Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Дишев в търсене за човешкото в нов двутомник

Поетът, журналист и преподавател Валентин Дишев поведе колеги, приятели и съмишленици на пътуване при представяне на новата си книга. Тъжен е, че познават творчеството му в Аржентина, Колумбия, Пакистан, Алжир…, но не и в Благоевград. „Но тази вечер е различна, защото успяхте да ме стоплите с присъствието си и да се почувствам нужен“, увери присъстващите Дишев.

Със спомен за брат си започна представянето си, като каза, че са били различни, но част от едно неделимо цяло.

Интересни заглавия имат новите му книги „Exodus”- имена и “Deixis“- значения. За поета обаче са обичайни, тъй като от дълги години го вълнуват. Дотолкова, доколкото едното препраща към онзи библейски мотив или в миналото на европейската цивилизация, който преминава през всичките му книги. Особено, когато биват четени не като поезия, а това, на което той държи, но би го радвало, ако бъдат четени като един друг вид хуманитаристика. „Exodus”  препраща към изход от Библията и обобщава тези търсения в книгите и във всички добавки, които направих, защото тя събира три книги, за да се получи една нова. “Deixis“ е онази особена категория и понятие в езикознанието, която насочва към значенията на имената и местоименията, и обръща погледа отново към първата книга от двутомника, към „Exodus”. Двете книги да започнат да звучат вече на свой ред като още една, включвайки пет предходни и така като матрьошки една в друга, отново и отново“, смята авторът.

Той се надява, че са предназначени за всякакви хора и досегашното им възприятие сочи към това. „Всичко, което казах звучи сякаш екзотично, донякъде езотерично и за ограничен кръг читатели, но не бива да забравяме, че вътре са отделни текстове, в които хората успяват да почувстват онова, което поезията може да даде. Онази особена възможност за изживяване в и чрез текста, която рисува нов свят, която дава възможност на мнозина този свят да  бъде припознат като техния. Като възможен за промяна, защото в 21 век това е хоризонтът на поезията, възможната промяна на света, не взиране в красивото, не самоизричането, не самолюбуването, а показването на света такъв, какъвто той би могъл да бъде. През мъката, през болката, през страданието, през хоризонта на смъртта да стане по-добър, по-топъл, по-уютен, по-човешки. И двутомникът, и всичкото ми писане дотук е свързано с питането за човешкото-какво го крепи, какво го държи, какво ни позволява да продължим“, поясни Валентин Дишев.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връчиха наградите на победителите в конкурса "Звезди в Радиото"

Наградите на тазгодишните победители в конкурса „Звезди в Радиото“ бяха връчени тази вечер на гала-концерт в Концертното студио на Радио Благоевград. На сцената се качиха близо 30 млади изпълнители изпълнители в областта на класическата, народната  и популярната музика. Организиратори на събитието са БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.04.24 в 18:35

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49