Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По предложение на Илко Стоянов - нова апаратура за онкоболницата в Благоевград

Илко Стоянов
Снимка: Кети Тренчева

Общински съвет – Благоевград даде зелена светлина на онкоболницата „Св. Мина" за изваждане от експлоатация на морално остарелия медицински апарат за кобалтово лечение. На негово място ще бъде инсталиран линеен ускорител. Съветниците дадоха съгласие и за продажбата на автомобил за бърза медицинска помощ. След решението на местния парламент здравното звено ще закупи нова медицинска апаратура. Казусите с болница „Св. Мина“ бяха включчени като извънредни точки в дневния ред на сесията по предложение на кмета на община Благоевград, Илко Стоянов. Кметът обоснова предложението си за изваждането на стария апарат от употреба.

Пред съветниците управителят на болницата д-р Теодор Велчев представи цялата история, касаеща желанието на болницата да изведе медицинския апарат за кобалтово лечение, който е произведен в Чехия. От там са заявили желание да съдействат като транспортират апарата, но все още върви кореспонденция между лечебното заведение и производителите. Ако в най-скоро време премахването му не се случи, с помощта на Агенцията за ядрено регулиране апаратът ще бъде изведен от експлоатация в бункера, в който се намира в момента, защото неговият заряд е на минимума, а той не е достатъчен за медицински цели.

Съветниците единодушно подкрепиха предложенията на кмета на общината. Те гласуваха и в подкрепа на още едно предложение на Илко Стоянов, а именно: удължаване на срока за издължаване на остатъка от главницата по безлихвен заем с общ размер 807 хил. лв. Средствата бяха отпуснати за справяне с Ковид ситуацията. Бе гласувано и предложението на секретаря на община Благоевград относно финансиране на процедури „Инвитро“ със средства от бюджета на община Благоевград. Съветниците разгледаха и предложението, касаещо предоставяне за безвъзмездно управление на общински имоти за нуждите на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Детските школи в Благоевград с голям концерт

Годишен концерт „Мечта на сцена“ представят възпитаниците на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Концертът ще се състои днес  в зала „Яворов“. Пред своите семейства и приятели талантливите деца на Благоевград ще покажат научено в школите на центъра. „Този годишен концерт ще бъде палитра от красотата на..

публикувано на 13.06.24 в 10:35

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Д-р Стефан Николов спечели конкурса за управител на болницата в Дупница

Д-р Стефан Николов спечели конкурса за управител на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски” в Дупница.  Настоящият изпълняващ длъжността управител получи оценка 5,50 на управленската си стратегия. Тя е за тригодишен период и предвижда обединяване на двете бази – бившите Транспортна и Военна болница, изграждане на фотоволтаик и..

публикувано на 13.06.24 в 09:58

Спортният балон в центъра на Перник е готов

Приключи работата по изграждането на новия спортен балон в Перник. Съоръжението се намира в градския парк и ще може да се ползва целогодишно от спортните школи в града, съобщиха от общината. Новата придобивка е на стойност 1 872 500 лв. Балонът е оборудван за шест вида спорт – баскетбол, волейбол, тенис на корт, футбол, хандбал и бадминтон. Настилката..

публикувано на 13.06.24 в 09:25

ЦИК установи над 8600 разлики в протоколите от вота за Европейски парламент

При повторната проверка на секционните протоколи от гласуването за Европейски парламент са установени над 8600 разлики в 2237 протокола. Несъответствията са между данните от първото въвеждане в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в този в ЦИК.  С решение на комисията тези разлики са отстранени, а коректните данни за броя..

публикувано на 13.06.24 в 09:21

Храмов празник на черквата в село Хърсово

На Спасовден църковните настоятели на храма „Възнесение Господне” в благоевградското село Хърсово по традиция раздават курбан за здраве и канят всички жители и гости на селото да посетят черквата и да видят подобренията в нея и в средата, която я заобикаля.  Тази година всички ще бъдат посрещнати на входа на храма с постамент, върху който се..

публикувано на 13.06.24 в 09:15

Празнуваме Спасовден

Българската православна църква чества днес Възнесение Христово или Спасовден. Празникът е подвижен и винаги се пада в четвъртък точно 39 дни след първия ден на Великден. Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.  Именици на Спасовден са хората, носещи имената Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна,..

публикувано на 13.06.24 в 07:21