Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ повиши основната лихва

Автор:

Българската народна банка (БНБ) определи основния лихвен процент за декември на ниво от 1,82 на сто. През януари стойността бе 1.42%. Това е поредно повишение, което отразява тенденцията към нарастване на лихвите. 

Размерът на основния лихвен процент се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс за работните дни на предходния календарен месец. 

Практически показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите. Също така е важен за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Парад на бойната слава в Благоевград

В навечерието на Деня на Независимостта на РБ – 22 септември, НД „Традиция“ представи пред благоевградчани тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на Българската армия от периода 1876 - 1919 г., под названието "За честта и славата”.  Под звуците на Биг Бенд Благоевград, над 110 човека от 20 градове в страната, част от..

публикувано на 21.09.24 в 19:11
nezavisimost_2

Благоевград ще отбележи Независимостта на България с поредица от събития

     116 години от обявяването на Независимостта  на България  ще бъдат отбелязани утре, 22-ри септември, в Благоевград от 11.00 часа на пл. "Георги Измирлиев". В 12:00 ч. в квартал "Вароша" жителите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се насладят на историческата възстановка "Зов за свобода", посветена на Горноджумайското въстание от..

публикувано на 21.09.24 в 16:42

Започва глобална информационна кампания за горите

Световният съвет за горите (Forest Stewardship Council® (FSC®)) започва своята ежегодна информационна кампания, която традиционно се провежда в края на септември. Тази година кампанията ще се проведе в периода 21-27 септември под надслов „Малките стъпки, които правим заедно, създават голямата промяна за всички“. Една от основните цели на кампанията..

публикувано на 21.09.24 в 13:51

Кметът на Земен Михаил Златанов е трети в кандидатската листа на ГЕРБ- СДС в Перник

Кметът на Земен Михаил Златанов е трети в кандидатската листа на ГЕРБ- СДС в Перник за предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. За трети път водач на листата е Георг Георгиев, а по традиция осма в нея е Христина Георгиева.  Представителите на младежката структура на ГЕРБ Рая Благоева и Кристиян Генадиев, заедно с кмета на Земен Михаил..

публикувано на 21.09.24 в 13:38

ГЕРБ - СДС регистрира листата си в област Кюстендил

Коалиция ГЕРБ - СДС в област Кюстендил залага на доказани експерти и хора с управленски опит, но също така на млади и нови лица в листата си за предстоящите избори за народни представители на 27 октомври. Днес коалицията регистрира своята листа в РИК - Кюстендил. Документите внесе областният координатор Даниел Данчев заедно с кандидатите за..

публикувано на 21.09.24 в 13:22

Президентът отдаде почит на загиналите пилоти

Президентът Румен Радев отдаде почит на пилотите, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Поклонението пред подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин се състоя в авиобазата в Долна Митрополия.  Поклонението започна в 10 часа. Половин час преди това от цялата страна пристигаха колеги на двамата пилоти.  На поклонението присъстваха..

публикувано на 21.09.24 в 12:41

На 21 септември в Благоевград ще се проведе тържествен преглед на исторически знамена

На 21 септември в Благоевград ще се проведе тържествен преглед на исторически знамена, униформи и въоръжение на Българската армия от периода 1876 - 1919 г. "За честта и славата",  по повод 22 септември - Денят на Независимостта на Република България.Ще бъдат представени реплики на бойни знамена, участвали в борбата на българите за освобождение от..

публикувано на 21.09.24 в 10:38