Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честаваме Деня на независимостта

Снимка: Свобода Атанасова

22 септември 1908 година – денят, в който България обявява своята независимост с манифеста на българския княз Фердинанд, слага край на последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независимо царство, начело с коронования вече Цар Фердинанд.
Годината и датата за обявяването на независимостта на младата българска държава никак не са случайни. Българската дипломация по това време отчита благоприятна международна обстановка, а българският княз се срещнал във Виена лично с император Франц-Йозеф и поискал подкрепа от Австро-Унгария – една от Великите сили, наложили Берлинския договор.
Независимостта на България е обявена от княза в старата столица Велико Търново, като знак за приемственост и почит към столицата на Второто българско царство. Но независимостта не идва само с произнасянето на един паметен царски манифест, от тук нататък следва нелекия път за международното признаване на този стремеж към държавна независимост.
Високата порта /Турция/ настоява България да плаща данък, заради това нарушаване на Берлинския договор, но министър-председателят Александър Малинов отказва и заявява, че независимост не се откупува. Българската армия е поставена в частична мобилизация. Руската империя в този момент не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя е съгласна да опрости дълга на Османската империя, останал от войната 1877-78г. От своя страна и Високата порта се отказва да иска обезщетение от България, признавайки независимостта ѝ.
Днес, често свързваме Деня на независимостта и с победата и на българската дипломация, в това ни убеждава и историкът Ирина Ботева от гр. Панагюрище:


По публикацията работи: Екатерина Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катастрофа на пътя Симитли-Кресна

Временно движението по път I-1 Симитли - Кресна, при км 393 се осъществява двупосочно в една лента, поради ПТП. Шофирайте внимателно и със съобразена скорост, като следвате указанията на "Пътна полиция".

публикувано на 27.06.24 в 14:56

Дупничанин на съд за измама на гръцки бизнесмен

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд В.П. от гр. Дупница, обвиняем по дело за измама в големи размери.  През м. януари 2019 г. обвиняемият В.П. се запознал с В.Т. от Гърция, управител на фирма, занимаваща се с транспортна дейност. Предложил на бизнесмена да закупи влекач и гондола за превоз на зърно на цена от 60 000 евро, която била..

публикувано на 27.06.24 в 14:32

Режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25

Фотоизложбата "Съкровищата на Кюстендил“ беше представена в Дряново

Фотографът Владислав Чанев и художникът Евгени Серафимов представиха в Дряново фотоизложбата "Съкровищата на Кюстендил“. В двора на 200-годишната "Къща без пирони“ бяха подредени 40 фотографии на девойки, вдъхновени и заснети в стила на картините на Владимир Димитров – Майстора. Изложбата обединява два фотографски проекта – "Есенните плодове на..

публикувано на 27.06.24 в 14:22

МОСВ решава колко пари да даде за Зоологическата градина в Благоевград

Около 7 млн. лв. отпуска МОСВ за реновиране на три зоологически градини в страната. Благоевградският зоопарк ще се конкурира за финансиране заедно със зоологическите градини в Кюстендил и София. Днес бе представена финалната проектна разработка, с която Община Благоевград ще кандидатства за средствата пред ресорното министерство. 199..

публикувано на 27.06.24 в 14:15

Обсъждат предложение за прекратяване ликвидацията на „Перник инвест”

Предложение за прекратяване ликвидацията на общинската фирма „Перник инвест” ще обсъждат на сесия в петък съветниците в Перник. През 2016 година с решение на ОбС бяха предприети действия по прекратяване дейността на общинската фирма заради лоши финансови резултати през последните години. Дружеството бе обявено в ликвидация като оттогава досега срокът й..

публикувано на 27.06.24 в 11:29

Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да..

публикувано на 27.06.24 в 10:56