Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Народното събрание ще заседава извънредно

Автор:

В дневния ред е предвиден и парламентарен контрол. Очаква се депутатите да гласуват промените в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, второ гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Депутатите ще дебатират предложението на комисията по енергетика за приемане на програма за предоставяне на компенсации на небитови крайни клиенти на електроенергия, внесен от Драгомир Стойнев от групата на "БСП за България". Народните представители от комисията са постигнали съгласие, че компенсацията над 200 лв. за мегаватчас трябва да бъде за всички небитови потребители, които са присъединени към мрежата на ниско, средно или високо напрежение. От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо, че ако това предложение бъде прието, може да се блокират всички помощи. Затова трябва да има решение на Европейската комисия. Новото предложение е помощта да бъде 200 лв. за мегаватчас за всички небитови потребители. До момента няма ясно изразена политическа воля промяната да бъде приета и затова казусът ще се решава в пленарната зала. Парламентът ще гласува на второ четене промените в закона за корпоративното подоходно облагане, с който се въвеждат електронни ваучери за храна и отпадане на хартиените ваучери и дигитализация на процесите. Министерството на финансите не подкрепя законопроекта. Счита, че липсват фундаментални законови разпоредби, на базата на които ще бъде въведена и приложена новата схема за ваучерите за храна.


БНР подкасти:

Вижте още

Повишено внимание в района на тунел „Мало Бучино“

До 17 ч. днес шофьорите трябва да се движат с повишено внимание от км 7 до км 8 на АМ „Струма“ в двете посоки в района на тунел „Мало Бучино“. Това се налага поради извършване на частични ремонти на асфалтовата настилка.  Участъкът е регулиран с временна пътна сигнализация, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

публикувано на 02.02.23 в 14:28

ЦИК обяви хронограмата на изборите

Централната избирателна комисия оповести сроковете за различните дейности, свързани с парламентарните избори на 2 април. До 5 февруари посланиците ни трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на..

публикувано на 02.02.23 в 13:56

Задържаха мъж, буйствал в Спешното отделение в Кюстендил

Мъж на 36 години е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Кюстендил, след като предизвикал конфликт в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в града и е повредил врата на кабинет. Мъжът не е влизал в конфликт със служители на Спешния център. Скандалът, довел до нанесените щети е в резултат на спречкване с друг пациент на отделението, казаха от..

публикувано на 02.02.23 в 12:42

Българи в Скопие на 4 февруари

Въпреки срещите на високо междудържавно ниво и мерките за сигурност, които се предприемат от властите в Република Северна Македония и България, блокади по основни пътища в югозападната ни съседка не са изключени. Заканите в социалните мрежи там, че българите не са желани в Скопие на 4 февруари, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев,..

публикувано на 02.02.23 в 11:36

Довеждащ водопровод ще бъде изграден в пернишкото село Кралев дол

Водоснабдяването на пернишкото село Кралев дол ще бъде подобрено чрез изграждането на довеждащ водопровод, съобщиха от общината. Съоръжението ще бъде с дължина 4 км, а водовземането ще се осъществява на площадката на пречиствателната станция в кв. "Църква" от деривационния канал за Перник. Още 6 км водопроводи ще бъдат изградени и в село Ярджиловци. И..

публикувано на 02.02.23 в 11:02

В Кюстендил се появиха първите мартеници

Първите мартеници се появиха на пазара в Кюстендил. Всяка година, още в началото на м. февруари, търговци от града разполагат маси и оформят своеобразен базар на червено-белите символи на ул. "Демокрация", пред общинската администрация в града. Цените на традиционните мартеници са между 0,50 лв. и 6,00 лв. за най-големите по размер. В момента в..

публикувано на 02.02.23 в 09:33

Президентът разпусна парламента

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година. Състав на служебното правителство : Гълъб Спасов Донев -..

публикувано на 02.02.23 в 09:27