Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Доц. д-р Ангел Джонев

Историк предлага Кюстендил за „Град на българската бойна слава“

Кюстендил да бъде обявен за "Град на българската бойна слава“ предлага историкът доц. д-р Ангел Джонев. Той посочи, че отговорните държавни и общински институции трябва своевременно да бъдат запознати с инициативата и да предоставят своите становища. Джонев припомни, че Кюстендил е град с многовековна история. Редица събития от миналото на града будят..

публикувано на 09.10.25 в 14:03

Млади хора учредяват свой клуб към ЦЛТРБ - Благоевград

Клуб по програмиране, „по същество“ и проекти отваря врати в Благоевград. Той ще бъде част от дейността на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Официалното откриване е предвидено за днес от 17 часа в Зала 4 на Младежкия дом. Това заявиха на пресконференция двама от членовете на клуба – Спас Китанов и Бранимир Янчев...

публикувано на 09.10.25 в 13:17

Индийските лекари се завърнаха в Перник с редовни визи

Двамата индийски лекари, които тази пролет бяха върнати в Индия поради липса на работни визи, са отново в България. Д-р Саид Мохамед Али и д-р Алан Джоунсвече са с редовни документи и отново ще специализират в пернишката болница. Около 20 са специализантите в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. Освен медиците от Индия в местната болница ще специализира..

публикувано на 09.10.25 в 11:53

Симитли празнува 113 години свобода

Община Симитли  отбелязва днес 113 години от Освобождението на града от османско владичество.  Тържеството ще започне от 18:30 часа с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника „100 години свобода“ в знак на признателност към героите, дали живота си за свободата на Симитли и Пиринска Македония, след което празничната програма ще продължи..

публикувано на 09.10.25 в 10:47

Възрастен мъж почина при пътен инцидент край Благоевград

Около 05:46 часа на 09.10.2025 г. на ПП1 Е-79 в района на ж.к "Струмско" в гр. Благоевград, лек автомобил "Сеат" с 52-годишна водачка е блъснал 89-годишен мъж ог гр. Благоевград, който е починал.  По първоначална информация, пешеходецът е изскочил  внезапно на пътното платно. На водачката на автомобила са направени проби с технически средства за употреба..

публикувано на 09.10.25 в 09:43

НС гледа промени в Законите за киберсигурността и за адвокатурата

Една трета от всички директорски позиции и в управителните органи на публични дружества трябва да са жени. Това предвиждат промените в Закона за равнопоставеност на жените и мъжете, които народните представители ще обсъдят на първо четене. Промените в Закона за равнопоставеност на жените и мъжете е точка първа в дневния ред на депутатите. С тях се..

публикувано на 09.10.25 в 09:19

Националният борд по водите обсъжда мерки за справяне с безводието

Националният борд по водите ще обсъди мерки за справяне с безводието в страната. Това е второто заседание на борда, след създаването му през септември. Вече стана ясно, че за належащи ремонти на ВиК инфраструктурата в различни райони на страната са необходими 3,7 милиарда лева, а правителството предложи на парламента промяна в държавния бюджет за..

публикувано на 09.10.25 в 09:17