Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общинският съвет в Кюстендил против добив на подземни богатства

Общинският съвет в Кюстендил прие декларация, с която се обявява срещу обнародвано в „Държавен вестник“ решение  за откриване на производство по предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ "Здравков дол", разположена на територията на общините Кюстендил и Трекляно, област Кюстендил.

В декларацията на Общинския съвет в Кюстендил се казва, че сред основните предимства на община Кюстендил са нейната запазена и чиста природа, плодородна земя, благоприятни климатични условия и водни ресурси. В документа е посочено,че перспективите в района предвиждат развитието на селското стопанство.

Съветниците се опасяват от начина на проучване и последващо добиване на полезни изкопаеми, което да доведе до замърсяването на околната среда и причиняване на екологична катастрофа.

Общинските съветници настояват Министерският съвет, Министерството на енергетиката, Министерството на околната среда и водите, както и всички компетентни институции в страната, да предприемат всички законосъобразни действия относно ефективното спиране и прекратяване на процедурата.

Кметът на общината Петър Паунов посочи, че вече е проведен разговор с министър-председателя Гълъб Донев. "Очаквам неговите стъпки. Ясно изразих тревогите си. Имам уверенията, че ще се направи детайлна проверка, коментира Паунов.


По публикацията работи: Весела Сукалинска
Вижте още

Обществена дискусия в Перник

Община Перник в качеството си на бенефициент по проект „Интегрирани мерки за подобрено включване на хората, живеещи в маргинализирани общности“ проведе обществена дискусия на тема „Добри практики в предоставянето на интегрирани социално-здравни услуги“. В рамките на проекта в различни зони на град Перник, населявани от целевата общност, се реализират..

публикувано на 30.05.23 в 19:15

Областният управител отвърна на "удара" на Илко Стоянов

Областна администрация не е обявявала война на община Благоевград. Липсва комуникация с кмета на общината, заяви малко по-рано днес за Радио Благоевград областният управител Стоян Христов. След изказването на градоначалника Илко Стоянов относно върнатото решение на общинския съвет, касаещо обособяването на индустриална зона в село Зелен дол,..

публикувано на 30.05.23 в 17:12

Стартира строителния сезон в Белица

Кметът на Белица Радослав Ревански, заедно с неговия екип, представители на ВИК-Благоевград и фирмата изпълнител дадоха началото на ремонта Семково - Белица.  Предстои изграждането на нов довеждащ водопровод, след което ще започне вторият етап от ремонта на пътя на Семково - Белица. Доволен Ревански сподели: "Радвам се, че успяваме в..

публикувано на 30.05.23 в 16:14

Първо по рода си: Изложение на животни край село Зелен дол

Фермери от община Благоевград и областта ще представят селекция от животни по време на първото по рода си изложение, което ще се проведе при мотопистата край с. Зелен дол. В рамките на инициативата ще бъдат показани расови коне, овце, кози, крави, бикове, кучета и т.н. „Целта ни е да покажем, че този отрасъл е жив и има своето бъдеще. Благодарим за..

публикувано на 30.05.23 в 14:45

Показаха предпремиерно младежки сериал в Кюстендил

Три епизода от десет серийният младежки сериал „Не значи НЕ – ЕКСПЕРИМЕНТЪТ“ бяха показани предпремиерно в Кюстендил. Проектът на Сдружение „Дебют“ от Кюстендил е създаден от младежи за младежи по реални истории, базирани на насилие, основано на пола. Сериалът отправя послание за промяна в гледната точка към сексуалните посегателства над момичета и..

публикувано на 30.05.23 в 13:56

Отново напрежение между кмет и областен управител в Благоевград

В умишлено саботиране на възможностите за развитие на Благоевград бе обвинен днес областният управител Стоян Христов. Тезата бе изтъкната по време на брифинг от кмета на общината Илко Стоянов. А причината – областната администрация връща поредно решение на местния общински съвет, с което се обособява Индустриална зона „Зелен дол“. На..

публикувано на 30.05.23 в 13:46

Мария Габриел: Мандатоносителят е на ход да търси и да намери подкрепа

"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят в ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих",..

публикувано на 30.05.23 в 13:30