Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Илко Стоянов отмени Заповед за ПУП, за рудник край Лешко

Kметът на Благоевград Илко Стоянов отмени заповед, издадена през 2014 г., за Подробен устройствен план, в който е предвидено обособяване на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“, в землището на с. Лешко. Сред основните мотиви за решението на кмета Стоянов са фактът, че целият имот, предвиден за реализирането на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта. Заради инвестиционното намерение на „Илинденски мрамор“ ООД в Община Благоевград има постъпили над 50 бр. възражения от собственици на недвижими имоти в селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово, в м. Горна Мездра и в Благоевград. Тази вечер кметът Илко Стоянов проведе среща в село Падеш с жители на общината, по време на която съобщи новината за отмяна на заповедта.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54

Кампания за безопасност на движението по пътищата в Радомир

Кампания, посветена на безопасността на движение по пътищата, започна в община Радомир. Тя е под наслов „Аз съм тук! Пази живота!“. Основната цел на кампанията е да възпита социално-отговорна култура на поведение на пътя сред учениците като участници в движението от една страна, а от друга - да се фокусира вниманието на обществото по тази важна тема. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:26

Благотворителен базар за Великден в Перник

Благотворителен базар за Великден е подреден в Съдебната палата в Перник. В него със сувенири, посветени на Цветница и Възкресение Христово, участват хора с увреждания. Базарът е по покана на председателя на Административен съд Перник Ивайло Иванов. Организатор е социалното предприятие „Направено с любов” към едноименното сдружение. Освен, че могат да..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Членовете на СЕМ не успяха да изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ. Ако на три поредни..

публикувано на 25.04.24 в 11:36

Освободиха предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция! "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието,..

публикувано на 25.04.24 в 11:29

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и безопасността на..

публикувано на 25.04.24 в 09:33