Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представиха проект за прилагане на мерки за приобщаване на ромите

Проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград” беше представен по време на начална пресконференция в зала „22 септември“ в Благоевград.

Заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова презентира заложените цели, планираните дейности и очакваните резултати от тяхното изпълнение. Беше пояснено, че основната цел на проекта, за чиято реализация има сключен договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на образованието и науката, е да се създадат устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности на територията на общината. В тази връзка са предвидени интегрирани мерки, включващи подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация на ромите.


В рамките на изпълнението ще бъде осигурен мобилен здравен кабинет, оборудван с медицинска техника за първични прегледи на представители от ромската общност и други уязвими групи. Ще бъде изграден Общностен център, който ще обединява различни услуги, насочени към хора от рискови групи, в това число и роми. Подкрепата, която Центърът ще осигурява, ще бъде с комплексен характер, ориентирана в няколко основни посоки, а именно превенция за отпадане от системата на образование и обучение, мотивиране за завършване на средно или по-висока степен на образование, придобиване и/или повишаване на професионална квалификация, включване в заетост и подкрепа на семейството. Предвидени са обучения по български език, за дигитална грамотност, професионални и ключови компетентности, и мотивационни обучения.


 

Галерия

Вижте още

Нова база на Планинската спасителна служба в Рила

Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера ще съкрати спасителните акции с поне два часа. Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция „Национален парк Рила“ и ще се ползват съвместно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те вече оборудват своите помещения с необходимата специализирана техника...

публикувано на 01.12.22 в 15:34

Теодор Ушев представя в Кюстендил нов филм

Аниматорът, илюстратор и режисьор Теодор Ушев ще представи в родния си Кюстендил филма "φ1.618". Премиерата в града е на 5 декември, от 19:00 часа, в Общинския драматичен театър. Световната премиера на "φ1.618" беше на 23 ноември, на фестивала "Black Night Film Festival" в Талин, Естония, а националната му премиера на 24 ноември в Арена The Mall. От 25..

публикувано на 01.12.22 в 14:55

Благоевград с шанс за евросредства за подобряване качеството на въздуха

Близо 13 млрд. евро е бюджетът, предвиден по новите програми за България, съфинансирани от ЕС за Програмния период 2021- 2027-ма година. Отделните компоненти бяха представени от експертите на Областния информационен център в Благоевград на среща с представители от различни регионални структури. По-голямата част от програмите, по които ще..

публикувано на 01.12.22 в 14:31

Червена панделка за борбата със СПИН

Червена панделка, символ на борбата със СПИН, спуснаха гимназисти в Благоевград. С нея те поеха от сградата на Регионална библиотека към кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН. Така  РЗИ – Благоевград отбеляза Световния ден за борба с ХИВ – 1 декември. Тази година мотото на Световния ден за борба с ХИВ е да имаме..

публикувано на 01.12.22 в 14:15

Около 30 животновъди с опит за блокада на АМ "Струма"

Около 30 животновъди се включиха в протеста, който бе обявен със затваряне на АМ „Струма“ при пътен възел Симитли. Повече полицаи отколкото протестиращи имаше в уречения час на събитието. Председателят на Съюза на животновъдите в България Иван Чалъков с разочарование обясни, че присъствие са заявили 500 души. Причината, която изкара животновъдите на..

публикувано на 01.12.22 в 13:56

Ефективна стачка в МВнР

Служители от Министерството на външните работи са готови да стачкуват ефективно от утре. Те настояват за 100 процента увеличение на най-ниските заплати във ведомството. От външното ни министерство са изпратили до служебния премиер искане за 30 на сто ръст на месечните възнаграждения като за целта ще бъдат необходими 8,5 милиона лева. Предложението за..

публикувано на 01.12.22 в 13:44

Профилактика на предавателя на Радио Благоевград

Между 13:00 и 16:00 часа, поради планирана техническа профилактика на предавателя, излъчващ на честота 103.2MHz ултракъси вълни за района на Благоевград, са възможни прекъсвания на сигнала.  По време на профилактиката може да слушате програмата на Радио Благоевград през сайта binar.bg.

публикувано на 01.12.22 в 13:15