🎂 7 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благоевград се готви за празник

110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество ще се отбележи с богата празнична програма.

Началото на програмата ще бъде поставено на 4 октомври от 19:00 часа, когато ще се състои Тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия. Събитието ще се проведе на пл. „Георги Измирлиев“, като тази година към колекцията, която ще бъде представена, са включени нови знамена.

Подробности около наситената със събития програма бяха съобщени днес на пресконференция от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград и Йордан Стоянов, ръководител на Сдружение „14-ти пехотен полк“.

На 5-ти октомври, от 09.00 часа, в двора на църквата „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество.

Изключително интересен щрих в програмата по повод 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония“ е историческата възстановка „Утро на свободата“, в която участие ще вземат представители на РИМ – Благоевград, РК към НД „Традиция“, Сдружение „14-ти пехотен полк“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и над 20 исторически клуба от цялата страна.

През втората част от деня на 5 октомври, от 18.00 часа, в ДТ „Никола Вапцаров“ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл "Пирин" "Между девет планини".Вижте още

Община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса

За поредна година община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса.  Местната управа прикани гражданите да украсят междублоковите пространства, градини, дворове и външните фасади на домовете си или офисите, в които работят.  Нека отбележим празниците в сплотеност, и се потопим в една магична празнична атмосфера, призовават организаторите. Снимки..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Доброволно формирование „Банскалии“ с демонстрация на уменията си

По повод Международния ден на доброволеца, Доброволно формирование „Банскалии“ направи в с. Гостун показаха уменията си да действат в случай на пожар. На демонстрацията присъстваха общинското ръководство – кметът Стойчо Баненски, заместниците му Сашка Въчкова, Георги Доневичин и Магдалена Юсева, секретарят Иван Докторов и гл. инспектор от..

публикувано на 05.12.23 в 14:31

Коледен базар в СУ „Арсени Костенцев” в Благоевград

За 18-та година в изложбената зала на 8-мо Средно училище „Арсени Костенцев” в Благоевград бе открит коледен базар под надслов „Благословена да е ръката, която дарява!”. Сувенири и красиви предмети изработени от учениците, под ръководството на техните учители са подредени в изложбената зала на училището. И тази година част от събраните средства..

публикувано на 05.12.23 в 13:51

Над 70% от българите имат затруднения да покриват ежедневните си разходи

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт. За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през..

публикувано на 05.12.23 в 11:52

Благоевград грейва празнично на Никулден

Светлините на коледната украса в Благоевград ще бъдат запалени на 6 декември, на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. „Празничната програма ще бъде изцяло с участието на децата на Благоевград“, съобщи директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска. Много празнични концерти изпълват..

публикувано на 05.12.23 в 11:35

Обявяват резултатите от Програмата за международното оценяване на ученици

Днес ще бъдат оповестени резултатите на Програмата за международното оценяване на ученици (ПИЗА/PISA), в което България участва за седми път. ПИЗА измерва математическата, четивната и научната грамотност при 15-годишните ученици в 80 страни по света. Данните на ПИЗА през 2018 г. показаха, че средният резултат на българските ученици е по-нисък от..

публикувано на 05.12.23 в 09:17

Една четвърт от българите са ползвали бърз кредит

25% от българите са ползвали бърз кредит основно за техника, ремонт и почивка, сочи проучване на "Тренд". Изследването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и дава за първи път пълна картина на пазара за бързи кредити в България.  Според данните 82% от българските клиенти на услугата са взимали до три кредита, а една трета са..

публикувано на 05.12.23 в 09:14