Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да съхраним светините на България!

Снимка: Неврокопската митрополия

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Радио Благоевград застава зад каузата за съхранение и възстановяване на българските храмове - символ на нашето духовно и културно наследство. Един уникален храм на Югозапада – каменната възрожденска черква „Свети Никола“ в с. Долен, община Сатовча, има нужда от реставрация, за да продължи да поддържа огъня на вярата.

Черквата е изцяло построена през 1837 година, а иконите в нея са изписвани в продължение на десетилетия от знаменити майстори от цялата страна. Храмът разказва богата история и носи усещането за святост и смирение.

 „В знак на почит и признателност към нашите предци, построили и поверили ни храмовете, приемаме като своя мисия да ги опазваме за поколенията. Станете благодетел, помогнете камбанният звън на „Храмовете на България“ да не заглъхва и в бъдеще!“, призовават организаторите на инициативата от Сдружение „Съзидание-2012“.

През 2020 година проектът за възстановяване на храм „Свети Никола“ получи одобрение от Министерството на културата и благословение от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, а в началото на 2022 година стартира и активното даряване на средства. До края на месец март тази година чрез различни благотворителни събития са събрани близо 72 хил. лева. За реставрирането на храма обаче са необходими 350 хил. лева. Намерението на доброволците от Сдружение „Съзидание-2012“ е до края на месец май те да бъдат събрани. С помощта на онези от вас, които припознават каузата като своя.

Дарения се приемат онлайн през уебсайта: www.hramovete.com и по банков път:

Дарителската сметка на Сдружение “Съзидание – 2012” за „Храмовете на България”:

IBAN: BG38STSA93000026661990
BIC: STSABGSF
Банка ДСK

Каним Ви заедно да поставим началото на реставрацията на храм „Св. Никола“ в с. Долен. Очакваме Ви на 22.04.2023 г. в 14:00 часа в двора на черквата.

Нека отворим сърцата си за вярата, съхранила народа ни в тежки времена на изпитания! Нека съхраним светините на България!

С медийната подкрепа на Радио Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връчиха наградите на победителите в конкурса "Звезди в Радиото"

Наградите на тазгодишните победители в конкурса „Звезди в Радиото“ бяха връчени тази вечер на гала-концерт в Концертното студио на Радио Благоевград. На сцената се качиха близо 30 млади изпълнители изпълнители в областта на класическата, народната  и популярната музика. Организиратори на събитието са БНР Радио Благоевград и НХГ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.04.24 в 18:35

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49