Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд решава за ареста на задържаните в Благоевград двама полицаи

Случаят с двамата полицаи, които на 17 ноември са били командировани в област Благоевград с цел извършване на контрол по пътищата и предотвратяване на корупцията в системата на МВР, но вместо това са взимали подкуп, за да прикрият нарушения, е показателен за морала и злоупотребата с правомощия. Това заявиха на брифинг от  Окръжна прокуратура – Благоевград, която е повдигнала обвинения към двамата полицаи.
В 13 часа започва да се гледа мярката им за неотклонение, като обвинението е поискало постоянното им задържане.
На 17 ноември изпратените от Дирекция "Национална полиция" служители, прибирайки се с полицейския автомобил от Банско, в района на Предел спират товарен камион с около 20 кубически метра дърва за огрев. При проверката е установено, че документите за правоуправление на шофьора не са били подновени в срок. Полицаите са поискали и са получили подкуп от шофьора в размер на 500 лева, за да прикрият нарушението.
Служителите на реда се усъмнили и в законността на превозваната дървесина, заради което са се свързали и със собственика на фирмата превозвач от Гоце Делчев. Той също дошъл на място и заявил, че всичко е законно. Полицаите обаче настояли за обстойна проверка с представители и на РДГ.
Междувременно от собственика на фирмата била поискана сума от 1700 лева, за да бъде приключен случая. След като той отказал, камионът и дървесината били транспортирани в Разлог. Проверката на служителите от РДГ не е открила нарушения . 
Полицейският екип направил и втори успешен опит за рекет на мъж, който превозвал в автомобила си малко теле. Поисканата и дадена сума отново е била 500 лева.
Потърпевшите са подали сигнал в полицейските управления в Гоце Делчев и Благоевград, както и на телефон 112. Незабавно е започнала вътрешна проверка по случая.
Прокуратурата е била уведомена едва на следващия ден.
Поисканата от обвинението официална информация от Дирекция "Национална полиция" за двамата служители е била предоставена едва на 23 ноември. Полицаите са арестувани на следващия ден и им е наложена мярка задържане за 72 часа.
При проверката на всички обстоятелства е установено, че повече от седмица служебният полицейски автомобил е бил без работещи камери – в колата и персоналните, които носят полицаите – както и без джипиес.
Дали това е било умишлено предстои да се разследва.
Полицаите са потвърдили всички факти, споделени и от свидетелите, но категорично са отрекли да са взимали подкуп.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третокласници пресъздадоха моменти от живота на Георги Измирлиев – Македончето

Ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград изнесоха поетичен рецитал и пресъздадоха впечатляващи моменти от т.нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев – Македончето. Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей  и е по повод 173 години от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание...

публикувано на 19.04.24 в 16:24

ЦИК реши: Румяна Петрова оглавява РИК - Перник

Румяна Петрова от квотата на ГЕРБ - СДС ще оглавява РИК в Перник за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и избори за Европарламент, реши ЦИК. На проведените на 14 април консултации при областния управител Людмил Веселинов, парламентарно представените политически сили не се споразумяха за ръководството и състава на комисията...

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Ангел Джамбазки в ЮЗУ: Готвим се за самостоятелно участие на изборите

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Ангел Джамбазки, зам.- предсетател на ВМРО - Българско Национално Движение, посети ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Той изнесе беседа пред преподаватели и студенти на тема „Европейският съюз и българският национален интерес“.  Ангел Джамбазки коментира предстоящите парламентарни..

публикувано на 19.04.24 в 16:02

Експерти представиха възможностите за финансиране на предприятия

Община Благоевград бе домакин на Информационен ден, в рамките на който експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” представиха възможностите пред предприемачи да получат финансиране при въвеждане на иновации в бизнеса си. Форумът бе открит от заместник-кмета по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, която приветства..

публикувано на 19.04.24 в 15:13

Махат опасно съоръжение в Перник

Съоръжението за катерене/ Хексагон/ в Парка на предизвикателствата в Перник ще бъде премахнато. То не е сертифицирано, морално остаряло е и крие рискове за децата, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков. Съоръжението е на три нива и е една от атракциите в изградения с европейски средства Парк на предизвикателствата в Перник. За функционирането..

публикувано на 19.04.24 в 14:57

Над 120 деца на плувен турнир в Кюстендил

Над 120 деца ще се включат във второто състезание по плуванер организирано от плувен клуб "Велбъжд“ в Кюстендил. Заявки за участие има и на деца от Разлог, Благоевград и Дупница. В рамките на половин година плувният клуб успява да организира второ състезание. То ще се проведе на 20 април от 10.00 часа на басейна в ПМГ "Професор Емануил Иванов“ в..

публикувано на 19.04.24 в 13:03

Минерална вода от чешмите в Рударци до началото на летния сезон

До началото на летния сезон два от минералните извори в село Рударци ще бъдат включени във водопреносната и водоснабдителната  мрежа на курортното селище. На проведеното днес заседание ОбС в Перник даде правомощия на кмета Станислав Владимиров да сключи договор за учредяване на право на строеж с дружеството - собственик на имота, в който ще бъде..

публикувано на 19.04.24 в 13:00