Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощ за бездомните хора в Благоевград

На фона на рязкото застудяване приютите за бездомни са в готовност да настанят хора, които живеят на улицата.

Изпадналите в беда в Благоевград се приютяват в Центъра за временно настаняване, който е с капацитет  10 души. В рамките на три месеца за тях има подсигурени подслон, храна и топли напитки.

„За момента само едно лице е настанено в центъра и можем да поемем всички случаи“, каза за Радио Благоевград Емилия Халилова, директор на дирекция „Социална и жилищна политика“.

Социалният работник в центъра оказва пълна подкрепа на бездомните. Помага им за изваждане на документи, ако нямат такива, оказва съдействие за намиране на работа, записва ги за личен лекар. 

Допълнителни мерки за осигуряване на помощ и подслон на бездомни и бедстващи хора действат в община Благоевград. Специални екипи обхождат града и помагат на останалите без подслон.

В центъра се настаняват най-различни хора. Преобладаващата група са над 50 години, които по-трудно се реализират и на пазара на труда. Други по някакви причини са изгубили своите жилища, било то заради ипотека или пък незаконни жилища, на които им предстои събаряне.

Случаите на бездомни не се увеличават през последните години. Има хора, които се занимават с просия, но те не попадат в групата на бездомните, много често повечето от тях имат и постоянни доходи.

Сигнали за бедстващи хора могат да се подават в общината и на горещия телефон.

Подробности в репортажа на Ива Сеизова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обилни валежи във вторник

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен.  Максималните температури ще са между 12° и 17°.

публикувано на 23.04.24 в 07:15

Обществено обсъждане за нов заем се проведе в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев насрочи публично обсъждане за необходимостта от поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 14 милиона лева. Дебатите се проведоха в зала „22 септември“, която се изпълни с общински съветници, служители на общинска администрация, общественици и граждани. Гражданите искат да се направи  допитване или..

публикувано на 22.04.24 в 22:55

Почистиха пътека до водопада Честненско усое

Служители на Държавно горско стопанство - Якоруда и на Община Якоруда обединиха усилия и почистиха пътеката до водопада Честненско усое и възстановиха беседката в района, който води към Трещеник. Акцията беше проведена на 20 април и привлече десетки доброволци, които с много ентусиазъм се включиха в инициативата на горските и чиновниците.  Всички те..

публикувано на 22.04.24 в 16:43

Осъдиха мъж, причинил смъртта на трима след катастрофа

Пет години лишаване от свобода постанови съдът в Кюстендил за обвиняем за причиняване на смъртта на трима души след пътно произшествие, съобщиха от съда в Кюстендил. Съдът приспада времето, през което по отношение на обвиняемия  е била взета мярка за неотклонение "домашен арест", считано от 2 февруари 2023 г. до привеждане на присъдата в изпълнение...

публикувано на 22.04.24 в 15:12

Наградиха победителите от конкурса "Пролет върху листа"

Победителите от 17-я национален конкурс за детска рисунка "Пролет върху листа" бяха наградени днес в Кюстендил. Церемонията по награждаването и откриването на изложбата се проведоха във фоайето на театъра в града. Конкурсът вдъхновява творци и почитатели от цялата страна и ги среща в града на пролетта – Кюстендил, казаха организаторите от общинския..

публикувано на 22.04.24 в 15:09

Акционерно дружество предлага да поеме управлението на ФК "Пирин"

Известният благоевградчанин Георги Спасов и бизнесменът от София Милен Стефанов внесоха до кмета на община Благоевград предложение за управленско участие в развитието на футболен клуб „Пирин“ ЕООД Благоевград. Спасов развива успешен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници и е известен с това, че от години помага на много..

публикувано на 22.04.24 в 15:07

Международен ден на Земята в 11-то ОУ Благоевград

Жълти, червени, сини, зелени, розови балони полетяха днес в небето над 11-то ОУ „Христо Ботев“ Благоевград. По този начин учениците отбелязаха Международния ден на Земята – 22 април. Тази година събитията преминават под мотото „Свят без пластмаса“. 11-то ОУ „Христо Ботев“ работи по проект „Влез в Зеления кръг“ за мащабно въвеждане на..

публикувано на 22.04.24 в 14:41