Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Протест в Добринище

Жителите на град Добринище излязоха на протест с искане за поставяне на т.н. лежащи полицаи, или изкуствени неравности, с които да се ограничи скоростта на движение по главния път Гоце Делчев - Добринище - Банско. 

Сега автомобили, автобуси, камиони минават често с висока скорост особено през райони от пътя, които преминават през самия град Добринище - при автогарата, гарата и на други места.

Според кмета Петър Галчев пешеходците, деца и възрастни не могат да преминат бързо през пътното платно и са застрашени от това да бъдат блъснати от бързо движещ се автомобил.

Във времето са правени две комисии с оглед възможността за поставяне на изкуствени ограничители, и според Петър Галчев  има надежда  да бъде изпълнено искането им. 
Хората са притеснени, че трафикът е изключително интензивен и без взимане на мерки има голяма вероятност от човешки жертви. Той посочи, като примери участъци от главни пътища в населени места, където има изградени изкуствени неравности - Гоце Делчев - Баничан, Якоруда - Велинград и др.

Кметът на Добринище е категоричен, че ако не се изпълнят исканията на хората ще има повторни протести, не е изключено да се стигне и до затваряне на пътя.
В подкрепа на думите си за неразумно каране той коментира, че ако се застане с камера  в рамките на час ще бъдат заснети поне 5-6 шофьори, които минават с висока скорост през населеното място, рискувайки живота на пешеходци.

Вижте още

Коледно градче посрещна първи гости

Благоевград вече грее в хиляди багри. Засия коледната елха, както и всички коледни светлини в града. Стотици благоевградчани станаха съпричастни с  празничната вечер. Сред най-големите атракции беше  Дядо Коледа, който кацна на сградата на общината. Той бе придружен от Снежанка и джуджетата. Появата му бе посрещната с бурна радост от..

публикувано на 02.12.22 в 19:25

ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Радио Благоевград представят изложба „Празнуваме заедно“

На 5 декември 2022 г. (понеделник) от 16:00 ч. в Арт салона на Радио Благоевград ще бъде открита студентска изложба „Празнуваме заедно“. Експозицията включва над 30 учебни и творчески произведения – живопис, графика, декоративно изкуство, на студенти от специалностите „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ и „Мода“.  Изложбата..

публикувано на 02.12.22 в 16:54

Бернската конвенция няма да отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е през последните 7 години досега. На заседанието бяха представени резултатите от усилията на българските власти за преодоляването на пречките пред строителството на..

публикувано на 02.12.22 в 15:58

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов: "На база на решението на парламента, което беше взето, ние ще отпуснем помощ на Украйна. Но танкове – да, няма, мисля, е ставаше дума за леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това, с което помагаме, е именно..

публикувано на 02.12.22 в 14:47

Водата в Перник може да поскъпне

С около 30 процента се очаква да поскъпне питейната вода в Перник от догодина. Увеличението на цената е заложено в бизнесплана на ВиК, а окончателното решение ще бъде на КЕВР. Поскъпването е неизбежно и е свързано с драстично увеличените като цяло разходи в работата на дружеството, каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов и добави: "В момента..

публикувано на 02.12.22 в 13:48

Еврофинансиране за 1260 нови щата за гранични полицаи

1260 нови щата за гранични полицаи ще бъдат отпуснати, като тяхната дейност ще се финансира и с европейски средства, обяви по време на блиц-парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  Той добави, че до момента няма проникнали лица през границата, като са сведени до минимум опитите за вторичното преминаване...

публикувано на 02.12.22 в 10:52

Конференция за ученици „Мога и знам философия“

Философският факултет съвместно с Регионалното управление на образованието – Благоевград организират за първи път ученическа конференция по философия.  Във форума ще участват ученици от училища от Благоевград, Разлог, Гоце Делчев и Абланица, водени от техните учители. Темите на конференцията са: „Моето разбиране за философията“,..

публикувано на 02.12.22 в 10:45