Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декември идва с дъжд и сняг

Автор:

 Жълт предупредителен код за дъжд и сняг е обявен за утре за 21 области у нас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

През следващото денонощие валежите ще продължат. В Предбалкана и високите западни полета ще са от сняг и ще се образува нова снежна покривка. В Дунавската равнина и Лудогорието - от дъжд и сняг и на места са възможни поледици. В южната половина от страната ще вали дъжд, на места количествата ще са значителни. Ще духа умерен, в източните райони до силен североизточен вятър. Минималните температури ще са предимно между 0° и 5°, а към 14 часа – предимно между между 1° и 6°, по-високи по Черноморието. В София минималната температура ще е 2°, а максималната – 3°, сочи прогнозата на НИМХ за 1 декември.

В планините ще се задържи облачно и мъгливо, с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от югоизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра - около минус 2°.

Карта на опасните явления за 01.12.2022 г./НИМХ
Карта на опасните явления за 01.12.2022 г./НИМХ

Прогнозата на НИМХ за декември

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Горнотракийската низина – 2-3° , по Черноморието и в най-южните райони – 4-6˚, а в планините – от минус 8° до минус 2°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – до 70 л/кв.м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв.м.

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е динамично с чести промени на температурите и фазата на валежите.

През повечето дни от първото десетдневие над страната ще преобладава облачно, на места в равнините и мъгливо време. През първите дни от периода от югозапад ще се пренасят топли и влажни средиземноморски въздушни маси.

Ще има и валежи, предимно от дъжд, които в нощните часове в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. В средата на десетдневието температурите ще се понижат и на повече места в Северна България дъждът ще премине в сняг.

В края на периода и през първата половина от второто десетдневие се очаква по-съществено повишение на температурите. Времето ще се задържи облачно, на много места с валежи, предимно от дъжд. Има повишена вероятност за създаване на валежна обстановка и на места валежите да са значителни. През последните дни от второто и началото на третото десетдневие отново ще застудее и дъждът в Северна България и по високите полета ще премине в сняг. В средата на периода вероятността за валежи намалява, очаква се и относително повишение на температурите. През последните дни от месеца отново има вероятност за валежи и за понижение на температурите.

Карта - НИМХ
Карта - НИМХ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва: На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00..

публикувано на 20.04.24 в 14:44

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков,..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Стартира кампанията – „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“

ОФК "Пирин" стартира кампанията за привличане на повече деца и младежи на стадиона за домакинските мачове на представителния отбор - „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“. Кампанията ще включва предоставяне на безплатни билети за мачовете на „Гнездото“ на ученици от 1-ви до 4-ти клас от различни училища в Благоевград, запознаване на..

публикувано на 20.04.24 в 14:18

Проведе се първо заседание на РИК 01-Благоевград

 Днес, 20.04.202 4 г., се проведе първото заседание на РИК - Първи изборен район - Благоевградски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  На първото заседание приветствие отправи областният управител Мария Димова, която пожела ползотворна работа и се ангажира с..

публикувано на 20.04.24 в 14:00

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:45

"Книги за смет" в Благоевград

12-то поредно издание на кампанията "Книги за смет" стартира днес от Благоевград. Идеята й е срещу всеки предаден килограм пластмаса за рециклиране, участниците да получават по една книга по избор, а тази година стартира и специално издадената за инициативата поредица "Буквите, които ни свързват". "Фокусът на самата кампания е върху кирилицата. За..

публикувано на 20.04.24 в 13:07

Благоевград посрещна най-добрите експерти в сферата на дигиталното предприемачество

За втора поредна година Благоевград е домакин на форум за дигитално предприемачество. През целия ден в зала „22 септември“ едни от най-доказалите се професионалисти в сферата споделят експерти знания и разказват своите истории на успеха.  Събитието е част от мащабния проект Digital4Bulgaria, който тази година ще се проведе общо в 15 от големите..

публикувано на 20.04.24 в 12:05