Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Банско отбеляза Международния ден на доброволеца

Пo повoд Мeждyнapoдния дeн нa дoбpoвoлeцa, кoйтo ce oтбeлязвa нa 5 дeкeмвpи, в село Гостун, община Банско се проведе демонстрация на доброволците от доброволно формирование „Банскалии”. На демонстрацията присъстваха кметът на община Банско Иван Кадев, зам.-кметът Стойчо Баненски и секретарят Иван Докторов. Противопожарен автомобил, спасителна линейка и десет доброволци от Доброволно формирование „Банскалии” взеха участие в демонстрацията. Мястото на бедствието бе бившето училище в село Гостун, а сценарият – ситуация на възникнал пожар в жилищна сграда и спасяване на пострадал при земетресение чрез използване на носилка и стълба. Доброволното формирование към община Банско е създадено през 2008 година и е напълно оборудвано с лични предпазни средства и техника за действие. Всички доброволци ежегодно преминават организирани курсове за действия при кризисни ситуации. Общият брой на преминатите обучителни модули е шестнайсет, като за 2022 година са осем, шест от които са по проект „Трансгранично сътрудничество за борба с горските пожари” и са проведени на територията на Република Северна Македония и България.


Вижте още

Отбелязваме Сретение Господне

Православната църква отбелязва Сретение Господне, един от един от 12-те велики празници през годината, почитан от ранните векове на християнството. На този ден се навършват 40 дни от раждането на Исус Христос. Според народните вярвания на 2 февруари е Петльовден и се почита мъжката сила. 

публикувано на 02.02.23 в 07:25

Очаква се указът на президента за разпускане на Народното събрание

Очаква се указът на президента Румен Радев за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на избори за нов парламент. С друг указ държавният глава трябва да назначи служебно правителство.  Президентът Румен Радев обяви миналата седмица решението си предсрочните избори да се проведат в първата неделя на април и начело на служебното правителство..

публикувано на 02.02.23 в 07:23

Облачно и ветровито

В сутрешните часове облачността ще е разкъсана, по-значителна главно над планинските райони и на отделни места там ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°градуса.  Около и след обяд от запад облачността ще се увеличава. Ще започнат слаби валежи от дъжд, които вечерта ще преминават в сняг и в Рило-Родопската област..

публикувано на 02.02.23 в 05:15

Пореден опит за саморазправа между бракониери и горски служители

По време на дежурство в местността „Вангелова чешма“ в района на участък „Хайдушка чешма“, на територията на ТП ДГС Дупница, горски служители попадат в капан, организиран от жители на „Гиздова махала“. По данни на служителите на ДГС Дупница, инцидентът става около 23:00 часа на 30.01.2023 г. Горските служители В.Б. И В.В. дежурят в района на..

публикувано на 01.02.23 в 19:20

Обновено междублоково пространство в ж.к. "Спартак" в Сандански

Община Сандански продължава дейностите по обновяване и благоустрояване на междублоковите пространства.  Жилищен комплекс "Спартак" е един от големите жилищни квартали в град Сандански и недоброто състояние на мястото до момента, създаваше неудобства на живущите. Пространството вече е изцяло асфалтирано, с нови тротоарни площи и стълбищни..

публикувано на 01.02.23 в 15:58

Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис

Румен Гашаров е носителят на Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Церемонията се проведе в художествената галерия в Кюстендил. Връчването на наградата става традиционно на 1 февруари, в деня на рождението на Майстора. "Радва ме големият интерес, който моята изложба събуди сред младата публика. Навярно картините..

публикувано на 01.02.23 в 14:28

Трифон заряза лозята в евросело Черниче

Празникът за Трифон Зарезан в евросело Черниче започна в църквата „Свети Георги Победоносец“, която пази и частица от мощите на Свети великомъченик Трифон. В храма бе отслужена празнична света литургия и водосвет за здраве. Колоритният Недко Косов се превъплъти в Трифон Зарезан и заряза лозята в двора на църквата с наричане за здраве и..

публикувано на 01.02.23 в 14:18