Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в Народното събрание върна хартиената бюлетина

Автор:

След 17 часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин, комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина".

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение,  но то няма да се записва на електронен носител.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Сградите  ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти. Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна. Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава..

публикувано на 27.09.24 в 17:17

Кметът Бръчков представи Петрич на форум „Бранд България – Чудесата на Юнеско“

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков присъства на форум "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", който се организира от Общество "Културно наследство" - българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент - Европа Ностра. Това беще и първи форум за предстоящото домакинство на..

публикувано на 27.09.24 в 15:58

Прокуратурата разследва замърсяването на река Струма

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник е започнато разследване по образувано досъдебно производство за замърсяването на река Струма, която в късния следобед вчера потече в оранжево-ръждив цвят. На местопроизшествието е извършен оглед от разследващите органи на ОД на МВР- Перник.  Иззети са представителни проби от замърсените води за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

В Кюстендил обсъдиха промени в районите на планиране

Възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините, бяха обсъдени на форум, организиран от кюстендилската търговско-промишлена палата. Домакин на събитието е Община Кюстендил...

публикувано на 27.09.24 в 14:31

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели българите,..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Ученици и учители спортуваха заедно в СУИЧЕ в Европейския ден на спорта

За поредна година ученици и учители от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ в Благоевград заедно се включиха в инициативата  Европейски ден на спорта. Днешният ден беше посветен на опазването на природата и разделното събиране на отпадъците. Училищното ръководство заедно с учителите и учениците бяха подготвили спортна програма, която включва различни..

публикувано на 27.09.24 в 12:58

Осигуряват се средства за асфалтиране на още една улица в Петрич

Кметът на общината Димитър Бръчков подписа в МРРБ споразумение за осигуряване на средства за цялостно асфалтиране на ул. „Стою Хаджиев“ в град Петрич. Министерството финансира общини, които имат готови проекти с влезли в сила разрешения за строеж. Община Петрич е една от тях.  Улица „Стою Хаджиев“ е в обхвата и на проекта за реконструкция на..

публикувано на 27.09.24 в 11:51