Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Помощ за бездомните хора в Благоевград

На фона на рязкото застудяване приютите за бездомни са в готовност да настанят хора, които живеят на улицата.

Изпадналите в беда в Благоевград се приютяват в Центъра за временно настаняване, който е с капацитет  10 души. В рамките на три месеца за тях има подсигурени подслон, храна и топли напитки.

„За момента само едно лице е настанено в центъра и можем да поемем всички случаи“, каза за Радио Благоевград Емилия Халилова, директор на дирекция „Социална и жилищна политика“.

Социалният работник в центъра оказва пълна подкрепа на бездомните. Помага им за изваждане на документи, ако нямат такива, оказва съдействие за намиране на работа, записва ги за личен лекар. 

Допълнителни мерки за осигуряване на помощ и подслон на бездомни и бедстващи хора действат в община Благоевград. Специални екипи обхождат града и помагат на останалите без подслон.

В центъра се настаняват най-различни хора. Преобладаващата група са над 50 години, които по-трудно се реализират и на пазара на труда. Други по някакви причини са изгубили своите жилища, било то заради ипотека или пък незаконни жилища, на които им предстои събаряне.

Случаите на бездомни не се увеличават през последните години. Има хора, които се занимават с просия, но те не попадат в групата на бездомните, много често повечето от тях имат и постоянни доходи.

Сигнали за бедстващи хора могат да се подават в общината и на горещия телефон.

Подробности в репортажа на Ива Сеизова:Вижте още

Старт на Рафтинг сезон 2023! Тръгнаха първите лодки по река Струма

Любителите на екстремните спортове, на различни възрасти, от рано тази сутрин се събраха край базата на Рафтинг БГ и река Струма за да поставят началото на официалното откриване на Рафтинг сезон 2023 година. Началото на сезона бе дадено от Мария Павлова и Станимир Станимиров - Чачи, инструктори по рафтинг, каяк и алпинизъм. Капацитетът..

публикувано на 25.03.23 в 19:15

Над 1200 сурвакари взеха участие в общинския маскараден празник "Магията на Сурва" в Земен

Фестивалът води началото си от 2005 година и се провежда под патронажа на кмета на община Земен Димитър Сотиров.  Пред жителите на Земен и техните гости дефилираха 20 сурвакарски групи от областите Перник, Благоевград и София.  Преобладаваха носителите на маскарадната традиция от общините Земен, Брезник, Радомир и Ковачевци, а за първи път в празника..

публикувано на 25.03.23 в 18:10

В Благоевград: Не на насилието над животни

Десетки благоевградчани излязоха днес на мирен протест прад сградата на общината, обединени от мотото „Заедно за животните“. Те настояват за законови промени, които да гарантират живота и здравето на животните.  Днес точно в 15 часа любители и защитници на животните се събраха пред сградата на общината, за да кажат на висок глас „НЕ“ на..

публикувано на 25.03.23 в 16:32

Първо място за отбора на ЮЗДП в състезание по ловна стрелба

Първо място за отбора на ЮЗДП в състезание по ловна стрелба Екипът на Югозападното държавно предприятие завоюва първо място в конкуренция с още 8 отбора в традиционното състезание по ловна стрелба, което се проведе по олимпийските правила на дисциплината „Скийт“. Състезанието се проведе на стрелбищния комплекс в село Труд в рамките на..

публикувано на 25.03.23 в 16:21

Достойна игра и феърплей по време на футболните срещи в рамките на „Ученически игри 2023“ – Благоевград

Надпревари, подплатени с много емоции и феърплей белязаха срещите по футбол в рамките на „Ученически игри 2023“ – Благоевград“. Двубоите се състояха на игрището в СК „Пирин“. Във възрастова група 5-7 клас първо място заеха момчетата от VIII СУ „А. Костенцев“, след тях се наредиха учениците от II ОУ „Димитър Благоев“, следвани от възпитаниците на XI..

публикувано на 25.03.23 в 15:15

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Стрелките се местят с час напред точно в три часа сутринта на 26 март.  Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.  Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април..

публикувано на 25.03.23 в 14:09

Мед в корков дъб! ЮЗДП подари сувенири по време на Международното изложение в Пловдив

Общо 100 декара със семепроизводствени градини и експериментални залесявания със сухоустойчиви дървесни видове(корков дъб, космат дъб, пърнар,  каменен дъб, валонея, брутски бор, атласки кедър, обикновен кипарис)  ще бъдат създадени на територията на южните държавни горски стопанства – Петрич, Сандански и Гоце Делчевпо проекта CLIMAFORCEELIFE, в..

публикувано на 25.03.23 в 12:33