Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха предсрочно шефа на НЗОК

Автор:
Снимка: БГНЕС

Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като председател на Националната здравно-осигурителната каса, считано от днес. Решението беше взето със 149 гласа „за“ и 26 "въздържал се".

Парламентът освободи предсрочно Петко Салчев като председател на Националната здравно-осигурителната каса, считано от днес. Решението беше взето със 149 гласа „за“ и 26 "въздържал се".

Всички парламентарни групи гласуваха "за" оставката на Салчев въздържаха се единствено "Възраждане" и двама народни представители от "Демократична България".

Мотивите за предсрочното прекратяване на мандата на шефа на Здравната каса са нарушения диалог между него и Българския лекарски съюз (БЛС), както и системно неизпълнение на задължения от страна на Петко Салчев.

Той е внесъл методика за определяне на размера на сумите, плащани от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), без да я е съгласувал с лекарския съюз, не е създавал база данни и не е поддържал такава, като по този начин няма механизъм и контрол на изразходваните средства.

Антон Тонев от "Продължаваме промяната" обясни, че депутатите не могат да оставят здравната система на пауза.

"Ние в "Продължаваме промяната", парламентарната група, постигнахме съгласие да подкрепим проекта на решение, на който сме съвносители. Ситуацията е такава, има нужда от подобна процедура, за да възстановим диалога. Все пак да не оставаме здравната система на пауза за неопределен период."

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов каза от парламентарната трибуна, че в предсрочното освобождаване на Салчев няма личен мотив и го определи като изключителен професионалист, но липсата на диалог между НЗОК и БЛС поставя под съществен риск здравните услуги на българските граждани.

"Днешното решение в основата си цели именно това – да се отпуши процесът за работа между НЗОК и БЛС, за да можем активно да работим в интерес на българските пациенти и да можем да имаме рамков договор".

Самият Петко Салчев каза пред народните представители, че не приема упреците, че не изпълнява задълженията си. Той посочи, че само една съсловна организация иска оставката му.

"В един диалог има две страни – когато едната страна не желае да контактува с другата, няма диалог. Интересно защо само една организация иска моята оставка, а не са питани останалите организации, защото НЗОК не сключва договор само с БЛС. Човек, когато работи, греши, допуска грешки, но да ме обвиняват за системно нарушение, не бих го приел. Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция."

Решението на депутатите влиза в сила от днес, 13 януари.

Салчев вижда причината в конфликта с БЛС за заплати

В кулоарите на парламента Салчев обясни, че една от основните причини за прекратяването на мандата му е конфликт с БЛС заради тяхното настояване в Националния рамков договор да бъде включено увеличение на заплатите на лекарите.

"НЗОК е институция, която не е на лекарите, а е на здравно-осигурените лица. И управителят трябва да защитава техните интереси . Две години и нещо съм се сблъсквал със становището "дайте да дадем пари на лекарите". НЗОК е институция, която закупува услуга, която е извършена по съответния ред, не е институция, която плаща заплати. Опитите за въвеждане в НРД изисквания за заплати са незаконни. Оттук нататък всеки управител на НЗОК всеки момент може да бъде свален по предложение на някоя от съсловните организации."

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делото за избор на общински съветници в Сандански зацикли

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия - Сандански...

публикувано на 08.05.24 в 14:08

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Бална фиеста 2024 в Благоевград

Над 760 зрелостници ще дефилират по червения килим на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград в рамките на три дни по време на абитуриентските балове през м. май. Дванадесетокласници от 10 училища в областния център ще преминат заедно със своите преподаватели под специална цветна арка, поставена пред Община Благоевград. Началото на дефилетата..

публикувано на 08.05.24 в 12:43

Колоездачната обиколка на Сандански

Стартира XIX - та Колоездачната обиколка на община Сандански, посветена на Празника на град Сандански. Обиколката се организира от община Сандански и Спортно училище “Пейо Яворов” и се провежда традиционно в навечерието на празника. Очаква се учениците да финишират в 17:00 ч., минути преди да се посрещне чудотворната икона на света Богородица „Св...

публикувано на 08.05.24 в 11:39

157 кандидати за депутати в Перник

Бивши депутати и кандидати за кметове са включени в листите в Перник за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори. Само четири са мандатите, а регистрираните кандидати са 157.  Досегашните депутати Георг Георгиев и Христина Георгиева от ГЕРБ-СДС, Бойко Рашков от „ Продължаваме промяната - Демократичан България” и Димо Дренчев от..

публикувано на 08.05.24 в 10:50

Ясни са победителите в конкурса за есе „Моят род, моето родно място“

По случай Празника на град Сандански, Община Сандански и Археологически музей, Сандански обявявиха Конкурс за ученическо есе на тема “Моят род, моето родно място“ за ученици от VIII до XII клас. Получените есета бяха оценени от комисия с председател доц. Димитър Тюлеков – историк, преподавател в ЮЗУ и членове д-р Биляна Карадакова – историк,..

публикувано на 08.05.24 в 10:26

157 са кандидатите за депутати в Кюстендилско

Общо 157 са кандидатите за народни представители в Кюстендилския избирателен район за предсрочните парламентарни избори, съобщи за Радио Благоевград , председателят на Районната избирателна комисия Венцеслав Механджийски. Общо регистрираните партии за участие в изборите са 20, а коалициите – 11. Най-възрастният кандидат за депутат е на 80 години и е..

публикувано на 08.05.24 в 10:14