Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният пункт „Струмяни – Берово“ става национален обект

Граничният контролно-пропускателен пункт „Струмяни – Берово“, между общините Струмяни, област Благоевград, и Берово, Република Северна Македония, става национален обект. За това решение на правителството съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание.  

Със същото решение за национален обект се обявява и инженерната инфраструктура до граничния пункт, включително път III-1008 (Кресна - Кулата) Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония.

„Това е емблематично и показва отношението на държавата към развитието на инфраструктурата. Освен това обявяването за национален обект улеснява процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията, одобряване на подробни устройствени планове, отчуждаване и други, за да може да не се забавим с развитието на този инфраструктурен обект“, каза министър Шишков. Той допълни, че този пункт ще има регионален характер, през него няма да е допустимо преминаването на тежкотоварни камиони, а само на пътнически и товарни превозни средства с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона.

За изграждането му има споразумение между двете държави от 1999-та година, припомни регионалният министър.

Той увери, че за завършването на ГКПП „Струмяни-Берово“ се работи и в двете посоки. От българска страна ще се положат усилия и за проектирането и изграждането на път до границата, защото в момента такъв няма.

Проектът за изграждане на граничния пункт се финансира по програма Интеррег VI-A ИПП България - Северна Македония 2021 – 2027 и е на обща стойност 9 милиона евро.

Основната цел на проекта е да подобри свързаността в региона и да стимулира икономическия растеж чрез улесняване на трафика на хора и стоки, укрепване на комуникационните връзки и улесняване достъпа до основната TEN-T мрежа, включително връзката с транспортни коридори IV и VIII.

Възложител на проектирането и изграждането на довеждащия до новия ГКПП Път Ш-1008 (Кресна - Кулата) „Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония“ е Агенция „Пътна инфраструктура“, като към момента има разработени идейни варианти на трасето и е започната процедура по Закона за опазване на околната среда. Финансирането за изграждането на пътя е възможно по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027 г.


По публикацията работи: Боряна Кърпачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МС и ЦИК уточниха въпроса за съхранението на машините за гласуване

След допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия беше изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване.  В понеделник, на база на искане на ЦИК, служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното..

публикувано на 29.09.24 в 12:07

Премиерът свиква среща за извеждането на българите от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес среща в Министерския съвет с участието на представители на министерството на външните работи, министерството на транспорта и съобщенията, на секретариата на Съвета по сигурността и службите. Тема на срещата са мерките на българската държава за безопасното извеждане на сънародниците ни от Ливан...

публикувано на 29.09.24 в 11:34

Краен срок за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация. Тази възможност е валидна както за физическите лица, които трябваше да декларират..

публикувано на 29.09.24 в 10:18

Жълт и оранжев код в страната - валежи, вятър и понижение на температурите в неделя

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне да се увеличава и ще завали дъжд. След обяд валежите ще обхванат Централна, а към края на деня и Източна България. Там те ще са значителни, ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Ще прегърми и на места в Западна България. Вятърът от..

публикувано на 29.09.24 в 07:35

При необходимост председателят на Народното събрание ще свика извънредно парламента

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание с конкретни теми и точки, то може да бъде свикано, каза днес в Кюстендил председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града по повод Празника на плодородието. Председателят на Народното събрание Рая Назарян заяви в Кюстендил, че ако се наложи тя може отново да свика..

публикувано на 28.09.24 в 16:29

В Кюстендил представят изобилието на местното плодородие

Във втория ден на Празника на плодородието, който се провежда в Кюстендил, местните производители представят изобилието на кюстендилското плодородие. Традиционното художествено изложение тази година е разположено в над 30 павилиона и ще продължи до 18.00 часа на централния площад "Велбъжд“. По- рано, точно в 12:00 часа децата от вокална група..

публикувано на 28.09.24 в 15:14

Голямо градско бягане в Благоевград

В Европейската седмица на спорта, инициативата „Голямото градско бягане“ се проведе днес в Благоевград. Стартът й бе даден на площад “Георги Измирлиев”, пред зала “22 септември”. Състезателите бяха разделени в две категории: „Мъже и жени“ и „Девойки и юноши до 14 години“, като всеки от тях, който е финиширал успешно, имаше възможност да спечели и..

публикувано на 28.09.24 в 12:22