Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валентин Дишев в търсене за човешкото в нов двутомник

Поетът, журналист и преподавател Валентин Дишев поведе колеги, приятели и съмишленици на пътуване при представяне на новата си книга. Тъжен е, че познават творчеството му в Аржентина, Колумбия, Пакистан, Алжир…, но не и в Благоевград. „Но тази вечер е различна, защото успяхте да ме стоплите с присъствието си и да се почувствам нужен“, увери присъстващите Дишев.

Със спомен за брат си започна представянето си, като каза, че са били различни, но част от едно неделимо цяло.

Интересни заглавия имат новите му книги „Exodus”- имена и “Deixis“- значения. За поета обаче са обичайни, тъй като от дълги години го вълнуват. Дотолкова, доколкото едното препраща към онзи библейски мотив или в миналото на европейската цивилизация, който преминава през всичките му книги. Особено, когато биват четени не като поезия, а това, на което той държи, но би го радвало, ако бъдат четени като един друг вид хуманитаристика. „Exodus”  препраща към изход от Библията и обобщава тези търсения в книгите и във всички добавки, които направих, защото тя събира три книги, за да се получи една нова. “Deixis“ е онази особена категория и понятие в езикознанието, която насочва към значенията на имената и местоименията, и обръща погледа отново към първата книга от двутомника, към „Exodus”. Двете книги да започнат да звучат вече на свой ред като още една, включвайки пет предходни и така като матрьошки една в друга, отново и отново“, смята авторът.

Той се надява, че са предназначени за всякакви хора и досегашното им възприятие сочи към това. „Всичко, което казах звучи сякаш екзотично, донякъде езотерично и за ограничен кръг читатели, но не бива да забравяме, че вътре са отделни текстове, в които хората успяват да почувстват онова, което поезията може да даде. Онази особена възможност за изживяване в и чрез текста, която рисува нов свят, която дава възможност на мнозина този свят да  бъде припознат като техния. Като възможен за промяна, защото в 21 век това е хоризонтът на поезията, възможната промяна на света, не взиране в красивото, не самоизричането, не самолюбуването, а показването на света такъв, какъвто той би могъл да бъде. През мъката, през болката, през страданието, през хоризонта на смъртта да стане по-добър, по-топъл, по-уютен, по-човешки. И двутомникът, и всичкото ми писане дотук е свързано с питането за човешкото-какво го крепи, какво го държи, какво ни позволява да продължим“, поясни Валентин Дишев.  


Галерия

Вижте още

„На меНе ми пука!“ – новият младежки подкаст по Радио Благоевград

В ефира на Радио Благоевград и в дигиталните канали на медията ни стартира нов младежки подкаст. Той е съвместен проект на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и предаването „Тийн Зона“. Първият епизод на подкаста е посветен на финансовата грамотност на младежите – инвестиции, планиране на разходите, организиране и контрол на финансовите..

публикувано на 13.03.23 в 10:21

Преподаватели от ЮЗУ с изложба в Радио Благоевград

Преподаватели-художници от катедра „Изобразително изкуство“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ представят поредна изложба. Експозицията ще бъде открита на 14 март 2023 г. (вторник) от 16:00 часа в Арт салона на Радио Благоевград. Инициативата е посветена на 50-годишнината на Радио Благоевград, с което университетът има дългогодишно..

публикувано на 09.03.23 в 14:01

Радио Благоевград на 50: Споделено с приятели

Споделено с приятели – под това мото започаха инициативите на Радио Благоевград, посветени на неговата 50-годишнина. Този следобед бе поставено началото в Арт салона на медията, с Обща изложба на жените творци от Благоевград. Д иректорът на Радио Благоевград, Рина Далева, откри експозицията, която привлече представители на различни институции и..

публикувано на 21.02.23 в 16:58

Споделено с приятели

В навечерието на 8 март, Арт салонът на Радио Благоевград представя традиционна обща изложба на жените творци. Дружество „Искрици“ е съорганизатор на проявата, която се провежда със съдействието на Югозападния университет, Сдружение „Ние, жените“ и Винената партия. Официалното откриване е на 21 февруари от 16 часа.  „Споделено с..

публикувано на 20.02.23 в 15:40

„Звезди в Радиото – 2023”

Представяме на вниманието Ви дванадесетото  издание на конкурса „Звезди в Радиото”,  в който имате възможност да участвате. „ Звезди в Радиото – 2023 ” -  8 и 9 април  2023 г. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела –..

публикувано на 15.02.23 в 10:00

„Хора помагат на хората“

Радио Благоевград се включва в  международната инициатива в знак на подкрепа и солидарност с жертвите на опустошителните земетресения, засегнали Турция и Сирия. На  15 февруари, сряда, точно в 9:45 българско време  в ефира на европейските радиостанции ще прозвучи песента „ Хора помагат на хората “ (People Help the People) в изпълнение на..

публикувано на 15.02.23 в 09:00

Ден на Дико Илиев в Радио Благоевград

На 15 февруари се навършват 125 години от рождението на Дико Илиев – композитор, диригент, самороден талант, уникално явление в нашата култура.   Днес в Радио Благоевград ще представим творчеството на Дико Илиев, който е автор на десетки хора, маршове, валсове, ръченици, китки за духов оркестър. В предаването „Утро“ с водещ Спаска..

публикувано на 15.02.23 в 08:55