Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Галъп": 10,3% избирателната активност към 11 часа

Автор:

10,3% е избирателната активност към 11 часа, сочат данните на "Галъп интернешънъл болкан".

Активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г., отбеляза изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

"Най-общо към този час активността се движи около тази на последния вот."

"Много е рано да се каже. Ако се запазят така нещата, остават в прогнозите. Сравнително ниска за българските стандарти активност, но е още преди обед", допълни той пред БНР.

"Високата активност невинаги е резултат от хубави развития. Висока активност идва, когато обществото се наелектризира, поляризира, политизира, понякога даже излишно. Невинаги ниската активност е неприятен индикатор, въпросът е да не става прекалено ниска. Имаме надежда, че тя няма да е толкова ниска, колкото можеше да бъде, ако се продължи надолу по склона. Високата активност обикновено идва с големи, нови политически сили и трудно може да се очаква, когато през няколко месеца се правят избори. Но пък от друга страна висока активност може да се очаква, когато има реален залог, свързан с качество на живот, с личната и националната сигурност, така че интересът към изборите едва ли ще е пренебрежимо нисък", коментира Симеонов.

"На много места излизат някакви класации. Като видях някои от данните, те малко общо имат с данните, които аз следя и които са доказано ефективни. Спомняте си колко тънки моменти уловихме от "Галъп интернешънъл болкан" в последните избори в екзитпола. Като гледам нашите данни и като гледам какво излиза, имам чувството, че някъде съзнателно някой се опитва да обезсърчи още хора или пък обратно", изтъкна политологът.

"Ако на гласоподавателите не им се гласува, а на политиците не им се управлява в тази ситуация, влизаме в една лоша спирала надолу", заяви още той.

Натрупаните данни следобед вече ще бъдат сигурна, релевантна отправна точка за разсъждения, обобщи Първан Симеонов. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Предлагат данъчно облекчение за таксиметровите шофьори

Кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до Общински съвет – Благоевград за намаляване на патентния данък върху таксиметровия превоз на пътници за 2023 г. от 600 на 300 лева. Целта е таксиметровите превозвачи да бъдат подпомогнати, с оглед задълбочаващата се световна икономическа и финансова криза, отличаваща се с нарастващ темп на инфлация..

публикувано на 09.12.22 в 15:55

Музеят в Кюстендил ще бъде дигитализиран

Ценни музейни артефакти ще бъдат дигитализирани и пренесени в интернет пространството, за да бъдат включени във виртуална разходка из осем хилядолетната история на Кюстендил и неговия регион. Дейността е част от проекта на Регионалния исторически музей в Кюстендил "Дигитална разходка из осем хилядолетната история на Кюстендил", финансиран от..

публикувано на 09.12.22 в 14:50

148 гласа в НС "за" оказване на военно-техническа подкрепа на Украйна

Със 148 гласа "за" ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход" подкрепиха проекта на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, внесен от Министерски съвет в изпълнение на решението на парламента от 3 ноември за оказване  на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и укрепване на..

публикувано на 09.12.22 в 13:53

Да помогнем на Стойчо Кръстев от Благоевград!

30-годишният Стойчо Кръстев от Благоевград е с диагноза латерална амиотрофична склероза. Той е баща на 8-месечно момиченце Ана-Мария. За лечението му е необходима голяма сума пари, която е непосилна за семейството му. Сестра му Александра Кръстева е подела кампания за набиране на средства и чрез фондацията на Павел Андреев. Нужно е да..

публикувано на 09.12.22 в 12:30

Учене през целия живот

Заседание на Областната координационна група за учене през целия живот се състоя в Благоевград. В дневния ред бяха включени няколко точки като беше актуализиран съставът на областната координационна група.  Бяха представени добри практики за учене през целия живот от Илина Якова, председател на сдружение „Юни Партнерс“ – Благоевград. Проектите..

публикувано на 09.12.22 в 11:40

Коледен базар в Радомир

Коледен базар организират в Радомир на 17 декември. Инициативата е на новосъздадената фондация "ЕкоЕтноАрт".  Базарът ще бъде разположен на алеята пред Общинския исторически музей и ще предлага ръчно изработени сувенири, сурвачки, коледни декорации, бижута, картички, домашно приготвени храни, сладкиши. Ще има детски кът „Моето коледно желание!“, където..

публикувано на 09.12.22 в 11:30

Рецидивист е предаден на съд за грабеж в Кресна

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт за престъпление, извършено от С.Т. при условията на опасен рецидив. Обвиняемият С.Т. (на 44 години) е осъждан многократно. Последното му наложено наказание той е изтърпял през м. юли 2020 г. През нощта на 21-и юли, тази година, в района на ж.п. гарата в..

публикувано на 09.12.22 в 11:18