Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щурец в чинията! Вкусно и безопасно?!

Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?

Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Какво е разрешено и кой може да го произвежда?

„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.

Как ще се отрази на индустрията това разрешение?

Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.

„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.

Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:


Ползи и рискове за здравето ни

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.

Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:

„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.

Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.

Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:

Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?

Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:

„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.

„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.

Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще. 

„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Перник се подготвя за 31-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

Започна приемът на заявки за участие в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Предстоящото издание, 31-во поред, ще се състои от 24 до 26 януари 2025 година.  Фестивалът е един от най-големите в Европа, а Перник е европейската столица на зимните маскарадни игри. За улеснение на групите е подготвен онлайн формуляр, чрез които..

публикувано на 24.11.24 в 12:07

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините, времето е слънчево, съобщиха от Планинската спасителна служба на БЧК, предаде БТА. Има опасност от заледяване, предупредиха планинските спасители. Те съветват гражданите да са добре облечени и да спазват маркировката. Температурите са от минус 5 градуса до минус 10 градуса, снежната покривка е около 5-10..

публикувано на 24.11.24 в 10:52

Църквата почита света Екатерина

Православната църква почита паметта на света Екатерина - покровителка на учените, учителите, младите момичета и майките. Имен ден днес имат Екатерина, Катя, Кина, Тинка и техните производни. Според преданието Екатерина е живяла през първите векове на християнството. Родена е през III-IV век в Александрия. Произхожда от знатен и богат род. Екатерина..

публикувано на 24.11.24 в 07:34

До 10 градуса в неделя

Днес ще е слънчево, в източните райони със слаб северозападен вятър.  Дневните температури ще се повишат и максималните ще бъдат между 5° и 10

публикувано на 24.11.24 в 07:31

ПП-ДБ приемат поканата за среща на Бойко Борисов

Коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България" прие поканата за среща, отправена от ГЕРБ- СДС. "След седем парламентарни избора диалогът между първите две политически сили е необходимата отговорност към българските граждани", посочват от ПП-ДБ. Поканата, лично подписана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е била изпратена вчера. В нея се..

публикувано на 23.11.24 в 13:14

Катастрофа с жертва при Долна Диканя

Жена е загинала, а мъж е откаран в болница след тежка катастрофа на автомагистрала „Струма”, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов. Пътно-транспортното произшествие е станало тази сутрин в района на Долна Диканя.  Загиналата и пострадалият са руски граждани. Те са били превозвани от Банско към летище София.  Водачът на..

публикувано на 23.11.24 в 12:42

След приемането ни в Шенген: Граничните пунктове остават, но движението ще се облекчи

След приемането на България в сухопътния Шенген граничните пунктове ще останат, но движението на гражданите ще бъде облекчено, увериха от МВР. Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков каза, че 100 служители на българската, австрийската, румънската и унгарската гранични полиции ще подсилят охраната след отварянето на сухопътната граница...

публикувано на 23.11.24 в 11:19