Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общински съветници от Кюстендил против решение на Министерския съвет

Снимка: БГНЕС

Декларация против решение на Министерския съвет ще инициира общинският съветник инж. Огнян Атанасов на следващото заседание на Общинския съвет в Кюстендил. С решението, което е публикувано в "Държавен вестник“  се дава зелена светлина за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ "Здравков дол", разположена на територията на общини Кюстендил и Трекляно, област Кюстендил.

Атанасов ще настоява Общинският съвет в Кюстендил да се противостави на разрешението. Съветникът настоява за отмяна на решението на Министерския съвет, както и да се търси среща с ръководството на Министерството на енергетиката и премиера. Атанасов посочи, че въпросната площ е част от същата онази площ "Злогош", за която вече имаше протести по повод друго инвестиционно предложение през 2019 година. Тогава масовото недоволство доведе до отмяна на решението на Министерския съвет, защото съществува вероятност проучвателните дейности да окажат негативно влияние върху подземните води в района, както е отбелязано в становище на Министерството на околната среда по случая, припомни Атанасов.

Еколози от района твърдят, че разрешението за проучване на мина за добив на злато и литий  ще отрови повърхностните и подземни води в Кюстендил - Трекляно - Земен. Природозащитниците допълват, че в района скалите са богати на арсен и живак, според геоложките данни от проучване на Софийския университет.


Вижте още

Президентът обяви кога връчва втория мандат

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на  втората по големина парламентарна група в  4 9 -ото Народно събрание.  На  29 май , понеделник, от  17.00 часа  на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна..

публикувано на 28.05.23 в 18:52

"Левицата" вижда изход в нови избори

Нови избори са изходът от настоящата ситуация в страната , смятат от коалиция "Левицата". Според тях служебното правителство стои стабилно и в него няма скандали.  Мая Манолова поиска  президентът Румен Радев да свика Консултативния  съвет за национална сигурност. "Там е мястото, където бивш премиер трябва да извади доказателства за твърдението си, че..

публикувано на 28.05.23 в 17:45

Следващата седмица правителството ще предложи на НС удължаване на Бюджет 2022

Премиерът Гълъб Донев обяви, че следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на Бюджет 2022. Той увери, че пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме. В интервю за Нова телевизия Донев коментира, че от ротация на управлението сме се оказали в ротация на скандали: "Този политически цинизъм, който..

публикувано на 28.05.23 в 16:43

ВиК-Дупница започва да изплаща задълженията си

ВиК-Дупница, чиито задължения възлизат на 2 мил. лева, започва да се издължава към НАП, към фирми и доставчици, каза за БНР управителят инж.Красимира Иванова. Това става след изтегления кредит от 500 хил. лева, гарант по който е Общината. След като погаси дори и част от задълженята си, банковите му сметки, които повече от година са запорирани, ще бъдат..

публикувано на 28.05.23 в 15:40

Цветя за Георги Измирлиев – Македончето

Благоевградчани отбелязаха 147 години от гибелта на Георги Измирлиев – Македончето. Цветя в знак на признателност отрупаха паметника на героя на площада, носещ неговото име. Таня Браткова от доброволното формирование „Георги Измирлиев“ към община Благовеград припомни някои от фактите, свързани с кратката, но славна биография на героя, който..

публикувано на 28.05.23 в 13:09

Национален протест срещу войната по пътищата

Поредният национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес в 20 населени места в цялата страна. Протестът е организиран от близки на загинали при катастрофи, предвиждат се блокади на главни пътни артерии. Протестните действия са насрочени за 10 часа като е предвидено затваряне на движенията по ключови пътни артерии, включително и на..

публикувано на 28.05.23 в 08:10

147 години от обесването на Георги Измирлиев - Македончето

Днес от 10:30 часа на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 147 години от обесването на Георги Измирлиев - Македончето. Той  е български революционер и общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен..

публикувано на 28.05.23 в 07:35