Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден за опазване на недвижимото културно наследство

Автор:
Снимка: Любомир Лазаров

18 април е Международен ден за опазване на недвижимото културно наследство, който се отбелязва от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. У нас той ще бъде посветен на 100 години от рождението на проф. арх. Пейо Бербенлиев и професионалните му постижения в сферата на опазването на недвижимото културно наследство.

Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

От деветте български обекта в Списъка на културното и природно наследство на ЮНЕСКО, седем са културни паметници - Боянската църква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново, Русенско, Древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в Свещари.

Арх. Пейо Бербенлиев в началото на 60-те години става директор на Националния институт за паметниците на културата и с раница на гърба обикаля ценностите на България с надеждата да бъдат съхранени за бъдещето. Специализирал консервация в Италия, изпраща десетки млади български консерватори в елитните школи в Италия, Белгия, Франция, за да защитава чрез тях нивото на световните професионални критерии и етиката на консервацията. Полага основата на националната система за опазване на  културното наследство.

В Централния дом на архитекта ще бъде представена изложбата “Брациговска архитектурно-строителна школа” с автор арх. Десислава Димитрова. Можете да разгледате изложба-конкурс на дипломантите от катедра “История и теория на архитектурата” на Университета за архитектура, строителство и геодезия за стипендията, учредена в чест на проф. Бербенлиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благоевград отбелязва 24 май с богата програма

Тържествени събития ще се проведат по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград. Програмата започва пред паметника на Св. св. Кирил и Методий в 11:00 ч., където ще се проведе ритуал по полагане на цветя. След 11:15 ч. към площад "Македония"..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Празник на медоносната пчела в Благоевград

Световният ден на медоносната пчела беше отбелязан с богата програма в Благоевград. Празникът се състоя на площадното пространство при Регионалния исторически музей и Младежкия дом. Светът на медоносните пчели и необятните ползи от тях бяха във фокуса на детския празник в Благоевград.  Празникът откри зам.-кметът по култура..

публикувано на 20.05.24 в 13:30

Социалната комисия се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и извънредно..

публикувано на 20.05.24 в 13:28

Вторникът - слънчев. Срядата и четвъртъкът обаче пак ще са дъждовни

През нощта облачността над страната ще се разкъса и намалее, над повечето райони до предимно ясно. По-значителна ще остане облачността само над югозападните райони, където на отделни места е възможно да превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане ще..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 май, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  "Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше абсолютно..

публикувано на 20.05.24 в 12:58

200 червени бегонии ще засадят в Радомир

Близо 200 червени бегонии ще бъдат засадени в Радомир. Инициативата е посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН под мотото :  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!” и е част от третия етап на Националната АНТИСПИН кампания. Цветната леха ще има формата на панделка и ще бъде изградена в двора на Младежкия културно-..

публикувано на 20.05.24 в 12:48

340 абитуриенти от община Дупница на втора задължителна матура

340 абитуриенти от община Дупница се явяват на втория задължителен зрелостен изпит днес. Най-много ученици са избрали английския език за втората матура. За него бяха подадени 101 от общо 188 заявления. 37 зрелостници са предпочели философията, 20 – биология, 11 – история и 6 – предприемачество. Само по три са заявленията за изпит по математика,..

публикувано на 20.05.24 в 11:25