Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МОН ще предложи промени в учебните програми

Автор:

Министерството на образованието и науката ще предложи промени в учебните програми. Резултатите от техния анализ, който започна през миналата година, предстои да бъдат оповестени, а промените ще бъдат обнародвани за обществено обсъждане.

Това съобщи министърът на образованието и науката Сашо Пенов по време на кръгла маса на тема  "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", организирана от МОН под патронажа на президента Румен Радев.

Министър Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизация, не се предлагат никакви промени:

"Най честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете и/или атаки защо не се учи всичко или не се учи подробно."

Изследванията показват, че у нас делът на часовете с изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по-висок от други страни в евросъюза, каза още министърът и добави:

"За историята основното предизвикателство, по мое мнение, да се прекрати използването на учебното съдържание за политически, а не за образователните цели".

В сферата на политическия и обществения дебат не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет, във водеща национална цел, от която зависи реализирането на всички останали цели, подчерта президентът Румен Радев. Той акцентира върху учебните програми и учебници по ключовите предмети като български език и литература, история и география, както и върху това да се подложи на обсъждане дали има типизирано съдържание".

"Затова и този въпрос ще стои - какво ще правим с нашите учебници и програми по тези, пак казвам, важни дисциплини. Ще бъдат ли те бизнес за някой, средство за прокарване на определено влияние на други или държавата трябва да се ангажира най-отговорно с тези процеси на разработване и отпечатване на тези учебници".

Президентът Радев настоя да бъде поставен за обсъждане въпроса дали да се учи само по един учебник и дали да има типизирано съдържание на учебниците по предмети като български език и литература, история и география:

"Въпросите, които разглеждаме за историческата памет и за националната идентичност, са в устоите на държавността, така че аз разбирам пълна автономия на авторските колективи - да, така и така и трябва да бъде. Но няма как държавата да не се ангажира и държавните институции, когато става въпрос за фундаментите на държавността и държавата ще се меси, ако образованието започва да става бизнес, ако в учебниците и програмите почват да се просмукват деструктивни влияния - както външни, така и вътрешни, ами държавата ще се меси".

Във форума, който продължава и в момента, участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, историци и университетски преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации.

Модератор на кръглата маса е професор Иван Илчев. Той коментира:

"Учебните програми за разлика от отминали десетилетия, няма да са единствения източник на знания за децата, а само един от каналите за информация. И принудата да ги ползват не е начин да вдъхнем любов, а начин да им вдъхнем подозрение".


Вижте още

„100 години „Пирин” /Земен/ - столетен, млад и вечен!” празнуват в Земен

100-годишен юбилей ще чества на 30 септември футболен клуб „Пирин” /Земен /, съобщи Кирил Кирилов, който е сред организаторите на празника. Той е под мотото „100 години „Пирин” /Земен/- столетен, млад и вечен!” и ще започне в 14 часа с мач на ветераните. Един срещу друг ще се изправят ветераните на местния „Пирин” и на „Левски” /София/...

публикувано на 30.09.23 в 08:34

Фестивал "Силата на човешкия дух" в Перник

Фестивал под мотото „Силата на човешкия дух” ще се проведе в Перник на 30 септември. Той се организира от сдружение „Направено с любов”, чиято мисия е да помага на творци с увреждания и техните семейства. Фестивалът ще започне в 13 часа с изложба на картини и икони в галерия „Марин Гогев”. В 14 часа на поляната срещу сградата на кметство Изток..

публикувано на 30.09.23 в 08:28

3 заличени регистрации при кметската надпревара в Пернишко

Трима от кандидатите за кмет на кметства в община Перник отпадат от надпреварата още на старта на предизборната кампания. ОИК заличи регистрацията им и анулира издадените им удостоверения. Причината за заличаването им е липса на регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответните кметства. Нарушенията са установени при..

публикувано на 30.09.23 в 07:37

Фестивал на чесъна в радомирското село Долни Раковец

Първи фестивал на чесъна започва в радомирското село Долни Раковец. В продължение на два дни, днес и утре, местни и гостуващи производители ще представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите е подготвена и богата фолклорна програма. Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества. Това е..

публикувано на 30.09.23 в 07:33

До 29 градуса в събота

Днес ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над планинските райони от Южна България.  Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен вятър от север-североизток.  Максималните температури ще са между 24° и 29°. 

публикувано на 30.09.23 в 07:23

Втора кариерна борса се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе втора кариерна борса, насочена към студенти, обучаващи се в професионално направление 4.2. „Химически науки“.  В рамките на събитието студенти от различни специалности имаха възможност да се запознаят с тенденциите на пазара на трудаи възможностите зареализация, а..

публикувано на 29.09.23 в 17:13

Одобриха Областната здравна карта за област Кюстендил

Окончателният вариант на Областната здравна карта за област Кюстендил беше одобрен на редовно заседание на комисията, сформирана за изготвяне на документа. Одобрената Областна здравна карта ще бъде представена на Министерство на здравеопазването. Основната цел на Областната здравна карта е да допринесе за подобряване на здравното състояние на..

публикувано на 29.09.23 в 14:41