Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Никулден е!

Снимка: Ани Петрова

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден. Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите. Според народните вярвания светецът причинява бурите в морето и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. Имен ден днес имат Николай, Николина, Нина, Никол, Кольо, Николета, Ненка, Ненко и др.


По публикацията работи: София Златанова
Вижте още

Ценна колекция в библиотеката в Кюстендил

Личната "циркова" колекция на телевизионния водещ Драгомир Драганов беше представена днес в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека в Кюстендил. Библиотеката я получи като дарение, в навечерието на рождения ден на Драганов миналия месец. Самият Драганов има родствена връзка с Кюстендил и вила в с. Долно Уйно. "Цирковата стая" е събирана повече от..

публикувано на 07.02.23 в 13:16

Община Перник отдава на концесия 5 обекта

Пет обекта да бъдат отдадени на концесия чрез открита процедура и публично-частни партньорства, предлага община Перник. Предложението е залегнало в проекта на годишната Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, чието обществено обсъждане е насрочено за 24 февруари. За поредна година предложени за концесия са хижите „Кралев..

публикувано на 07.02.23 в 13:04

Таекуондо клуб „Фолкън“ с най-много отличия на първенство в Панагюрище

За поредна година най-добрият клуб по Таекуондо ITF у нас „Фолкън“ – Благоевград спечели първо място в отборното класиране по медали на Държавното първенство, което се проведе в Панагюрище. В дисциплината спаринг състезателите от областния център спечелиха 14 златни, 4 сребърни и 5 бронзови отличия, като оставиха зад себе си Тайгър Тийм и..

публикувано на 07.02.23 в 11:57

Бурхан Немутлу: Сега е времето да покажем какви хора сме!

Земетресението от 6 февуари заварва Бурхан Немутлу, който е и  председател на Управителния съвет на Българско-турска търговско-индустриална камара, на път за България.  Синът му живее със семейството си в Анталия, където земетресението не е нанесло щети. Много от приятели на Бурхан, обаче живеят във вече разрушените от труса райони. Той се..

публикувано на 07.02.23 в 11:28

Емил Нешев: Българските спасители в Турция имат всичко необходимо

Българските планински спасители и кучетата, които заминаха за Турция, са пристигнали в град Адана. Това каза за Радио Благоевград директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. „ Нямам много информация, само знам, че са кацнали и, че са разпънали лагер. Имат всичко необходимо, засега се нуждаят от късмет повече. Нямам пряк контакт,..

публикувано на 07.02.23 в 09:54

Един билет за двама по случай Празника на любовта

Денят на влюбените наближава и Драматичния театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград е подготвил специална изненада за своите зрители. „Не пропускайте спектакъла „Панаир на суетата“ на 14 февруари. Подарете си вълнуващо театрално преживяване с любимия човек“, призоваха от Драматичния театър. До 14 февруари включително почитателите на..

публикувано на 07.02.23 в 09:35

БЧК започна дарителска кампания за пострадалите в Турция

Българският Червен кръст (БЧК) започна дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция. Всеки, който желае, може да подкрепи инициативата, като изпрати SMS на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори. За подкрепа на хората от Турция, засегнати от земетресението, е открита и банкова сметка в лева,  качена на сайта на..

публикувано на 07.02.23 в 09:16