Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Хиляди откази за енергийни помощи за зимата в Благоевградска област

Въпреки уверенията на социалното министерство, че се разширява обхватът на хората, които ще получат енергийни помощи за отоплителния сезон, се оказа, че отказите са хиляди. Две са причините за това - гарантираният минимален месечен доход, който не е променян 14 години, и даренията, които възрастните хора в края на живота си са направили на своите деца и други членове на семействата. Преди месец пенсионерка от Банско обяви гладна стачка, но я прекрати с обещанието, че в парламента ще се търси спешно решение на проблема.

Една от наредбите, произтичащи от Закона за социалното подпомагане, е Наредба 07от 2008 година за реда и условията за отпускане на целева помощ за отопление. 

За 14 години тя е изменяна няколко пъти с оглед промяна в размера на пенсиите. Но едно нещо в нея не е променяно и това е гарантираният месечен минимален доход, който е в размер на скандалните 75 лева. Това е причина за хиляди откази на енергийни помощи за тези, които имат нужда от тях, за да оцелеят.

Данните за Благоевградска област към средата на октомври показват, че от 31 681 хиляди подадени молби за отпускане на помощта за отоплителния сезон, отказите са 6432, т.е. 20 процента от нуждаещите се няма да получат пари и топлина през зимата.  

Под ударите на тази рестрикция попадат хиляди възрастни хора с минимална пенсия, които са си позволили да дарят на децата си или на свой брат, сестра, племенник, дялове от имоти, за да спестят разправиите на поколенията след тях. Без да получат нито лев от това. 

Невена Гальова е една от тях, която от две години получава отказ на молбите за енергийна помощ. Работила е 42 години и взима минималната пенсия. Преди месец тя обяви гладна стачка, защото смята аргументите за отказ, все различни, за крайно несправедливи.

И тъй като институциите са пресметнали, че наследството от една стая и една пета от двора на бащината им къща е в размер на 14хиляди лева, г-жа Гальова няма да получи помощ за отопление и тази година, тъй като тази сума надхвърля 60-кратния размер на гарантирания минимален месечен доход от 75 лева, което за пет години е 4500 лева. Оказа се, че в същото положение са още стотици хора.

И макар че отложи гладната стачка, 75-годишната Невена Гальова няма да се примири: "Искам въпросът да бъде отнесен до социалния министър и да получа отговор как ще се отоплявам през отоплителния сезон, тъй като съм на минимална пенсия".

Експерти от дирекциите за социално подпомагане са категорични, че има нужда от промяна в нормативната база, касаеща помощта за отопление. Нещо повече, след анализи на всеки период, те са давали индикации за проблемите. Решение обаче не е последвало.

Затова ги поставихме пред тези, които са задължени да променят нормативната база, ако тя не работи в полза на хората. С това се ангажира депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който сподели, че е получил десетки сигнали от целия регион: 

"Гарантираният минимален месечен доход трябва да се увеличи. Другият проблем е – когато имаме дарение, човекът, който го е направил, също няма да има право на такава помощ. Тук също трябва да има промяна в закона и ще го обмислим как да се направи".

Репортажа чуйте в звуковия файл. Вижте още

Партиите и коалициитев Перник не постигнаха съгласие за състава на РИК за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори

На проведените днес консултации при областния управител Людмил Веселинов бяха направени две предложения за председател на комисията-Румяна Петрова от ГЕРБ- СДС и Галина Никодимова от ДПС. Две предложения постъпиха и за длъжността секретар. Предложени бяха Анастасия Соколова от „Продължаваме промяната“ и Галина Никодимова от ДПС. Ирина Михайлова от..

публикувано на 05.02.23 в 13:37

ЦИК ще решава за секретарското място в РИК – Благоевград

Днес в Областната администрация на Благоевград се състояха консултации за определяне на състава на РИК. На тях се явиха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции в 48-то Народно събрание. Консултациите бяха насрочени от областния управител Стоян Христов. След като политическите формации не се разбраха за секретарското..

публикувано на 05.02.23 в 13:28

ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия в Кюстендил

Централната избирателна комисия ще определи състава на Районната избирателна комисия в Кюстендил за провеждането на предстоящия извънреден вот за Народно събрание на 2 април.  Партиите и коалициите не се разбраха за ръководните позиции в РИК - Кюстендил. За председател предложения направиха от коалиция ГЕРБ - СДС, “Продължаваме промяната” и “БСП за..

публикувано на 05.02.23 в 12:16

Все още без официална информация за инцидента с Македонския клуб в Благоевград

Витрината нa Македонския клуб в Благоевград е било счупена снощи. Македонският клуб беше открит преди няколко месеца на ул. "Димитър Димов" в града, без провокации. Сигналът за вандалската проява е подаден в 21:40 часа в местното РПУ.  Тази сутрин Македонският културен клуб в областния център на Пиринско осъмна със счупена витрина. На място могат..

публикувано на 05.02.23 в 11:54

Две бездомни кучета „туристи“ от Симитли в центъра на Благоевград

Безстопанствени кучета, маркирани на територията на община Симитли са установени в Благоевград.  Служители на ОП „Общински приют за безстопанствени животни“  - Благоевград са реагирали на сигнал за четириного с различна ушна маркировка. Извършена е проверка в Интегрираната информационна система ВетИС, резултатите от която показват, че животното е от..

публикувано на 05.02.23 в 10:34
Снимката е илюстративна, архив.

Няма затворени пътни участъци - съобщават от ОПУ Благоевград

На 5 февруари  снеговалежи ще има на повече места в Северна и Западна България, като в западната половина на Предбалкана и Дунавската равнина валежите ще са по-продължителни и интензивни. Въведен е жълт код за опасно време със силен вятър и снеговалеж. АПИ предупреждава водачите на моторни превозни средства да пътуват с автомобили подготвени за..

публикувано на 05.02.23 в 08:32

Задържаните в Република Северна Македония получиха глоба и забрана за влизане в страната

Тримата български граждани, които бяха задържани на граничен пункт "Деве баир" на границата със Северна Македония, са експулсирани от страната и имат забрана за влизане за срок от 3 години, съобщават македонски медии. Съдът в Крива паланка е постановил и тримата да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие.  Медиите..

публикувано на 05.02.23 в 08:27