Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнал за оказан натиск върху избиратели в Якоруда

Първи сигнал за натиск върху избиратели как да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 2 април е получен в Районната избирателна комисия в Благоевград.

В него се твърди, че възрастни хора от община Якоруда, които получават социалната услуга „Топъл обяд“, са били убеждавани да гласуват за определена партия. Информацията потвърди пред Радио Благоевград председателят на Районната избирателна комисия Антоанета Богданова: „На предишните парламентарни избори имахме същия сигнал, от същото лице, че на хора от общината им е оказан натиск да гласуват за определена партия, че са били заплашвани от служителите на социалната кухня, че ще им се спре храната по програмата „Топъл обяд“. В сигнала пише, че са издавани от лекар медицински документи с невярно съдържание и че в тази връзка са подадени над 200 заявление, което не отговаря на истината“.

Антоанета Богданова уточни, че Районната избирателна комисия не е компетентен орган, за да установи дали медицинските документи са с невярно съдържание. Преценка на това дали лицето, което е подало заявление да гласува с подвижна кутия, действително отговаря на закона, трябва да направи Общинската администрация.

Поради тези причини РИК-Благоевград оставя без разглеждане този сигнал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатен предизборен диспут по Радио Благоевград

Радио Благоевград провежда и излъчва безплатен предизборен диспут с представители на политическите формации, участници в изборите за Народно събрание на 2 април. Диспутът ще бъде излъчен на 29 март, сряда, от 9.00 до 11.00 часа в ефира на Радио Благоевград и с видеострийм на интернет страницата и фейсбук профила на радиото. Темата на..

публикувано на 28.03.23 в 12:49

Изцяло хартиен вот в община Ковачевци

В 101 секции на територията на област Перник ще се гласува само с хартиени бюлетини на 2 април. Изцяло хартиен ще бъде вотът в най-малката община Ковачевци. 156 са секциите в региона, в които избирателите ще могат да избират дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина.136 от тях са в община Перник. В останалитеобщини е по-голям броят на секциите,..

публикувано на 27.03.23 в 14:05

В област Кюстендил доставиха бюлетините за предсрочния вот

Областната администрация в Кюстендил получи днес изборните материали за предсрочния вот  на 2 април. „Определеният тираж на хартиените бюлетини от Централната избирателна комисия е 129 000 бр., както получаваме и бюлетини за електронно гласуване. Всички те ще се съхраняват в определено със заповед на областния управител помещение, отговарящо на..

публикувано на 24.03.23 в 15:20

Подвижни секции за хора с увреждания в област Перник

Четири подвижни избирателни секции и 9 секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването са образувани на територията на област Перник за предстоящите на 2 април парламентарни избори, съобщиха от РИК. Общият брой на секциите в региона е 257. Най-много – 136 са те в община Перник. Най-малко, само 10, са секциите в..

публикувано на 24.03.23 в 13:47

Важно за гласуващите в чужбина! Ето адресите на секциите за вота

Министерството на външните работи (МВнР) публикува  адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване  извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си.  Списъците и адресите на секциите се намират в секция "Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.". От Външно съобщават още, че избирателните..

публикувано на 23.03.23 в 09:14

ЦИК назначи СИК зад граница

Централната избирателна комисия назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната за вота на втори април  и обявява незаетите места.  От публикуваното приложение към решението е видно, че в немалко СИК в чужбина остават незаети позиции въпреки направените от партиите и коалициите предложения.  През следващите дни външното ни..

публикувано на 21.03.23 в 16:40

3 април - неучебен ден за училищата с изборни секции

Денят след парламентарните избори - 3 април, понеделник, ще бъде неучебен за всички ученици в училищата, в които има разкрити изборни секции. Това гласи заповед на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, съобщиха от пресцентъра на Министерството. В неделя, на 2 април, ще се състоят извънредните парламентарни избори в..

публикувано на 18.03.23 в 11:51