Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Среща по проблемите на децата аутисти в Перник

Среща – разговор за децата аутисти ще се проведе в Перник на 8 декември. Организатори са Областната администрация и Сдружение „Дете и пространство“, а поканени да участват и споделят своя опит са родители, учители, професионалисти.

Темата на дискусията е „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“. Ще бъде представен Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда и ще бъде прожектиран документалният филм „Нещо, което можем да кажем“. 

Наръчникът не претендира да бъде ръководство за потребителя, а да предостави едно уважително въведение в сложността на аутизма, заявяват организаторите. Той е създаден благодарение на опита и дългогодишната работа на професионалисти от различни области с деца, младежи и възрастни с аутизъм, с приноса на семействата, а също и на самите аутисти и се разпространява безплатно. Модератор на срещата ще бъде д-р Весела Банова, психоаналитик, доктор по социология.


По публикацията работи: Елена Тамакярска

БНР подкасти:

Вижте още

В Кюстендил се появиха първите мартеници

Първите мартеници се появиха на пазара в Кюстендил. Всяка година, още в началото на м. февруари, търговци от града разполагат маси и оформят своеобразен базар на червено-белите символи на ул. "Демокрация", пред общинската администрация в града. Цените на традиционните мартеници са между 0,50 лв. и 6,00 лв. за най-големите по размер. В момента в..

публикувано на 02.02.23 в 09:33

Президентът разпусна парламента

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година. Състав на служебното правителство : Гълъб Спасов Донев -..

публикувано на 02.02.23 в 09:27

Отбелязваме Сретение Господне

Православната църква отбелязва Сретение Господне, един от един от 12-те велики празници през годината, почитан от ранните векове на християнството. На този ден се навършват 40 дни от раждането на Исус Христос. Според народните вярвания на 2 февруари е Петльовден и се почита мъжката сила. 

публикувано на 02.02.23 в 07:25

Очаква се указът на президента за разпускане на Народното събрание

Очаква се указът на президента Румен Радев за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на избори за нов парламент. С друг указ държавният глава трябва да назначи служебно правителство.  Президентът Румен Радев обяви миналата седмица решението си предсрочните избори да се проведат в първата неделя на април и начело на служебното правителство..

публикувано на 02.02.23 в 07:23

Облачно и ветровито

В сутрешните часове облачността ще е разкъсана, по-значителна главно над планинските райони и на отделни места там ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°градуса.  Около и след обяд от запад облачността ще се увеличава. Ще започнат слаби валежи от дъжд, които вечерта ще преминават в сняг и в Рило-Родопската област..

публикувано на 02.02.23 в 05:15

Пореден опит за саморазправа между бракониери и горски служители

По време на дежурство в местността „Вангелова чешма“ в района на участък „Хайдушка чешма“, на територията на ТП ДГС Дупница, горски служители попадат в капан, организиран от жители на „Гиздова махала“. По данни на служителите на ДГС Дупница, инцидентът става около 23:00 часа на 30.01.2023 г. Горските служители В.Б. И В.В. дежурят в района на..

публикувано на 01.02.23 в 19:20

Обновено междублоково пространство в ж.к. "Спартак" в Сандански

Община Сандански продължава дейностите по обновяване и благоустрояване на междублоковите пространства.  Жилищен комплекс "Спартак" е един от големите жилищни квартали в град Сандански и недоброто състояние на мястото до момента, създаваше неудобства на живущите. Пространството вече е изцяло асфалтирано, с нови тротоарни площи и стълбищни..

публикувано на 01.02.23 в 15:58