Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН ще предложи промени в учебните програми

Автор:

Министерството на образованието и науката ще предложи промени в учебните програми. Резултатите от техния анализ, който започна през миналата година, предстои да бъдат оповестени, а промените ще бъдат обнародвани за обществено обсъждане.

Това съобщи министърът на образованието и науката Сашо Пенов по време на кръгла маса на тема  "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", организирана от МОН под патронажа на президента Румен Радев.

Министър Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизация, не се предлагат никакви промени:

"Най честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете и/или атаки защо не се учи всичко или не се учи подробно."

Изследванията показват, че у нас делът на часовете с изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по-висок от други страни в евросъюза, каза още министърът и добави:

"За историята основното предизвикателство, по мое мнение, да се прекрати използването на учебното съдържание за политически, а не за образователните цели".

В сферата на политическия и обществения дебат не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет, във водеща национална цел, от която зависи реализирането на всички останали цели, подчерта президентът Румен Радев. Той акцентира върху учебните програми и учебници по ключовите предмети като български език и литература, история и география, както и върху това да се подложи на обсъждане дали има типизирано съдържание".

"Затова и този въпрос ще стои - какво ще правим с нашите учебници и програми по тези, пак казвам, важни дисциплини. Ще бъдат ли те бизнес за някой, средство за прокарване на определено влияние на други или държавата трябва да се ангажира най-отговорно с тези процеси на разработване и отпечатване на тези учебници".

Президентът Радев настоя да бъде поставен за обсъждане въпроса дали да се учи само по един учебник и дали да има типизирано съдържание на учебниците по предмети като български език и литература, история и география:

"Въпросите, които разглеждаме за историческата памет и за националната идентичност, са в устоите на държавността, така че аз разбирам пълна автономия на авторските колективи - да, така и така и трябва да бъде. Но няма как държавата да не се ангажира и държавните институции, когато става въпрос за фундаментите на държавността и държавата ще се меси, ако образованието започва да става бизнес, ако в учебниците и програмите почват да се просмукват деструктивни влияния - както външни, така и вътрешни, ами държавата ще се меси".

Във форума, който продължава и в момента, участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, историци и университетски преподаватели, учители, представители на синдикалните и работодателските организации.

Модератор на кръглата маса е професор Иван Илчев. Той коментира:

"Учебните програми за разлика от отминали десетилетия, няма да са единствения източник на знания за децата, а само един от каналите за информация. И принудата да ги ползват не е начин да вдъхнем любов, а начин да им вдъхнем подозрение".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик..

публикувано на 29.03.24 в 09:31

НОИ стартира програмата за профилактика в 50 бази

От днес Националният осигурителен институт започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за настоящата година. Договори са подписани с 50 бази, а парична помощ, която се предоставя на осигурените е за 10 дни. Покриват се нощувките -  до четири диагностични и терапевтични процедури дневно и частично 9 лева за храна на ден...

публикувано на 29.03.24 в 09:29

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 09:25

Тестват сирените в Благоевград

Днес ще бъдат тествани сирените на територията на община Благоевград. От 9.00 ч. до 16.00 ч. ще се извърши профилактика на системата за ранно предупреждение и оповестяване на територията на града и малките населени места, съобщиха от общинския пресцентър.

публикувано на 29.03.24 в 07:34

Възможни прекъсвания на сигнала за района на Благоевград

Днес /29.03.2024/, между 09:00 и 17:00 часа, поради планирана техническа профилактика на предавателя излъчващ на честота 103.2MHz ултракъси вълни за района на Благоевград, са възможни прекъсвания на сигнала. По време на профилактиката може да слушате програмата на Радио Благоевград през сайта binar.bg.

публикувано на 29.03.24 в 07:31

Отново слънчево и топло

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температурите още ще се повишат и максималните ще бъдат между 21° и 26°, в София – около 21°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около..

публикувано на 29.03.24 в 05:37

Сградата на Община Благоевград ще бъде осветена символично в цветовете на българското знаме и на НАТО

На 29 март – датата, на която преди 20 години страната ни стана член на НАТО, в 19:00 часа сградата на Община Благоевград ще бъде осветена символично в цветовете на българското знаме и на НАТО.  Инициативата е част от Националната програма за отбелязване на тази важна за България годишнина.

публикувано на 29.03.24 в 05:35