Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрялото общество и хората с увреждания

Информационна среща с представители на социалните звена от Благоевградски регион проведоха днес експерти от Агенцията за социално подпомагане. В Благоевград бяха представени междинните резултати по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“. Около 4 млн. лв са средствата, заложени в Националната стратегия за дългосрочна грижа. Около 3 млн. 400 хил от тях са европейско финансиране.

Над 400 са хората с психични увреждания, които вече са изведени от досега съществуващите специализирани домове и са настанени в т.нар. резидентни жилища. Според експерта по проекта, Елица Транчева, макар и бавно, процесът върви в правилна посока.

Севдалина Траянова е управител на четири Центъра за лица с психични увреждания в Община Струмяни. Тя е част от екипа, който осъществи закриването на Дома за хора с психични и умствени проблеми в с. Раздол и въвеждането на неговите обитатели в нормална, близка до семейната, среда.

Според директора на „Социално подпомагане“ – Благоевград, Александър Балев, основният проблем за трудната адаптация на хората с увреждания, е в обществото като цяло и  възприемането на различните. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пирин и Черно море не си вкараха гол

Отборът на Черно море завърши наравно 0:0 срещу Пирин като домакин и остана далеч от лидера в генералното класиране на българската Първа футболна лига. "Моряците" са с 62 пункта и с десет зад шампиона Лудогорец, а ЦСКА-София е с още две пасив и може да излезе на второ място с успех срещу Арда в неделя. През първото полувреме нямаше голове, а Черно море..

публикувано на 20.04.24 в 17:35

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април. Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва: На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00..

публикувано на 20.04.24 в 14:44

Кюстендил отбеляза 148- та годишнина от избухването на Априлското въстание

С едноминутно мълчание събралите се на паметника „Булаир“ в Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците на Априлската епопея от 1876 година. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, зам. – кметовете Кристиян Иванчов и Бойко Клечков,..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Стартира кампанията – „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“

ОФК "Пирин" стартира кампанията за привличане на повече деца и младежи на стадиона за домакинските мачове на представителния отбор - „Подкрепяй родния си отбор – Пирин е голема планина“. Кампанията ще включва предоставяне на безплатни билети за мачовете на „Гнездото“ на ученици от 1-ви до 4-ти клас от различни училища в Благоевград, запознаване на..

публикувано на 20.04.24 в 14:18

Проведе се първо заседание на РИК 01-Благоевград

 Днес, 20.04.202 4 г., се проведе първото заседание на РИК - Първи изборен район - Благоевградски за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  На първото заседание приветствие отправи областният управител Мария Димова, която пожела ползотворна работа и се ангажира с..

публикувано на 20.04.24 в 14:00

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:45

"Книги за смет" в Благоевград

12-то поредно издание на кампанията "Книги за смет" стартира днес от Благоевград. Идеята й е срещу всеки предаден килограм пластмаса за рециклиране, участниците да получават по една книга по избор, а тази година стартира и специално издадената за инициативата поредица "Буквите, които ни свързват". "Фокусът на самата кампания е върху кирилицата. За..

публикувано на 20.04.24 в 13:07