Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът Стоянов: Потресен съм от отношението на държавата към община Благоевград

44 точки бяха включени в дневния ред на първото редовно заседание на Общинския съвет в Благоевград.

В началото на заседанието кметът Илко Стоянов запозна съветниците с казуса с бившата казарма. Той припомни, че община Благоевград е изработила Подробен устройствен план, който е одобрен и има издадено решение за промяна на предназначението на три сгради, разположени в имота. 

С направените промени общината е изпълнила постановление на Министерския съвет и по този начин е запазила правото си на собственост. Но след редица сигнали и проверки, кметът е получил писмо от ДНСК  трите сгради да не се използват.
 „Заповед няма! Ще си търсим правата!“ – заяви пред общинските съветници кметът. Според него с това писмо се опитват да осуетят тренировъчния процес на над 425 деца – спортисти от Благоевград. 
„Потресен съм от това как държавата се отнася към община Благоевград!“ – допълни кметът.

По време на заседанието съветниците приеха отчета за дейността на Общинския съвет за последните 6 месеца; разгледаха две решения, върнати от областният управител на област Благоевград; приеха Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост за 2023 г. 
Бурни дебати  имаше по точка 5-та за приемане на Правилника за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Това предложение не бе прието. 

Общинските съветници дадоха съгласие на Областното пътно управление Благоевград  да стартира процедура за промяна собствеността на общинския път Благоевград – Бистрица - Бодрост - Картала. Местните парламентаристи дадоха съгласие за изработване на Подробен устройствен план по кадастралната карта на Благоевград с предназначение за медицински дейности  и паркинг. 
С 36 гласа „за“ гласуваха да бъде  отпусната еднократна финансова помощ в размер на 5 000 лева на наша съгражданка за медицински нужди.
Съветниците дадоха съгласие, с което упълномощиха кмета Илко Стоянов да сключи договор за денонощна аптека в Благоевград. 

Галерия

Вижте още

Старт на Рафтинг сезон 2023! Тръгнаха първите лодки по река Струма

Любителите на екстремните спортове, на различни възрасти, от рано тази сутрин се събраха край базата на Рафтинг БГ и река Струма за да поставят началото на официалното откриване на Рафтинг сезон 2023 година. Началото на сезона бе дадено от Мария Павлова и Станимир Станимиров - Чачи, инструктори по рафтинг, каяк и алпинизъм. Капацитетът..

публикувано на 25.03.23 в 19:15

Над 1200 сурвакари взеха участие в общинския маскараден празник "Магията на Сурва" в Земен

Фестивалът води началото си от 2005 година и се провежда под патронажа на кмета на община Земен Димитър Сотиров.  Пред жителите на Земен и техните гости дефилираха 20 сурвакарски групи от областите Перник, Благоевград и София.  Преобладаваха носителите на маскарадната традиция от общините Земен, Брезник, Радомир и Ковачевци, а за първи път в празника..

публикувано на 25.03.23 в 18:10

В Благоевград: Не на насилието над животни

Десетки благоевградчани излязоха днес на мирен протест прад сградата на общината, обединени от мотото „Заедно за животните“. Те настояват за законови промени, които да гарантират живота и здравето на животните.  Днес точно в 15 часа любители и защитници на животните се събраха пред сградата на общината, за да кажат на висок глас „НЕ“ на..

публикувано на 25.03.23 в 16:32

Първо място за отбора на ЮЗДП в състезание по ловна стрелба

Първо място за отбора на ЮЗДП в състезание по ловна стрелба Екипът на Югозападното държавно предприятие завоюва първо място в конкуренция с още 8 отбора в традиционното състезание по ловна стрелба, което се проведе по олимпийските правила на дисциплината „Скийт“. Състезанието се проведе на стрелбищния комплекс в село Труд в рамките на..

публикувано на 25.03.23 в 16:21

Достойна игра и феърплей по време на футболните срещи в рамките на „Ученически игри 2023“ – Благоевград

Надпревари, подплатени с много емоции и феърплей белязаха срещите по футбол в рамките на „Ученически игри 2023“ – Благоевград“. Двубоите се състояха на игрището в СК „Пирин“. Във възрастова група 5-7 клас първо място заеха момчетата от VIII СУ „А. Костенцев“, след тях се наредиха учениците от II ОУ „Димитър Благоев“, следвани от възпитаниците на XI..

публикувано на 25.03.23 в 15:15

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Стрелките се местят с час напред точно в три часа сутринта на 26 март.  Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.  Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април..

публикувано на 25.03.23 в 14:09

Мед в корков дъб! ЮЗДП подари сувенири по време на Международното изложение в Пловдив

Общо 100 декара със семепроизводствени градини и експериментални залесявания със сухоустойчиви дървесни видове(корков дъб, космат дъб, пърнар,  каменен дъб, валонея, брутски бор, атласки кедър, обикновен кипарис)  ще бъдат създадени на територията на южните държавни горски стопанства – Петрич, Сандански и Гоце Делчевпо проекта CLIMAFORCEELIFE, в..

публикувано на 25.03.23 в 12:33