Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът на Благоевград спря обособяването на рудник за добив на барит

Заповедта на кмета Илко Стоянов за отмяна на ПУП, с който през 2014 г. е разрешено обособяване на рудник за добив на барит край село Лешко, влезе в законна сила, след като беше обявена и изтекоха законните срокове за обжалване.

Тя бе издадена през м. ноември 2022 г., а към дата днешна намерението на "Илинденски мрамор" за реализиране на рудник за добив на баритна суровина от находище "Тевни дол" окончателно е спряно.

Мотивите за действията на кмета Стоянов са, че целият имот, предвиден за реализиране на рудник попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Освен това, кметът се съобрази с опасенията на жителите на няколко села в района, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск, заради високата степен на токсичност на бария.

Сред притесненията на хората, описани във възражения, адресирани до редица институции, са и че при експлоатация на подобен обект очакваните контролирани взривове ще причинят стрес на жителите, както и че би могло да се влоши качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

В тази връзка, през последните месеци кметът Илко Стоянов проведе редица срещи с жители на Благоевград и селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово.

В края на миналата година той подкрепи и протестна подписка, с която хората настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена.


По публикацията работи: Спаска Зашева
Вижте още

Среща с безработни организира в Трън Бюрото по труда в Перник

Събитието е в рамките на националната информационна кампания”Да работиш /Е/ ЯКО” и ще се проведе на 24 март от 13 часа на площад „Владо Тричков”.  Инициативата се реализира по проект  "Започвам работа", финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. и цели  да мотивира за активно поведение на пазара на труда икономически..

публикувано на 20.03.23 в 17:56

Областният управител обеща на живеещите на ул. „Митрополит Борис“ и ул. „Христо Силянов“ да не оспорва решението на ОбС-Благоевград в съда

На среща, организирана днес от областния управител Стоян Христов с живеещите на ул. „Митрополит Борис“ и ул. „Христо Силянов“ в Благоевград, бяха изяснени мотивите, с които юристите на Областна администрация Благоевград върнаха за ново разглеждане решението на Общински съвет. Областният управител пожела да се срещне с хората, за да..

публикувано на 20.03.23 в 17:50

Фалстарт на електронния прием в детските градинив Благоевград

Техническата неизправност е регистрирана до 9:29 мин. днес при стартирането на електронното подаване на заявления за прием в детските градини. Това  съобщи на брифинг днес кметът на община Благоевград Илко Стоянов. Той уточни, че подадените заявления по електронен път са 380, само 8 са подадени на място в детските заведения.  „Естествено, има някои..

публикувано на 20.03.23 в 16:13

Първи заявления за саниране на сгради в Благоевград

Първите заявления за кандидатстване по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ вече са входирани в деловодството на Община Благоевград. С цел нормалното протичане на процеса и постигане на оптимални резултати, специално сформиран екип оказва необходимата логистична подкрепа на кандидатите,..

публикувано на 20.03.23 в 13:09

Обучават членовете на секционните избирателни комисии в Перник

Започва обучението на членовете на секционните избирателни комисии в Перник за предстоящите на 2 април парламентарни избори. То ще се проведе присъствено по общини по предварително определен график, а обучители ще бъдат представители на РИК. В община Перник обучението ще бъде в зала „Панорама” в четири последователни дни - от 23 до 26 март включително...

публикувано на 20.03.23 в 12:29

Реконструкция на Дома за стари хора в Радомир

Реконструкция на Дома за стари хора планират в Радомир. За финансиране на строителните дейности и доставката на оборудване и обзавеждане, общината ще кандидатства за средства по Плана за възстановяване и устойчивост.  Сградата, в която се помещава домът, е 8-етажна със сутерен. На първия етаж ще бъдат обособени зони за хора в неравностойно положение, а..

публикувано на 20.03.23 в 11:13

Астрономическата пролет настъпва днес

Астрономическата пролет настъпва днес у нас в 23:24 часа. Това е и денят на пролетното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене..

публикувано на 20.03.23 в 09:39