Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Сретение Господне

Православната църква отбелязва Сретение Господне, един от един от 12-те велики празници през годината, почитан от ранните векове на християнството.

На този ден се навършват 40 дни от раждането на Исус Христос. Според народните вярвания на 2 февруари е Петльовден и се почита мъжката сила. 


По публикацията работи: Светлин Кърпачев
Вижте още

След Академия IT МЕТАМОРФОЗИ: В Благоевград разкриват нови работни места

Благоевград има потенциал да открие нови работни места в сферата на високите технологии още това лято. Тази амбициозна задача си поставят от местното общинско ръководство, заедно с организаторите на приключилата двудневна Академия IT МЕТАМОРФОЗИ. След първото издание на обучителната академия, вече се подготвят следващи подобни прояви. Това е..

публикувано на 27.02.24 в 18:37

Изложба „С дъх на пролет” завладя Благоевград

Изложба „С дъх на пролет”  откри днес художничката Здравка Лисийска в Градската художествена галерия на Благоевград. С над 30 живописни  картини с дъх на пролет художничката Здравка Лисийска поздравява своите съграждани и се надява да провокира в тях надежда и хубави чувства в навечерието на най-красивия сезон на годината -  пролетта.  Тя е..

публикувано на 27.02.24 в 17:52

Президентът поиска децентрализация на финансите за общините

Държавният глава Румен Радев отново поиска реални действия за финансова децентрализация на местната власт.  При откриването на Общото събрание на Националното сдружение на общините в България Радев определи като стъпка в правилна посока бюджетните разходи за проекти на общините.  Президентът постави въпроса откъде правителството ще намери още средства..

публикувано на 27.02.24 в 16:28

Почина актьорът Славчо Пеев

Почина известният български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе! И благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов във ФБ профила си. Светослав Пеев е роден на 4 април 1939 г. в София Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ..

публикувано на 27.02.24 в 14:31

Обир на заложна къща в Благоевград

Обраха заложна къща на ул.“14-и полк“ в Благоевград.  Около 12:45 часа днес е получен сигнал, че в заложната къща са влезли двама въоръжени мъже и заплашвайки служителя в нея са отнели парична сума и златни накити.  Няма пострадали хора. Провеждат се активни действия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с инцидента...

публикувано на 27.02.24 в 13:56

Откриха STEM център по химия и биология в ЮЗУ

Тържествено днес откриха STEM център по химия и биология към Югозападния университет „Неофит Рилски“, който е първият СТЕМ център във висше училище. Той е ситуиран във Втори учебен корпус на университета. Лентата на новия СТЕМ център прерязаха председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев, депутатът Стефан..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Информационен ден по програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция – България“ в Благоевград

В Благоевград днес представят възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция – България 2021 – 2027г“. В информационния ден участват кандидати от областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Събитието беше открито от кмета на Благоевград Методи Байкушев и от областния управител Мария Димова...

публикувано на 27.02.24 в 13:33