Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кюстендил: Изложба в помощ на ученици с финансови затруднения

Ученици от Природо-математическата гимназия в Кюстендил подредиха изложба в помощ на свои съученици с финансови затруднения. Рисунките на децата бяха подредени пред залата, където в момента се провежда редовно заседание на Общинския съвет в Кюстендил. Това е втора поредна инициатива за тази година, разказаха учениците. За първи март те приготвили и..

публикувано на 28.03.24 в 15:03

Община Кюстендил предоставя финансова помощ за водното дружество

Общината в Кюстендил ще инвестира в купуването на водопроводни тръби, за да бъде решен проблемът с честите аварии по "ВиК"-мрежата в кюстендилския квартал "Запад". Общината ще купи материалите за израждането на ново трасе от 350 м, а "Кюстендилска вода", която е с 100 процента държавно участие, ще участва с труд и с техника. "Само за последните дни..

публикувано на 28.03.24 в 14:49

Обществено обсъждане на доклад за ОВОС за модернизацията на жп линията Радомир – Гюешево

При голям обществен интерес се провежда общественото обсъждане на доклада за оценката за въздействие върху околната среда и доклада за оценка на степента на въздействието върху защитените зони на инвестиционно предложение "Модернизация на железопътната линия Радомир – Гюешево – граница с Република Северна Македония". Линията е разделена на два участъка..

публикувано на 28.03.24 в 14:46

Започва вторият етап за записване в детски ясли в община Благоевград

Родители на деца, подлежащи на записване в детска ясла на територията на община Благоевград, могат да подават заявления за кандидатстване по електронен път от 1 до 5 април 2024 г. Има незаети места в четири от общо шестте детски ясли в областния център. Те са разпределени както следва: ДДЯ №2 „Радост“ – 9 свободни места, ДДЯ „Славей“ №3 – 3 свободни..

публикувано на 28.03.24 в 14:15

В Благоевград избират обществен посредник

Изборът на обществен посредник е сред основните точки на утрешното заседание на благоевградския Общински съвет. 60 са докладните, които трябва да разгледат местните парламентаристи. Сред тях и гласуването на званието Почетен гражданин на Благоевград, на председателя на НЧ „Никола Вапцаров 1866“, Васил Новоселски.  Това стана ясно на..

публикувано на 28.03.24 в 14:08

Нови детски площадки в Перник

Четири нови детски площадки вече радват най-малките перничани, съобщиха от общината. Две от новоизградените площадки са на улица „Вардар” в централната част на Перник. Те са за деца до три години и за деца до дванадесет години. Другите две площадки са до бл. 27 в кв. „Хумни дол“.  Нови детски площадки се изграждат и на ул. „Лом“ и при бл. 74 на ул...

публикувано на 28.03.24 в 13:22

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 13:16