Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зрялото общество и хората с увреждания

Информационна среща с представители на социалните звена от Благоевградски регион проведоха днес експерти от Агенцията за социално подпомагане. В Благоевград бяха представени междинните резултати по проект „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания“. Около 4 млн. лв са средствата, заложени в Националната стратегия за дългосрочна грижа. Около 3 млн. 400 хил от тях са европейско финансиране.

Над 400 са хората с психични увреждания, които вече са изведени от досега съществуващите специализирани домове и са настанени в т.нар. резидентни жилища. Според експерта по проекта, Елица Транчева, макар и бавно, процесът върви в правилна посока.

Севдалина Траянова е управител на четири Центъра за лица с психични увреждания в Община Струмяни. Тя е част от екипа, който осъществи закриването на Дома за хора с психични и умствени проблеми в с. Раздол и въвеждането на неговите обитатели в нормална, близка до семейната, среда.

Според директора на „Социално подпомагане“ – Благоевград, Александър Балев, основният проблем за трудната адаптация на хората с увреждания, е в обществото като цяло и  възприемането на различните. 
Галерия

Вижте още

Президентът обяви кога връчва втория мандат

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на  втората по големина парламентарна група в  4 9 -ото Народно събрание.  На  29 май , понеделник, от  17.00 часа  на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна..

публикувано на 28.05.23 в 18:52

"Левицата" вижда изход в нови избори

Нови избори са изходът от настоящата ситуация в страната , смятат от коалиция "Левицата". Според тях служебното правителство стои стабилно и в него няма скандали.  Мая Манолова поиска  президентът Румен Радев да свика Консултативния  съвет за национална сигурност. "Там е мястото, където бивш премиер трябва да извади доказателства за твърдението си, че..

публикувано на 28.05.23 в 17:45

Следващата седмица правителството ще предложи на НС удължаване на Бюджет 2022

Премиерът Гълъб Донев обяви, че следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на Бюджет 2022. Той увери, че пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме. В интервю за Нова телевизия Донев коментира, че от ротация на управлението сме се оказали в ротация на скандали: "Този политически цинизъм, който..

публикувано на 28.05.23 в 16:43

ВиК-Дупница започва да изплаща задълженията си

ВиК-Дупница, чиито задължения възлизат на 2 мил. лева, започва да се издължава към НАП, към фирми и доставчици, каза за БНР управителят инж.Красимира Иванова. Това става след изтегления кредит от 500 хил. лева, гарант по който е Общината. След като погаси дори и част от задълженята си, банковите му сметки, които повече от година са запорирани, ще бъдат..

публикувано на 28.05.23 в 15:40

Цветя за Георги Измирлиев – Македончето

Благоевградчани отбелязаха 147 години от гибелта на Георги Измирлиев – Македончето. Цветя в знак на признателност отрупаха паметника на героя на площада, носещ неговото име. Таня Браткова от доброволното формирование „Георги Измирлиев“ към община Благовеград припомни някои от фактите, свързани с кратката, но славна биография на героя, който..

публикувано на 28.05.23 в 13:09

Национален протест срещу войната по пътищата

Поредният национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес в 20 населени места в цялата страна. Протестът е организиран от близки на загинали при катастрофи, предвиждат се блокади на главни пътни артерии. Протестните действия са насрочени за 10 часа като е предвидено затваряне на движенията по ключови пътни артерии, включително и на..

публикувано на 28.05.23 в 08:10

147 години от обесването на Георги Измирлиев - Македончето

Днес от 10:30 часа на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 147 години от обесването на Георги Измирлиев - Македончето. Той  е български революционер и общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен..

публикувано на 28.05.23 в 07:35