Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски акварели на световно ниво наредиха в Благоевград

122 от общо над 350 картини от колекцията на Третото международно триенале "Духът на акварела" събраха изложбените зали на Градската художествена галерия в Благоевград. Творбите са на художници от 55 страни.

„Галерията е домакин на триеналето за 1-ви път. Жителите на Благоевград не са виждали такъв тип изложба“, обяви за Радио Благоевград директорът на галерията, художникът Иван Милушев. За него акварелът е свобода, стихия, кроткост, нежност, любов и всичко.

Организатор на „Духът на акварела“ е фондация „Международно акварелно общество – България“, с председател и куратор Селма Тодорова.

В избраната колекция, която е експонирана в Благоевград, могат да се видят всички наградени картини, работи на международното жури, на поканени и селектирани автори, някои от които са художници от града домакин, като Иван Милушев и Пламен Бонев.

В първоначалната изложба във Варна през юли и август участваха 352 творби на художници от 55 страни. 33 от тях са номинирани, а 25 от тях получиха награди на откриването. Всички участници са представени в двуезично печатно и дигитално издание – каталог на фестивала.

Изложбата ще остане в залите на галерията до началото на май.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Премиерът Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел.  Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г.,..

публикувано на 26.06.24 в 18:32

С редица събития Благоевград отбеляза Международния ден за борба с наркотиците

Отворено заседание и Ден на отворените врати за ученици, родители, учители, граждани и семейства проведе Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград. Събитията са по повод Международния  ден за борба с наркотиците.  Във фоайето на община Благоевград беше открита изложба под наслов „България за превенцията и против наркотиците“...

публикувано на 26.06.24 в 15:00

Методи Байкушев се срещна с посланика на Р Северна Македония

Кметът на Благоевград Методи Байкушев се срещна днес с посланика на Р Северна Македония Агнеса Руси Поповска и представители на Македоно-българска стопанска камара. Развитието на бизнеса и насърчаването на инвестиции от двете страни, образователния и културен обмен бяха във фокуса на срещата. Декларирана бе взаимна готовност за общи инициативи и..

публикувано на 26.06.24 в 14:39

Задържаха двама мъже за телесна повреда на полицай в Благоевград

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по досъдебно производство за  хулиганство и причиняване на телесна повреда на полицейски орган. Около 10,45 ч. на 25.06.2024 г. в централната част на гр. Благоевград на ул. „Трети март“ полицейските служители от 01 РУ Благоевград извършвали проверка на МПС в изпълнение на..

публикувано на 26.06.24 в 13:50

6.7% от населението в Дупница са без работа

989 жители на община Дупница или 6,7% от икономически активното население са без работа към момента.  В община Бобов дол нивото на безработица е 6,6%, в Сапарева баня – 5,2%, в Рила – 7,8%, Кочериново – 6,4% и Бобошево – 7,8%. Новорегистрираните безработни са 215, работа са започнали 195 души. Обявени са 78 свободни работни места, основно в сферата на..

публикувано на 26.06.24 в 13:17

Задържаха 20-годишна перничанка за хулиганство на пътя

20-годишна перничанка е задържана за до 24 часа за хулиганство на пътя и повреждане на чуждо имущество. Екшънът започнал вчера вечерта на автомагистрала „Струма“. В района на село Големо Бучино, 20-годишната перничанка хвърлила кенче с безалкохолно по автомобила на 54-годишен мъж от столицата. Двете коли продължили и на пътен възел „Даскалово“ спрели в..

публикувано на 26.06.24 в 12:22

150-метрова ограда грейна в цветовете на българския трибагреник

Оградата на детската градина в благоевградското село Церово грейна в цветовете на българския трибагреник. Тя бе пребоядисана в края на миналата седмица от служителите на столична фирма, които решиха да изненадат децата и семействата в благоевградското с. Церово. Преди традиционния си тиймбилдинг, който компанията проведе в Банско, те..

публикувано на 26.06.24 в 11:49