Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близначки с аутизъм търсят контакт със света

Автор:

Огромен напредък в социалното развитие на две сестрички с детски аутизъм вижда тяхната психоложка, която ги проследява от поставянето на диагнозата. Това споделя майката на Диана и Адриана – близначки, които "Българската Коледа" подкрепя за поредна година със средства за допълнителни занимания при психолог. Десислава Димитрова също е щастлива, че децата й се развиват и стават все по-самостоятелни.

Децата са диагностицирани на 3 години. Сега са на седем.

"И двете бяха изключително затворени, изобщо не се интересуваха от света, не се обръщаха по име. Когато други деца се приближаваха към тях, имаше крясъци, плач", спомня си майката Деси Димитрова. 

С течение на годините и системна работа на логопеди и психолози, момичетата се развиват. 

"Диана проговори и сега не спира да говори. Ади още не говори, но се надявам и тя да започне. Тя е много самостоятелна, комбинативна и изобретателна. Ако трябва да стигне до нещо, което иска, намира начин да ми покаже", обяснява майката.

Момичетата ходят на детска градина. Диана стои през целия ден, а Адриана до обяд. След това майка й я води в столичен дневен център за деца с увреждания. Допълнителните занимания с психолог, логопед и специален педагог извън детските заведения, се поемат за четвърта поредна година от "Българската Коледа". Сумата стига за едно двучасово посещение в седмицата за всяко от децата. 

"При Адриана, която е невербална, нещата се случват много трудно, с картончета, на които са нарисувани нейни любими предмети или предмети от ежедневието, които трябва да започне поне да ги посочва и да ги казва. В Ади стоят картончетата, а в психолога – съответните предмети. Ади трябва да подаде картончето с нещото, което иска и само срещу това ще получи съответния предмет", описва начина на общуване майката.

Деси Димитрова вижда напредъка на децата си. И вярва в супер силата на всяко от момичетата. 

"Диди е много артистична, много музикална, много се впечатлява от всякакъв вид изкуство. Ади може да каже имената на почти всички видове динозаври, казва ги правилно. Но не може да си поиска вода и храна."

Най-големите затруднения за майката и близначките са в ежедневното общуване с други хора.  

На детска площадка децата ѝ са контактни, търсят другите деца за игра.

"Но тъй като са по-странни, по-различно се държат, не говорят съвсем добре, а Ади съвсем не говори, дечицата се плашат от тях и ги избягват. Тук е моментът, в който родителите на останалите деца трябва да обяснят – че са малко по-различни, че всички са деца и трябва да си играят заедно."

Снимките са предоставени от семейството


БНР подкасти:

Вижте още

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са избрани за съпредседатели на ДПС

Председателят на парламентарната група Делян Пеевски и депутатът Джевдет Чакъров са избрани за съпредседатели на ДПС. Най-висшият партиен форум на Движението заседава на XI-ата Национална конференция. С 900 гласа делегатите на Конференцията приеха предложението на Почетния председател Ахмед Доган лидерският пост да се раздели между  Делян Пеевски,..

публикувано на 24.02.24 в 18:40

Златната маска пристигна в Банско

На тържествена церемония в сградата на Минната дирекция в  Перник официално бяха връчени наградите на победителите в отделните категории на ХХХ Международен фестивал на маскарадните игри СУРВА 2024, който се проведе през месец януари. Представянето на кукерската група на  Банско беше изключително впечатляващо и атрактивно. Над 150 банскалии – деца и..

публикувано на 24.02.24 в 17:45

Софийският районен съд освободи от ареста с мярка "подписка" актьора Христо Шопов

Софийският районен съд освободи от ареста с мярка "подписка" актьора Христо Шопов, обвинен за закана с убийство на жена на 23 февруари. В мотивите си съдът посочи, че не се установява съществуването на обосновано предположение Шопов да е заплашил пострадалата с пистолет, но има данни, от които да се изведе подозрение, че Шопов се е заканил с убийство на..

публикувано на 24.02.24 в 17:31

Мартенски базар организират потребителите на социалните услуги в Банско

Потребителите на Заведенията за социални услуги отново са подготвили сюрприз за любимия на всички празник Баба Марта. И тази година, пред читалище „Никола Вапцаров-1894 г.“ ще бъде открит Мартенски базар с ръчно изработени мартеници и сувенири от потребителите на социалните услуги в Банско. Зарадвайте себе си и хората, които обичате, с красивия символ..

публикувано на 24.02.24 в 14:32

Ремонтират алеите и зелените площи в благоевградската болница

Община Благоевград и държавната болница в областния център  започват спешни ремонти на алеите за достъп до отделенията и почистване на целия район около тях. Ще бъде възстановен и контролирания пропускателен режим в здравното заведение.  За това се споразумяха кметът на Благоевград Методи Байкушев и директорът на болницата, д-р Димитър Димитров...

публикувано на 24.02.24 в 11:14
Снимката е илюстративна, архив

Издирват 17-годишно момиче от Дупница

Издирват 17-годишно момиче от Дупница, съобщиха от пресцентъра на полицията в Кюстендил.  Момичето е в неизвестност от късно снощи, когато родителите му са съобщили в полицията в града, че не се е прибрала и търсят помощ. Служителите предприели незабавни издирвателни действия. Днес в РУ Дупница е изграден оперативен щаб за координиране на..

публикувано на 24.02.24 в 09:00

Отбелязват 32-годишнината от обявяването на НП "Рила" за защитена територия

С тематични занимания, еколектории и дни на отворените врати - Национален парк "Рила" отбелязва 32 години от обявянването му за защитена територия. Той е най-големият от трите национални парка в страната и един от най-големите в Европа с площ от над 81 хиляди хектара. Национален парк "Рила" е  едно от най-значимите места на световното природно..

публикувано на 24.02.24 в 08:16