Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учене през целия живот

Заседание на Областната координационна група за учене през целия живот се състоя в Благоевград. В дневния ред бяха включени няколко точки като беше актуализиран съставът на областната координационна група. 

Бяха представени добри практики за учене през целия живот от Илина Якова, председател на сдружение „Юни Партнерс“ – Благоевград. Проектите „Учене в трета възраст 65 +“; „Интегриране на хора в риск на пазара на труда“; „Иновативни практики за преподаване на предприемаческо мислене“; „Дигитални инструменти за лица със специфични обучителни трудности“ и др., са осъществявани в партньорство с РУО Благоевград и Регионалната библиотека „Д. Талев“ Благоевград. 

Четири са професионалните гимназии на територията на област Благоевград, които предлагат обучения за възрастни. Това са Професионалната лесотехническа гимназия „Н. Вапцаров“ в Банско; Професионалната гимназия по механо електротехника „Юрий Гагарин“ в Петрич; Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ в Благоевград и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов“ в гр. Гоце Делчев. В гимназията в Банско през учебната 2021/2022 година 28 лица са придобили трета степен на професионална квалификация по професията „Техник – лесовъд“ и 56 лица са придобили правоспособност по  „Управление на МПС кат. В“ и „Управление на колесни и верижни трактори и агрегати към тях в гимназията в гр. Гоце Делчев. Данните са от доклада на областния координатор инж. Антоанета Николова, РУО-Благоевград.


Основните резултати в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, обхващащ периода от 2012 г. до 2021 г., както и обновените приоритети до януари 2024 г., бяха друг акцент в работната среща. Представи ги Миглена Бачева – гл. експерт в Дирекция АКРРДС от Областна администрация Благоевград.

В работната среща вчера участваха доц. д-р Ицка Дерижан, заместник ректор в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, Станислава Поповска – директор „Дирекция „Регионална служба по заетостта“, Силвия Христова – областен координатор на КНСБ, Марта Шошева от КТ „Подкрепа“, Румяна Ангелова от РЕКИЦ „Читалища“, Бисер Младенов от ОИЦ, Ваня Алексиева от община Благоевград, представители на Търговско-промишлената палата и БНР – Радио Благоевград. 


Галерия

Вижте още

Бурхан Немутлу: Сега е времето да покажем какви хора сме!

Земетресението от 6 февуари заварва Бурхан Немутлу, който е и  председател на Управителния съвет на Българско-турска търговско-индустриална камара, на път за България.  Синът му живее със семейството си в Анталия, където земетресението не е нанесло щети. Много от приятели на Бурхан, обаче живеят във вече разрушените от труса райони. Той се..

публикувано на 07.02.23 в 11:28

Емил Нешев: Българските спасители в Турция имат всичко необходимо

Българските планински спасители и кучетата, които заминаха за Турция, са пристигнали в град Адана. Това каза за Радио Благоевград директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. „ Нямам много информация, само знам, че са кацнали и, че са разпънали лагер. Имат всичко необходимо, засега се нуждаят от късмет повече. Нямам пряк контакт,..

публикувано на 07.02.23 в 09:54

Един билет за двама по случай Празника на любовта

Денят на влюбените наближава и Драматичния театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград е подготвил специална изненада за своите зрители. „Не пропускайте спектакъла „Панаир на суетата“ на 14 февруари. Подарете си вълнуващо театрално преживяване с любимия човек“, призоваха от Драматичния театър. До 14 февруари включително почитателите на..

публикувано на 07.02.23 в 09:35

БЧК започна дарителска кампания за пострадалите в Турция

Българският Червен кръст (БЧК) започна дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция. Всеки, който желае, може да подкрепи инициативата, като изпрати SMS на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори. За подкрепа на хората от Турция, засегнати от земетресението, е открита и банкова сметка в лева,  качена на сайта на..

публикувано на 07.02.23 в 09:16

27 български доброволци тръгват към Турция

27 български доброволци тръгват днес към Турция в помощ след опустошителното земетресение от вчера, заяви пред БНР един от тях - Георги Влайков, който е и председател на Сдружението "Аварийно спасяване" в Пловдив. Намерили сме няколко пътнически и един товарен бус, с които ще тръгнем, посочи той. По думите му пътят е около 1700 км., като в Турция има..

публикувано на 07.02.23 в 08:04

Над 4300 станаха загиналите от земетресения в Турция и Сирия

Над 4300 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция и Сирия, съобщи Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди. Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че се проверява информация за един пострадал с българско гражданство.  Продължават вторичните трусове, повечето от които са с магнитуд над 5 по Рихтер...

публикувано на 07.02.23 в 07:51

Остава студено

Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна. Днес облачността над много райони от Западна и Централна България ще намалява, временно и до предимно слънчево. В източните райони ще остане със значителна облачност, но почти без валежи. Вятърът ще е до умерен от северозапад, в Източна..

публикувано на 07.02.23 в 07:25