Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МОН ще предложи промени в учебните програми

Автор:

Министерството на образованието и науката ще предложи промени в учебните програми. Резултатите от техния анализ, който започна през миналата година, предстои да бъдат оповестени, а промените ще бъдат обнародвани за обществено обсъждане.

Това съобщи министърът на образованието и науката Сашо Пенов по време на кръгла маса на тема  "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", организирана от МОН под патронажа на президента Румен Радев.

Министър Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизация, не се предлагат никакви промени:

"Най честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете и/или атаки защо не се учи всичко или не се учи подробно."

Изследванията показват, че у нас делът на часовете с изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по-висок от други страни в евросъюза, каза още министърът и добави:

"За историята основното предизвикателство, по мое мнение, да се прекрати използването на учебното съдържание за политически, а не за образователните цели".

В сферата на политическия и обществения дебат не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет, във водеща национална цел, от която зависи реализирането на всички останали цели, подчерта президентът Румен Радев. Той акцентира върху учебните програми и учебници по ключовите предмети като български език и литература, история и география, както и върху това да се подложи на обсъждане дали има типизирано съдържание".

"Затова и този въпрос ще стои - какво ще правим с нашите учебници и програми по тези, пак казвам, важни дисциплини. Ще бъдат ли те бизнес за някой, средство за прокарване на определено влияние на други или държавата трябва да се ангажира най-отговорно с тези процеси на разработване и отпечатване на тези учебници".

Президентът Радев настоя да бъде поставен за обсъждане въпроса дали да се учи само по един учебник и дали да има типизирано съдържание на учебниците по предмети като български език и литература, история и география:

"Въпросите, които разглеждаме за историческата памет и за националната идентичност, са в устоите на държавността, така че аз разбирам пълна автономия на авторските колективи - да, така и така и трябва да бъде. Но няма как държавата да не се ангажира и държавните институции, когато става въпрос за фундаментите на държавността и държавата ще се меси, ако образованието започва да става бизнес, ако в учебниците и програмите почват да се просмукват деструктивни влияния - както външни, така и вътрешни, ами държавата ще се меси".

Във форума, който продължава и в момента, участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, историци и университетски преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации.

Модератор на кръглата маса е професор Иван Илчев. Той коментира:

"Учебните програми за разлика от отминали десетилетия, няма да са единствения източник на знания за децата, а само един от каналите за информация. И принудата да ги ползват не е начин да вдъхнем любов, а начин да им вдъхнем подозрение".


БНР подкасти:

Вижте още

Президентът обяви кога връчва втория мандат

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на  втората по големина парламентарна група в  4 9 -ото Народно събрание.  На  29 май , понеделник, от  17.00 часа  на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна..

публикувано на 28.05.23 в 18:52

"Левицата" вижда изход в нови избори

Нови избори са изходът от настоящата ситуация в страната , смятат от коалиция "Левицата". Според тях служебното правителство стои стабилно и в него няма скандали.  Мая Манолова поиска  президентът Румен Радев да свика Консултативния  съвет за национална сигурност. "Там е мястото, където бивш премиер трябва да извади доказателства за твърдението си, че..

публикувано на 28.05.23 в 17:45

Следващата седмица правителството ще предложи на НС удължаване на Бюджет 2022

Премиерът Гълъб Донев обяви, че следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на Бюджет 2022. Той увери, че пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме. В интервю за Нова телевизия Донев коментира, че от ротация на управлението сме се оказали в ротация на скандали: "Този политически цинизъм, който..

публикувано на 28.05.23 в 16:43

ВиК-Дупница започва да изплаща задълженията си

ВиК-Дупница, чиито задължения възлизат на 2 мил. лева, започва да се издължава към НАП, към фирми и доставчици, каза за БНР управителят инж.Красимира Иванова. Това става след изтегления кредит от 500 хил. лева, гарант по който е Общината. След като погаси дори и част от задълженята си, банковите му сметки, които повече от година са запорирани, ще бъдат..

публикувано на 28.05.23 в 15:40

Цветя за Георги Измирлиев – Македончето

Благоевградчани отбелязаха 147 години от гибелта на Георги Измирлиев – Македончето. Цветя в знак на признателност отрупаха паметника на героя на площада, носещ неговото име. Таня Браткова от доброволното формирование „Георги Измирлиев“ към община Благовеград припомни някои от фактите, свързани с кратката, но славна биография на героя, който..

публикувано на 28.05.23 в 13:09

Национален протест срещу войната по пътищата

Поредният национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес в 20 населени места в цялата страна. Протестът е организиран от близки на загинали при катастрофи, предвиждат се блокади на главни пътни артерии. Протестните действия са насрочени за 10 часа като е предвидено затваряне на движенията по ключови пътни артерии, включително и на..

публикувано на 28.05.23 в 08:10

147 години от обесването на Георги Измирлиев - Македончето

Днес от 10:30 часа на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград ще се проведе ритуал по полагане на цветя в знак на признателност по повод 147 години от обесването на Георги Измирлиев - Македончето. Той  е български революционер и общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен..

публикувано на 28.05.23 в 07:35