Честит 24 май!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям интерес към саниране на жилищата в Кюстендил

Десетки граждани, основно домоуправители по жилищните кооперации, дойдоха на организираната от общината в Кюстендил среща за разясняване на условията за кандидатстване за средства по пограма по Плана за възстановяване и развитие за санирането на сгради.

Програмата ще стартира от 11 ноември. Има предложение Общината да ангажира експерти, които да съдействат и разясняват условията и процедурите за кандидатстване по бъдещата програма, по която финансирането ще е 100%.

Процедурата ще стартира през ноември. Два са крайните срокове за кандидатстване – първият е до 24 часа на 15.02.2023 г., вторият срок е до 24 часа на 31.03.2023 г. Заместник-кметът на Общината инж. Росица Плачкова поясни кои могат да кандидатстват:

"Ако сдружението е създадено с цел кандидатстване по Националната програма, каквато вече няма, такова сдружение не може да кандидатства по тази програма. Трябва да се пререгистрира".

Директорът на Областния информационен център Любомира Велинова разясни как ще става финансирането:

"Кои са допустимите сгради по тази програма. Това са многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, проектирани са преди 26 април 1999 г. Такива сгради, в които броят на самостоятелните обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Сградата следва да е жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60% от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища. Като размерът на средствата за всеки индивидуален проект на сграда, блок, секция е от 100 000 лева до 6,5 млн. Помощта е 100%".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни

Министерството на електронното управление приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни, съобщи ресорният министър Валентин Мундров. Той увери, че докладът на експертите е положителен и не се очакват никакви технически проблеми по време на вота. Днес ЦИК започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се..

публикувано на 25.05.24 в 11:14

С множество травми е пострадалият французин в района на Седемте рилски езера

39-годишен французин пострада сериозно вчера в района на Седемте рилски езера. Той има множество счупвания, вследствие на падане от голяма височина, но е стабилизиран. Това съобщиха лекарите от Спешното отделение на болница „Свети Георги" в Пловдив, където е откаран за лечение с военен вертолет "Кугар". Екипажът на вертолета е излетял от..

публикувано на 25.05.24 в 10:36

Румен Радев на посещение в Унгария

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария днес и утре. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от унгарския си колега Тамаш Шуйок. Двамата ще проведат среща "на четири очи" в президентския дворец в Будапеща. Задълбочаването на двустранните отношения между България и Унгария в областта на енергетиката,..

публикувано на 25.05.24 в 08:22

Изтичат срокове за подаване на заявления за гласуване

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и през..

публикувано на 25.05.24 в 08:17

НС е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която ще се състои от днес до 27 май. Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.  В събота и неделя ще заседават комитетите – по икономика и сигурност, по наука и технологии, демокрация и политически комитет...

публикувано на 25.05.24 в 07:46

До 28 градуса в събота

Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.  Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°.

публикувано на 25.05.24 в 07:26

Галерията в Кюстендил отбеляза шейсет и пет години от създаването си

Шейсет и пет години от създаването си отбелязва днес художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. В чест на 90-годишнината от рождението на Майстора, авторски колектив проектира първата за страната специално построена за целта галерия. До построяването на галерията в Кюстендил обичайната практика е била да бъдат преустройвани за..

публикувано на 24.05.24 в 16:10