Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Благоевград се готви за празник

110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество ще се отбележи с богата празнична програма.

Началото на програмата ще бъде поставено на 4 октомври от 19:00 часа, когато ще се състои Тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия. Събитието ще се проведе на пл. „Георги Измирлиев“, като тази година към колекцията, която ще бъде представена, са включени нови знамена.

Подробности около наситената със събития програма бяха съобщени днес на пресконференция от Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград и Йордан Стоянов, ръководител на Сдружение „14-ти пехотен полк“.

На 5-ти октомври, от 09.00 часа, в двора на църквата „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество.

Изключително интересен щрих в програмата по повод 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония“ е историческата възстановка „Утро на свободата“, в която участие ще вземат представители на РИМ – Благоевград, РК към НД „Традиция“, Сдружение „14-ти пехотен полк“, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и над 20 исторически клуба от цялата страна.

През втората част от деня на 5 октомври, от 18.00 часа, в ДТ „Никола Вапцаров“ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата постановка на Ансамбъл "Пирин" "Между девет планини".Вижте още

ЕК одобри Програмата за наука и иновации за 2,14 млрд. лв.

За първи път в историята на управление на европейски средства в България има специална европейска програма за подкрепа на връзката бизнес - наука.  С одобрената снощи програма утвърдените средства от ЕК, по време на мандата на служебния кабинет, стават 9 програми за над 16 млрд. лв.  Европейската комисия одобри снощи Програмата „Научни..

публикувано на 06.12.22 в 11:13

ПТП край село Ръждак

Временно движението по път III-198 Петрич – Дрангово при разклона за с. Ръждак се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 06.12.22 в 10:49

Утре става ясен спортист №1 на Благоевград за 2022 г.

Официална церемония по награждаване на заслужили спортисти ще се проведе утре, 7 декември, в зала „Скаптопара“ в Благоевград.  Отличия ще бъдат връчени в категориите: „Мъже и жени“, „Юноши и девойки до 18 години“, „Отбор на годината“, „Треньор на годината“ и „Феърплей“. И тази ще бъдат наградени спортисти в неравностойно положение.  Спортистите,..

публикувано на 06.12.22 в 10:25

Игрище за мини футбол в Разлог

Община Разлог извършва финални строителни дейности, свързани с изграждането на парк с изкуствено игрище за мини футбол.  До няколко седмици изграждането на парка, който се намира на един от изходите на Разлог, посока Бачево, следва да бъде напълно готов. На място ще бъдат обособени зелени площи, алеи, детски съоръжения, кът за отдих както..

публикувано на 06.12.22 в 09:45

Среща по проблемите на децата аутисти в Перник

Среща – разговор за децата аутисти ще се проведе в Перник на 8 декември. Организатори са Областната администрация и Сдружение „Дете и пространство“, а поканени да участват и споделят своя опит са родители, учители, професионалисти. Темата на дискусията е „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“. Ще бъде представен Наръчник за обосновано..

публикувано на 06.12.22 в 09:42

Банско отбеляза Международния ден на доброволеца

Пo повoд Мeждyнapoдния дeн нa дoбpoвoлeцa, кoйтo ce oтбeлязвa нa 5 дeкeмвpи, в село Гостун, община Банско се проведе демонстрация на доброволците от доброволно формирование „Банскалии”. На демонстрацията присъстваха кметът на община Банско Иван Кадев, зам.-кметът Стойчо Баненски и секретарят Иван Докторов. Противопожарен автомобил, спасителна..

публикувано на 06.12.22 в 09:13

Народното събрание ще заседава извънредно

В дневния ред е предвиден и парламентарен контрол. Очаква се депутатите да гласуват промените в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, второ гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за..

публикувано на 06.12.22 в 08:28