Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделски производители протестират в Перник

Земеделски производители протестират в Перник. Недоволството им е свързано с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и политиките в сектора като цяло през последните години.

В сутрешните часове земеделските производители от региона се събраха пред спортна зала „Борис Гюдеров” в Перник. Оттам на бавен ход машините, ескортирани от полиция, поеха по вътрешно-градската магистрала към пътен възел „Даскалово”. Протестиращите направиха обиколка на съоръжението, което наложи известно ограничение в автомобилния трафик за кратко, след което протестът продължи встрани от пътя на външно-градската магистрала.

„Причината за нашия протест е вносът на украинско зърно в България, защото със сегашните цени и цените, които се очаква да стартират тази година, 90 процента от колегите фалират. Подкрепяме изцяло протеста на колегите от Асоциацията на зърнопроизводителите, като ние добавяме още едно нещо. Това е новият стратегически план. Просто, в планинските области, тук в Пернишко,  сме планинска област, с тези условия на работа, в смисъл сроковете за оран, предсеитбени култури и т.н., ние изцяло фалираме”, заяви Венцислав Митков, председател на националното сдружение "Обединени земеделски производители", което е организатор на протеста.  

По данни на полицията в протеста са се включили около 70 машини.


Вижте още

Обществена дискусия в Перник

Община Перник в качеството си на бенефициент по проект „Интегрирани мерки за подобрено включване на хората, живеещи в маргинализирани общности“ проведе обществена дискусия на тема „Добри практики в предоставянето на интегрирани социално-здравни услуги“. В рамките на проекта в различни зони на град Перник, населявани от целевата общност, се реализират..

публикувано на 30.05.23 в 19:15

Областният управител отвърна на "удара" на Илко Стоянов

Областна администрация не е обявявала война на община Благоевград. Липсва комуникация с кмета на общината, заяви малко по-рано днес за Радио Благоевград областният управител Стоян Христов. След изказването на градоначалника Илко Стоянов относно върнатото решение на общинския съвет, касаещо обособяването на индустриална зона в село Зелен дол,..

публикувано на 30.05.23 в 17:12

Стартира строителния сезон в Белица

Кметът на Белица Радослав Ревански, заедно с неговия екип, представители на ВИК-Благоевград и фирмата изпълнител дадоха началото на ремонта Семково - Белица.  Предстои изграждането на нов довеждащ водопровод, след което ще започне вторият етап от ремонта на пътя на Семково - Белица. Доволен Ревански сподели: "Радвам се, че успяваме в..

публикувано на 30.05.23 в 16:14

Първо по рода си: Изложение на животни край село Зелен дол

Фермери от община Благоевград и областта ще представят селекция от животни по време на първото по рода си изложение, което ще се проведе при мотопистата край с. Зелен дол. В рамките на инициативата ще бъдат показани расови коне, овце, кози, крави, бикове, кучета и т.н. „Целта ни е да покажем, че този отрасъл е жив и има своето бъдеще. Благодарим за..

публикувано на 30.05.23 в 14:45

Показаха предпремиерно младежки сериал в Кюстендил

Три епизода от десет серийният младежки сериал „Не значи НЕ – ЕКСПЕРИМЕНТЪТ“ бяха показани предпремиерно в Кюстендил. Проектът на Сдружение „Дебют“ от Кюстендил е създаден от младежи за младежи по реални истории, базирани на насилие, основано на пола. Сериалът отправя послание за промяна в гледната точка към сексуалните посегателства над момичета и..

публикувано на 30.05.23 в 13:56

Отново напрежение между кмет и областен управител в Благоевград

В умишлено саботиране на възможностите за развитие на Благоевград бе обвинен днес областният управител Стоян Христов. Тезата бе изтъкната по време на брифинг от кмета на общината Илко Стоянов. А причината – областната администрация връща поредно решение на местния общински съвет, с което се обособява Индустриална зона „Зелен дол“. На..

публикувано на 30.05.23 в 13:46

Мария Габриел: Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа

"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят в ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих",..

публикувано на 30.05.23 в 13:30