Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Близначки с аутизъм търсят контакт със света

Автор:

Огромен напредък в социалното развитие на две сестрички с детски аутизъм вижда тяхната психоложка, която ги проследява от поставянето на диагнозата. Това споделя майката на Диана и Адриана – близначки, които "Българската Коледа" подкрепя за поредна година със средства за допълнителни занимания при психолог. Десислава Димитрова също е щастлива, че децата й се развиват и стават все по-самостоятелни.

Децата са диагностицирани на 3 години. Сега са на седем.

"И двете бяха изключително затворени, изобщо не се интересуваха от света, не се обръщаха по име. Когато други деца се приближаваха към тях, имаше крясъци, плач", спомня си майката Деси Димитрова. 

С течение на годините и системна работа на логопеди и психолози, момичетата се развиват. 

"Диана проговори и сега не спира да говори. Ади още не говори, но се надявам и тя да започне. Тя е много самостоятелна, комбинативна и изобретателна. Ако трябва да стигне до нещо, което иска, намира начин да ми покаже", обяснява майката.

Момичетата ходят на детска градина. Диана стои през целия ден, а Адриана до обяд. След това майка й я води в столичен дневен център за деца с увреждания. Допълнителните занимания с психолог, логопед и специален педагог извън детските заведения, се поемат за четвърта поредна година от "Българската Коледа". Сумата стига за едно двучасово посещение в седмицата за всяко от децата. 

"При Адриана, която е невербална, нещата се случват много трудно, с картончета, на които са нарисувани нейни любими предмети или предмети от ежедневието, които трябва да започне поне да ги посочва и да ги казва. В Ади стоят картончетата, а в психолога – съответните предмети. Ади трябва да подаде картончето с нещото, което иска и само срещу това ще получи съответния предмет", описва начина на общуване майката.

Деси Димитрова вижда напредъка на децата си. И вярва в супер силата на всяко от момичетата. 

"Диди е много артистична, много музикална, много се впечатлява от всякакъв вид изкуство. Ади може да каже имената на почти всички видове динозаври, казва ги правилно. Но не може да си поиска вода и храна."

Най-големите затруднения за майката и близначките са в ежедневното общуване с други хора.  

На детска площадка децата ѝ са контактни, търсят другите деца за игра.

"Но тъй като са по-странни, по-различно се държат, не говорят съвсем добре, а Ади съвсем не говори, дечицата се плашат от тях и ги избягват. Тук е моментът, в който родителите на останалите деца трябва да обяснят – че са малко по-различни, че всички са деца и трябва да си играят заедно."

Снимките са предоставени от семейството


Вижте още

Повишено внимание в района на тунел „Мало Бучино“

До 17 ч. днес шофьорите трябва да се движат с повишено внимание от км 7 до км 8 на АМ „Струма“ в двете посоки в района на тунел „Мало Бучино“. Това се налага поради извършване на частични ремонти на асфалтовата настилка.  Участъкът е регулиран с временна пътна сигнализация, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

публикувано на 02.02.23 в 14:28

ЦИК обяви хронограмата на изборите

Централната избирателна комисия оповести сроковете за различните дейности, свързани с парламентарните избори на 2 април. До 5 февруари посланиците ни трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на..

публикувано на 02.02.23 в 13:56

Задържаха мъж, буйствал в Спешното отделение в Кюстендил

Мъж на 36 години е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Кюстендил, след като предизвикал конфликт в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в града и е повредил врата на кабинет. Мъжът не е влизал в конфликт със служители на Спешния център. Скандалът, довел до нанесените щети е в резултат на спречкване с друг пациент на отделението, казаха от..

публикувано на 02.02.23 в 12:42

Българи в Скопие на 4 февруари

Въпреки срещите на високо междудържавно ниво и мерките за сигурност, които се предприемат от властите в Република Северна Македония и България, блокади по основни пътища в югозападната ни съседка не са изключени. Заканите в социалните мрежи там, че българите не са желани в Скопие на 4 февруари, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев,..

публикувано на 02.02.23 в 11:36

Довеждащ водопровод ще бъде изграден в пернишкото село Кралев дол

Водоснабдяването на пернишкото село Кралев дол ще бъде подобрено чрез изграждането на довеждащ водопровод, съобщиха от общината. Съоръжението ще бъде с дължина 4 км, а водовземането ще се осъществява на площадката на пречиствателната станция в кв. "Църква" от деривационния канал за Перник. Още 6 км водопроводи ще бъдат изградени и в село Ярджиловци. И..

публикувано на 02.02.23 в 11:02

В Кюстендил се появиха първите мартеници

Първите мартеници се появиха на пазара в Кюстендил. Всяка година, още в началото на м. февруари, търговци от града разполагат маси и оформят своеобразен базар на червено-белите символи на ул. "Демокрация", пред общинската администрация в града. Цените на традиционните мартеници са между 0,50 лв. и 6,00 лв. за най-големите по размер. В момента в..

публикувано на 02.02.23 в 09:33

Президентът разпусна парламента

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година. Състав на служебното правителство : Гълъб Спасов Донев -..

публикувано на 02.02.23 в 09:27