🎂 7 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съд решава за ареста на задържаните в Благоевград двама полицаи

Случаят с двамата полицаи, които на 17 ноември са били командировани в област Благоевград с цел извършване на контрол по пътищата и предотвратяване на корупцията в системата на МВР, но вместо това са взимали подкуп, за да прикрият нарушения, е показателен за морала и злоупотребата с правомощия. Това заявиха на брифинг от  Окръжна прокуратура – Благоевград, която е повдигнала обвинения към двамата полицаи.
В 13 часа започва да се гледа мярката им за неотклонение, като обвинението е поискало постоянното им задържане.
На 17 ноември изпратените от Дирекция "Национална полиция" служители, прибирайки се с полицейския автомобил от Банско, в района на Предел спират товарен камион с около 20 кубически метра дърва за огрев. При проверката е установено, че документите за правоуправление на шофьора не са били подновени в срок. Полицаите са поискали и са получили подкуп от шофьора в размер на 500 лева, за да прикрият нарушението.
Служителите на реда се усъмнили и в законността на превозваната дървесина, заради което са се свързали и със собственика на фирмата превозвач от Гоце Делчев. Той също дошъл на място и заявил, че всичко е законно. Полицаите обаче настояли за обстойна проверка с представители и на РДГ.
Междувременно от собственика на фирмата била поискана сума от 1700 лева, за да бъде приключен случая. След като той отказал, камионът и дървесината били транспортирани в Разлог. Проверката на служителите от РДГ не е открила нарушения . 
Полицейският екип направил и втори успешен опит за рекет на мъж, който превозвал в автомобила си малко теле. Поисканата и дадена сума отново е била 500 лева.
Потърпевшите са подали сигнал в полицейските управления в Гоце Делчев и Благоевград, както и на телефон 112. Незабавно е започнала вътрешна проверка по случая.
Прокуратурата е била уведомена едва на следващия ден.
Поисканата от обвинението официална информация от Дирекция "Национална полиция" за двамата служители е била предоставена едва на 23 ноември. Полицаите са арестувани на следващия ден и им е наложена мярка задържане за 72 часа.
При проверката на всички обстоятелства е установено, че повече от седмица служебният полицейски автомобил е бил без работещи камери – в колата и персоналните, които носят полицаите – както и без джипиес.
Дали това е било умишлено предстои да се разследва.
Полицаите са потвърдили всички факти, споделени и от свидетелите, но категорично са отрекли да са взимали подкуп.

Вижте още

Община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса

За поредна година община Радомир обяви конкурс за външна коледна украса.  Местната управа прикани гражданите да украсят междублоковите пространства, градини, дворове и външните фасади на домовете си или офисите, в които работят.  Нека отбележим празниците в сплотеност, и се потопим в една магична празнична атмосфера, призовават организаторите. Снимки..

публикувано на 05.12.23 в 14:35

Доброволно формирование „Банскалии“ с демонстрация на уменията си

По повод Международния ден на доброволеца, Доброволно формирование „Банскалии“ направи в с. Гостун показаха уменията си да действат в случай на пожар. На демонстрацията присъстваха общинското ръководство – кметът Стойчо Баненски, заместниците му Сашка Въчкова, Георги Доневичин и Магдалена Юсева, секретарят Иван Докторов и гл. инспектор от..

публикувано на 05.12.23 в 14:31

Коледен базар в СУ „Арсени Костенцев” в Благоевград

За 18-та година в изложбената зала на 8-мо Средно училище „Арсени Костенцев” в Благоевград бе открит коледен базар под надслов „Благословена да е ръката, която дарява!”. Сувенири и красиви предмети изработени от учениците, под ръководството на техните учители са подредени в изложбената зала на училището. И тази година част от събраните средства..

публикувано на 05.12.23 в 13:51

Над 70% от българите имат затруднения да покриват ежедневните си разходи

За близо 65% от домакинствата в България доходите са останали без промяна през третото тримесечие на 2023 г., като в същото време около 70% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от проучване на Националния статистически институт. За 64,5% от българските домакинства доходите са останали без промяна през..

публикувано на 05.12.23 в 11:52

Благоевград грейва празнично на Никулден

Светлините на коледната украса в Благоевград ще бъдат запалени на 6 декември, на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. „Празничната програма ще бъде изцяло с участието на децата на Благоевград“, съобщи директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска. Много празнични концерти изпълват..

публикувано на 05.12.23 в 11:35

Обявяват резултатите от Програмата за международното оценяване на ученици

Днес ще бъдат оповестени резултатите на Програмата за международното оценяване на ученици (ПИЗА/PISA), в което България участва за седми път. ПИЗА измерва математическата, четивната и научната грамотност при 15-годишните ученици в 80 страни по света. Данните на ПИЗА през 2018 г. показаха, че средният резултат на българските ученици е по-нисък от..

публикувано на 05.12.23 в 09:17

Една четвърт от българите са ползвали бърз кредит

25% от българите са ползвали бърз кредит основно за техника, ремонт и почивка, сочи проучване на "Тренд". Изследването е по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и дава за първи път пълна картина на пазара за бързи кредити в България.  Според данните 82% от българските клиенти на услугата са взимали до три кредита, а една трета са..

публикувано на 05.12.23 в 09:14