Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% от търговците на дребно очакват ръстът на цените да продължи

Автор:
Снимка: БГНЕС

30 % от търговците на дребно са убедени, че в следващите три месеца цените ще продължават да растат, сочат данните на Националния статистически институт. Те са от традиционното изследване за бизнес климата, като общо показателят се подобрява с 1,4 пункта през февруари спрямо януари.

Предприемачите в четирите наблюдавани сектора – търговия на дребно, услуги, строителство и промишленост, очакват продължаващ ръст на цените. При услугите е 20 процентът на мениджърите, които дават подобен отговор. При търговията на дребно – отговор за по-високи цени са дали 30,2 на сто от анкетираните търговци, които подчертават, че по-ниското търсене е проблем пред бранша. В строителството очакванията за по-високи цени се споделят от близо 32 % от предприемачите, докато при промишлеността – от малко над 17 на сто. Във всички сектори водещ проблем е несигурната икономическа среда, следван от недостатъчната работна ръка.

Междувременно данните за цените в промишлеността показват понижение през януари спрямо декември с 2,2 на сто. На годишна база за първия месец на годината обаче общият индекс бележи ръст от 16,8 на сто.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар в сградата на община Перник

Пожар е възникнал в сградата на община Перник. Запалила се е стая на 9-ия етаж, където се помещава отдел „Общинска собственост”. Причината е късо съединение, съобщи пресаташето на общината Адриан Скримов. Пожарът е избухнал малко преди 8 часа. Екип на пожарната е потушил огъня . Няма пострадали хора. Обгорели са мебелите и офис оборудването в стаята...

публикувано на 27.05.24 в 10:19

Над 2 500 четвъртокласници от област Благоевград на изпит по БЕЛ

2599 четвъртокласници в област Благоевград се явяват на Национално външно оценяване по български език и литература днес.  „Тестът включва 21 задачи, ще има диктовка, има текст за четене с разбиране и извличане на информация, ще има и творческа задача. Националното външно оценяване, както много пъти сме казвали и особено в 4 клас има за цел..

публикувано на 27.05.24 в 10:13

50% от местата в Спешните центрове от години стоят незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, ситуацията със спешните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна 4000 лева. Повече от половината места остават незаети, пишат от Съюза на парамедиците в България. "В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският..

публикувано на 27.05.24 в 09:16

Слънчево време

На 27 май над по-голямата част от страната времето ще е слънчево. С до умерен северен вятър ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Зам.-министърът на образованието идва в Благоевград

Среща дискусия на тема „Дигиталното благополучие във висшето образование“ ще се проведе днес от 14:00 часа в Университетския център „Бачиново“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“.  Гост-лектор ще бъде заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

публикувано на 27.05.24 в 07:44

Четвъртокласниците се явяват на Национално външно оценяване

Днес четвъртокласниците се явяват на Национално външно оценяване по български език и литература.  Утре е изпитът по математика. Той започва в 10.00 ч.  Децата трябва да покажат наученото като решат тест в рамките на 60 минути.  Оценките от Външното оценяване в края на 4 клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на..

публикувано на 27.05.24 в 07:40

Български триумф в Будапеща

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща, предаде БТА. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при..

публикувано на 26.05.24 в 19:23