Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Шишков:

80 милиона лева за укрепване на свлачището на магистрала „Струма“

Започна укрепването на свлачището на магистрала „Струма“ преди тунел "Железница". Засегнатият от неблагоприятните геодинамични процеси участък се намира в края на трасето за движение след Благоевград.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков е одобрил проекта за свлачището, а днес дойде на проверка на мястото.

Министърът обеща до средата на лятото да бъде пуснато движението в едното платно от Гърция в посока към София.  

80 милиона лева е стойността за укрепване на свлачището.

За министъра тези пари не може да се каже, че са проблем на проекта или на строителя, защото в строителството това е възможно да се случи. 

На мястото ще бъде направен полутунел или т.нар. тунелна завеса.

Относно магистралата през дефилето министърът уточни, че не е приключила окончателно процедурата по мерките за ОВОС.

„В момента всичко е в ръцете на МОСВ. Обследват се всички варианти, ще се вместим до месец май, когато изтича разрешението“, обяви министърът.

Той не пожела да отговори колко пари се губят при строежа на магистралите, но след изборите обеща да даде резултати от обобщени проверки за всички магистрали.

За него обаче по-големият проблем е това, че магистралите се налага да бъдат ремонтирани, което е финансов проблем и ни създава дискомфорт при пътуването. 
Галерия

Вижте още

Почетоха паметта на Пети конен полк в Брезник

100- годишнината от построяването на Паметника на загиналите войници и офицери  от Пети конен полк в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война отбелязаха в Брезник.  Монументът е изграден през 1923 година в казармения район на полка по идея на на инициативен комитет и със средства, събрани чрез доброволни парични вноски. Паметникът..

публикувано на 08.06.23 в 17:44

В Кюстендил отбелязаха Международния ден на архивите

Държавният архив в Кюстендил награди традиционно дарител, приятел и читател на архива за 20022 година. Церемонията се провежда ежегодно по повод Международния ден на архивите. За читател на Държавния архив в Кюстендил беше награден проф. Симеон Йорданов от Националната спортна академия. Той посочи, че благодарение на архива, вече е почти готова..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

В Банско: Спортът обединява учениците

Една спортна инициатива обедини учениците от гимназиалния курс на училищата в Банско, които избраха да я посветят на Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България – 2 юни. Футболните отбори на СУ „Неофит Рилски“, ПЛТГ „Никола Вапцаров“, ПГЕЕ и ГТ „Алеко Константинов” проведоха четири срещи, които се превърнаха в истински спортен празник и за..

публикувано на 08.06.23 в 16:04

Сандански е домакин на форума „От фермата до твоята трапеза“

На 10 и 11 юни Сандански се превръща в център на земеделието, културата и туризма. Градът е домакин на второто издание „От фермата до твоята трапеза“. В рамките на два дни Сандански ще „кипи“ от събития с богата културна програма, концерти, кулинарни демонстрации, детска анимация и огнено-театрални спектакли. Българският земеделец и продукцията..

публикувано на 08.06.23 в 15:54

Сборник събра занаятите от Македонския край

Регионалната библиотека ,,Димитър Талев” в Благоевград представя сборника „Народните художествени занаяти от Македонския край“. Той е дело на краеведите от региона.  “В него са включени  доклади от две конференции, които се проведоха през 2021 и 2022 година”, каза главният библиотекар Елза Кресничка. Преобладава дърворезбата. Два доклада има..

публикувано на 08.06.23 в 13:17
Новият кмет на кметство

Нов кмет на кметство "Църква" в Перник

Бившият кметски наместник на пернишките села Боснек и Чуйпетлово Борислав Велинов е новият кмет на едно от най-големите пернишки кметства „Църква”. До рокадата се стигна след като титулярът Радослав Динев подаде оставка. Борислав Велинов бе избран за кмет на кметство „Църква” на проведената днес сесия на ОбС в Перник. Кандидатурата му бе издигната от..

публикувано на 08.06.23 в 13:09

"Топлофикация Перник" с важна екологична стъпка

„Топлофикация Перник” ще направи важна екологична стъпка това лято, съобщи изпълнителният директор Чавдар Стойнев. Съвсем скоро се очаква да бъде произведен първият мегават топлинна и електрическа енергия от природен газ, а с това ще бъде поставено и началото на края на въглищната ера, твърдят от дружеството. С пускането в експлоатация на първите три..

публикувано на 08.06.23 в 11:52