Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отпадат граничните проверки между България и Румъния

От полунощ отпадат проверките на границата между България и Румъния. Така страната ни става член на Шенген без допълнителни условия. Това заявиха еврокомисарят по вътрешна сигурност и миграция на ЕС Магнус Брунер и вътрешният министър Даниел Митов, които посетиха граничния пункт Кулата-Промахон.  Днес отбелязваме 40 години от началото на свободно..

публикувано на 30.06.25 в 18:47

Ученици от Банско отбелязаха Деня на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни в цялата страна се отбеляза Националният ден за безопасност на движението по пътищата. В тази връзка община Банско и местните училища се включиха активно в инициативата. Учениците от СУ „Неофит Рилски“ заедно с г-н Георги Котирков проведоха урок по безопасност, а деветокласници раздадоха флаери с посланието „Намали скоростта! Спаси..

публикувано на 30.06.25 в 15:50

Нов STEM център в училище в Кюстендил

С официална церемония и символично прерязване на лента в Кюстендил беше открита изцяло ремонтираната сграда на Основно училище „Проф. Марин Дринов“. След церемонията беше открит и STEM център в училището с четири високотехнологични кабинета и интерактивна библиотека. Ремонтът на сградата продължи година. Тя е изцяло санирана отвън, сменена е..

публикувано на 30.06.25 в 14:39

Прокуратурата в Кюстендил разследва незаконно отглеждане на коноп

Районната прокуратура в Кюстендил наблюдава бързо производство, образувано за незаконно държане и отглеждане на канабис в кюстендилското село Слокощица. Води се разследване за извършени престъпления за незаконно държане на наркотични вещества и отглеждане на растения от рода на конопа. На 27 май тази година полицейски служители са проверили имот в..

публикувано на 30.06.25 в 13:50

Започва онлайн прием в яслите и градините в Благоевград

От утре, 1 юли, до 9 юли родителите на деца, подлежащи на записване в детски ясли и яслени групи на детски градини на територията на община Благоевград, могат да подават заявления за постъпване по електронен път. На 17 юли, след проверка на данните за достоверност, ще бъдат обявени и резултатите за приетите деца, а запиването следва да бъде..

публикувано на 30.06.25 в 13:34

Кампания за събиране на опасни битови отпадъци в Благоевград

Община Благоевград, "БалБок Инженеринг“ АД и „Ауто Скрап“ ЕООД организират кампания за събиране на опасни битови отпадъци, излязло от употреба електронно и електрическо оборудване /ИУЕЕО/ и негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/ от домакинствата на територията на областния център. Тя ще се проведе в два последователни дни – 01 и 02 юли...

публикувано на 30.06.25 в 13:29

Нови мерки за движението в Кресна за летния сезон

По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Иванов бе проведена среща с ръководството на АПИ, представители на МВР и кмета на община Кресна Николай Георгиев във връзка с тежкия трафик в града, предвид летния сезон. Проблемът от години е с даденостите на трасето, които не могат да бъдат променени и осигуряват..

публикувано на 30.06.25 в 13:25