Дотам ли я докарахме, че да се храним с насекоми?
Задаваме си този въпрос след влезлия в сила нов европейски регламент, който разрешава за употреба в храните на няколко вида насекоми. Това са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.
Идеята е, хранителни добавки, произведени от насекоми, да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.
Какво е разрешено и кой може да го произвежда?
„Новите регламенти всъщност са два, като всеки от тях разреши влагането на два вида различни насекоми в хранителните продукти на европейския пазар. Това разрешение касае производителите на хранителни продукти, които вече могат да влагат в състава на своите продукти брашно от насекоми, но не касае производителите на насекоми. Само две са ферми на територията на Европа, които имат право да предлагат насекоми за човешка консумация – едната е във Франция, другата в Нидерландия. Има и една ферма във Виетнам, която получи разрешение да влага брашно от домашен щурец на европейските производители на хранителни продукти“ – коментира за Радио Благоевград Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България.
Как ще се отрази на индустрията това разрешение?
Това решение ще се отрази положително върху развитието на индустрията в световен и национален мащаб, защото търсенето расте. Всеки производител обаче, трябва да отговаря на стандартите и изискванията за производство на продукти от насекоми за човешка консумация, които са доста сериозни.
„Седем са фермите, които членуват до момента в Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България. Те произвеждат от половин до един тон месечно, като продуктите им се използват само в чужбина за фуражната индустрия, най-вече за храна на различни животни“, допълва Кремена Дервенкова.
Чуйте повече в интервюто на Биляна Славчева с Кремена Дервенкова:
Ползи и рискове за здравето ни
Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация до момента, милиони са хората, които се хранят с насекоми в различни части на планетата.
Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, европейците ще бъдат по-скоро скептични към тези нови хранителни добавки, защото те имат и ползи и рискове за нашето здраве:
„Предимствата са, че на много по-малко площи ще бъдат произвеждани белтъчни източници за хранителни цели, с близко количество и състав на протеини в месото, например. Съдържанието на мазнини също е сходно с това на месата – 7 - 8 %. Насекомите са богати на Омега 3 мастни киселини, на минерали като калций и желязо, съдържат и полезни витамини като В 12. Това ги прави атрактивен хранителен източник при вегански и вегетариански модели на хранене, както и по-достъпен вариант за хората с по-ниски доходи, защото би трябвало тези храни да са по-евтини“, обясни за Радио Благоевград проф. Донка Байкова.
Липсата на достатъчно надеждни научни данни за полезността на храните от насекоми е една от резервите, които открояват здравните експерти. Към останалите рискове проф. Байкова прибавя токсичността на насекомите и алергичната склонност на много хора. Има вероятност и за евентуално отключване на автоимунни заболявания. Затова, всеки сам трябва да направи своя избор информирано и отговорно.
Чуйте повече в разговора на Биляна Славчева с Донка Байкова:
Ще заменим ли пържолата с ларви от насекоми?
Доста скептични са част от потребителите, според които насекомите не са храна за всеки. Благоевградчани приемат по-скоро като шега разрешението за използването им в храните. Споделят, че ще ходят по горите да събират скакалци и червеи, защото до там са ги докарали, че да ядат всичко:
„Това излиза по-евтино и точно затова ще го наложат. Но, не знаем и сега, дали няма в каймата и в колбасите насекоми. Кой е видял какво слагат“ – коментира за медията ни жител на Благоевград.
„Нали ги има по гората и бръмбарите и червеите, защо хората си вземат храна за пикник тогава? Да си вземат направо храната от гората“ , попита друг благоевградчанин.
Трети смятат, че насекомите са много полезни за здравето ни, затова е трябвало да бъдат разрешени за храна много по-рано. Други се гневят, заради унищоженото ни животновъдство и липсата на достатъчно храна в бъдеще.
„Като няма с какво друго, ще се храним с хапчета, като космонавтите. Храните нямат никакво качество, няма и контрол, да не говорим за цените“ – споделят още жители на Благоевград.
Подробностите можете да чуете в репортажа на Ива Сеизова:
По данни на Националния Сеизмологичен център към Националнияинститут по геофизика, геодезия и география - БАН , в 16:48 ч., е регистрирано земетресение с магнитуд 3.5 в района на град Симитли, област Благоевград. Епицентърът е на 15 км от Благоевград, на 50 км от град Сандански и на 90 км от град София. До момента има данни..
С юбилеен концерт пернишкият камерен оркестър „Орфей” ще отбележи 50- годишнината от създаването си. Концертът ще се състои тази вечер от 18.00 часа в музикалното фоайе на Двореца на културата. Концертът е под наслов „Традицията е жива”, а солисти в него ще бъдат цигуларите Ангел Станков и Лиляна Якимова- Димитрова, каза диригентът маестро Райчо..
Растежът на българската икономика се очаква да се забави от 3,0% през настоящата година до 2,7% през 2026 г. и до 2,1% през 2027 г., се казва в оповестената от Европейската комисия годишна есенна икономическа прогноза. Забавянето се дължи най-вече на по-слаба вътрешна активност, свързана със спад на потреблението и инвестициите. През 2024 г...
Община Благоевград публикува за обществено обсъждане проекта на План-сметка за разходите за управление на битовите отпадъци за 2026 г. и размера на таксата за единица основа, придружени от подробен доклад с анализи, мотиви и прогнози. Документите описват ключовите дейности и необходимите средства за поддържане на чистотата в града и населените..
Българите ядат по-малко хляб, сирене и зеленчуци, но повече плодове – това сочат най-новите данни на Националния статистически институт за потреблението на домакинствата през третото тримесечие на 2025г. в сравнение със същия период на миналата година. Без промяна остава консумацията на колбаси, зрял фасул и картофи. Най-големите разходи на българите са..
Историческият музей в Дупница ще открие новата си зала за временни експозиции с изложбата „Бунтът в малкия град. Истории от късния соцреализъм“. Откриването е насрочено за 25 ноември от 18ч. в бившия Младежки дом. Какви са били алтернативните младежи през късния соц - бунтари срещу тогавашния режим или просто цветни, различни и провокиращи вниманието..
Днес над страната ще има значителна висока облачност. В Дунавската равнина на много места през целия ден ще остане мъгливо и почти тихо. Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология до обед мъгливо ще е и в южната половина от страната. Около и след обяд вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е умерен, на север от планините..