондон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъждат предложение за прекратяване ликвидацията на „Перник инвест”

Предложение за прекратяване ликвидацията на общинската фирма „Перник инвест” ще обсъждат на сесия в петък съветниците в Перник. През 2016 година с решение на ОбС бяха предприети действия по прекратяване дейността на общинската фирма заради лоши финансови резултати през последните години. Дружеството бе обявено в ликвидация като оттогава досега срокът й..

публикувано на 27.06.24 в 11:29

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да..

публикувано на 27.06.24 в 10:56

Спор между партиите в НС и заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП- ДБ, пише БНР.  Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново настоя за референдум:  "Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в..

публикувано на 27.06.24 в 10:28

Паркът за мечки в Белица отваря врати с променен маршрут и условия за достъп

Паркът за мечки в Белица ще отвори врати за посетители на 1 юли, но с променен маршрут и условия за достъп.  С кола посетителите ще могат да стигнат до увеселителния парк, който се намира в близост до защитеното убежище за мечки. Оттам ще могат да продължат само и единствено пеша до парка през обходна горска пътека за около 30-40 минути...

публикувано на 27.06.24 в 09:57

Демонстрация на програмиране и управляване на роботи в Разлог

MindHub Разлог, с любезното съдействието на Община Разлог, организират за първи път открита демонстрация, за да покажат вълнуващия свят на програмирането за деца чрез интерактивни дейности и занимания. В Парка при езерото в Разлог на 30 юни (неделя) от 9.30 до 13.30 часа, децата могат да се запознаят с роботи и да открият нови хоризонти за..

публикувано на 27.06.24 в 09:45

Градушка с големина на орех нанесе щети в община Гърмен

Градушка с големина на орех,  паднала късно снощи, нанесе щети по пътища и земеделска продукция в община Гърмен.  Най-засегнати са селата Рибново, Гърмен и Дебрен.  Унищожена е земеделска продукция, а в цялата община има свлачища и затворени пътища.  Поражения има и по сградата на общинската администрация. Градушката е нанесла щети по покрива на..

публикувано на 27.06.24 в 09:31

Тръгват електробусите за Картала

От петък (28 юни) започва изпълнението на автобусното разписание по новоразкритата междуселищна линия – Благоевград – ски зона „Картала“. Тя ще се изпълнява в два периода през годината, а именно от 15 май до 15 септември и от 15 декември до 30 март. През летния период автобусите ще тръгват по разписание, както следва: -петък - тръгване от..

публикувано на 27.06.24 в 09:19