Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 


Галерия

Вижте още

Зам.-министърът на вътрешните работи награди полицаи в Перник

Зам.-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев е връчил четири служебни пистолета и шест служебни електропреносими прибора на полицейски служители от ОД на МВР в Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. За постигнати трайни резултати в служебната работа и за съществен принос за издигане авторитета на областната дирекция, нови..

публикувано на 28.03.23 в 18:05

МОН ще предложи промени в учебните програми

Министерството на образованието и науката ще предложи промени в учебните програми. Резултатите от техния анализ, който започна през миналата година, предстои да бъдат оповестени, а промените ще бъдат обнародвани за обществено обсъждане. Това съобщи министърът на образованието и науката Сашо Пенов по време на кръгла маса на тема  "Образованието – ключ..

публикувано на 28.03.23 в 16:44

Отличие за Тодор Кимов – младши полицейски инспектор в РУ-Петрич

Днес в ОДМВР-Благоевград за постигнати трайни резултати в служебната работа и продължителна служба в МВР, както и за съществен  принос за издигане на авторитета на областната дирекция с начина си на работа заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев връчи награда „Почетен знак на МВР“ - III степен на Тодор Кимов – младши полицейски инспектор в..

публикувано на 28.03.23 в 15:04

80 милиона лева за укрепване на свлачището на магистрала „Струма“

Започна укрепването на свлачището на магистрала „Струма“ преди тунел "Железница". Засегнатият от неблагоприятните геодинамични процеси участък се намира в края на трасето за движение след Благоевград. Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков е одобрил проекта за свлачището, а днес дойде на проверка на..

публикувано на 28.03.23 в 14:33

Общински съветници от Кюстендил против решение на Министерския съвет

Декларация против решение на Министерския съвет ще инициира общинският съветник инж. Огнян Атанасов на следващото заседание на Общинския съвет в Кюстендил. С решението, което е публикувано в "Държавен вестник“  се дава зелена светлина за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ..

публикувано на 28.03.23 в 14:08

Безплатни очни прегледи в Перник

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник организира безплатни очни прегледи и консултации, съобщиха от лечебното заведение.  Те ще се проведат на 8 и 9 април от 9:00 до 15:00 часа. В рамките на обявените дати ще могат да бъдат прегледани общо 60 души.  Прегледите ще се извършват след предварително записване от д-р Надя..

публикувано на 28.03.23 в 13:05

Зрялото общество и хората с увреждания

Информационна среща с представители на социалните звена от Благоевградски регион проведоха днес експерти от Агенцията за социално подпомагане. В Благоевград бяха представени междинните резултати по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“. Около 4 млн. лв са средствата, заложени в Националната стратегия за дългосрочна..

публикувано на 28.03.23 в 12:59