Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За децата на Пиринска Македония: Споделено с приятели в Деня на Европа

Песенен онлайн конкурс „Споделено с приятели в Деня на Европа“ ще провокира музикалните заложби на децата от 1-ви до 4-ти клас на училищата от Благоевградски регион.

Областният информационен център – Благоевград и БНР – Радио Благоевград са инициатори на музикалното онлайн събитие, което ще финализира в Деня на Европа – 9-ти май, с награждаване на победителите. Поводът е 50-годишният юбилей на Радиото на Югозапада.

Днес бяха оповестени подробностите за конкурса, който е подкрепен и от Община Благоевград. А голямата награда е звукозапис на детска песен и излъчването й в радиоефира.

Над 80 са училищата на територията на Благоевградска област, в които има и начален курс на обучение. Поканата за участие в конкурса е към всеки един клас, казват организаторите от Радио Благоевград и Областния информационен център. От класовете и техните ръководители, се изисква само да изпратят любителски видеоклип на групово изпълнение, допълва ръководителят на инфоцентъра, Бисер Младенов.

Конкурсът е за изпълнение на песен на български език, която е включена в учебната програма по музика в началния обучителен курс, уточнява подробностите д-р Маргарит Русев, ръководител на Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Под негово ръководство победителите в конкурса ще запишат специално избраната песен за награда – „Ало ало, Слънчице“, чийто автор е популярният сред младежката аудитория, Доно Цветков.

Според директора на хуманитарното направление в Община Благоевград, Силвия Домозетска, с този песенен конкурс може да се постави началото на бъдеща голяма национална проява.

Регионалното управление на образованието и Областната администрация в Благоевград също подкрепят музикалната инициатива.

5-членно високопрофесионално жури ще оценява музикалните изпълнения, които трябва да се изпратят под формата на любителски видеоклип. Записите могат да се изпращат от 18-ти до 28-ми април, на имейл адрес:

oic.blagoevgrad@gmail.com

Обявяването на победителите и награждаването ще се извършат на специална церемония в благоевградската зала „Яворов“ на 9-ти май, Деня на Европа.
БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Даниела Маринова

Награда за музикалния редактор Даниела Маринова

Музикалният редактор Даниела Маринова беше отличена в класацията на  Годишните фолклорни награди – 2023. Отличието и е за журналистически материали и радиопредавания, свързани с фолклора. Наградата е присъдена от Сдружение "Наследници на фолклорния огън" с председател Константин Лазаров. Номинациите обхващат 11 области от фолклорната ни палитра...

публикувано на 03.08.23 в 10:55

БНР-Радио Благоевград има основен принос за отварянето на нощни аптеки

   Константин Качулев е избран за „Магистър-фармацевт на годината“, а Регионалната фармацевтична колегия  - Благоевград за „Колегия на годината“ за цялостната си активна дейност, в това число и Кръгла маса по проблемите на аптеките. Наградите бяха връчени на форум на Българския фармацевтичен съюз, който се проведе в Боровец.   Ръководената,..

публикувано на 30.06.23 в 13:58

Радио Благоевград и ОД на МВР с апел: Да бъдем отговорни на пътя

Радио Благоевград и ОД на МВР-Благоевград със съвместна акция под надслов „Да бъдем отговорни на пътя“. Тя е по повод 29-ти юни - Национален ден за безопасността на движението по пътищата. Акцията се осъществи на бул. „Васил Левски“ в града. „Отговорността на пътя е на всички ни, но не се спазват правилата за движение  по пътищата и всеки си..

публикувано на 29.06.23 в 14:21

Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград с химн

Второ ОУ „Димитър Благоев“ е първото в Благоевград, което има специално създадена песен. Химнът „Благодарим ти, училище Второ“ е създаден по инициативата „Светилник“ на Музикаутор, организация на автори и музикални издатели за управление на авторското право, в партньорство с БНР. Химнът първо бе представен на концерт в Народния театър „Иван Вазов“..

публикувано на 20.06.23 в 14:58

Валентин Дишев спечели "Орфеев Венец"

Журналистът от Радио Благоевград Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия на фестивала „Пловдив чете”. Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” е Дамян Дамянов.  Те получиха призовете си на официалната церемония по откриването на литературния фестивал на..

публикувано на 19.06.23 в 11:51

Стартира 12-ото издание на конкурса „Нашите деца свирят Бах“

Дванадесето издание на конкурса за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах“ ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Това е конкурс с над 30-годишна история, като първото му издание е през 1992 г. Идеята за неговото създаване е на Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева - преподаватели по пиано в благоевградското читалище...

публикувано на 17.06.23 в 12:51

Децата приятели на Радио Благоевград

Голямото концертно студио на Радио Благоевград отново отвори врати за приятели. Този път за Фолклорна група „Веселина“ с ръководител Веселинка Боянова. Инициативата премина под мото „Споделено с приятели“ и е част от поредицата събития, които радиото на Югозапада организира по повод 50-годишния си юбилей. Фолклорна група „Веселина“..

публикувано на 01.06.23 в 11:56