Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсечени дървета около водоем край Дъбрава

Снимки на десетки отсечени дървета около водоем в района на благоевградското село Дъбрава, който от години не функционира като такъв, предизвикаха масово негодувание в социалните мрежи. Това е любимо място за почивка сред природата за стотици жители на община Благоевград, които подкрепят и местната инициатива за превръщането на района около селото в туристическа дестинация. Кой изряза дърветата и защо?

Един от възмутените жители на община Благоевград, който публикува в социалните мрежи и снимки от района с изрязаните дървета, е Росен Георгиев, председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село и бивш кмет на село Дъбрава. Той констатирал масовата сеч навръх Великден, когато излязъл на разходка със семейството си.

"Това е водоем, който се намира на съвсем малко разстояние от село Дъбрава, от остатъчните активи на АПК. Този водоем приличаше на естествено езеро с прекрасна растителност. Дърветата бяха на повече от 50-60 години", разказа Георгиев пред БНР. За него е странно, че "водоем, който не се експлоатира, бива почистван".

"Повече от 30 години този водоем не е използван. Той няма естествен приток на вода. Единственият начин за пълненето му е чрез помпена станция на река Бистрица, която отдавна не функционира. Цялата съпътстваща инфраструктура е разрушена. Поливната система е напълно разграбена, занемарена и струва милиони да бъде възстановена", твърди Георгиев.

Почистването на водоема и района около него е било извършено от Предприятието за управление и стопанисване на язовирите. От там обаче настояват, че е премахната растителността само във водоема и че той е годен за ползване.

Това е само един от общо 182 язовира и водоема, предадени на държавното предприятие, което има ангажимент да ги направи безопасни и да ги приведе в действие при необходимост.

"Ние го приехме от общината този водоем, той на практика е язовир и започнахме да го експлоатираме. Там е недопустимо по язовирната стена да има дървета, храсталаци, които пречат да вижда дали може да се появи някаква филтрация, някакъв теч. Язовирната стена е почистена, около нея нищо не е рязано", твърди директорът на поделението за Югозападна България Харизан Тамахкяров. По думите му преливникът е почистен.

"В момента той се пълни, по довеждащ канал приижда вода. Ще се напълни, колкото е необходимо. Ние отговаряме за безопасността на този язовир. Ако не го експлоатираме съгласно изискванията, на нас ще ни бъдат наложени санкции от проверяващия орган", коментира директорът.

На всичките предадени 182 язовира са били направени обследване, техническа документация, програми за технически контрол. "За тези язовири, които сме приели, правим всичко възможно да бъдат безопасни, да бъдат извършени съществени ремонти, за да се ползват, когато е необходимо", уверява Тамахкяров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва изкърпването на уличната мрежа в Благоевград

До дни след празниците започва асфалтиране на проблемните участъци по уличната мрежа в Благоевград. Това бе решено днес на среща на кмета Методи Байкушев с представители на фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка за поддържане на асфалтовата настилка в областния център. По настояване на градоначалника дупките ще бъдат запълвани по нов..

публикувано на 02.05.24 в 17:10

Деца боядисваха великденски яйца в двора на кюстендилски храм

Дворът на храма "Св. великомъченик Димитър" днес се изпълни с десетки деца, дошли да спазят традицията с боядисване на великденските яйца. В инициативата се включиха деца от Шесто основно училище в града, както и тези, които дойдоха с родителите си на празнична литургия. Боядисани бяха 100 яйца, с различни техники. ”Много е хубав празникът, когато..

публикувано на 02.05.24 в 16:10

Полицията в Кюстендил с извънредни мерки по време на празниците

Специална организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на Великденските празници е създадена в Областната дирекция на полицията в Кюстендил. От полицията в Кюстендил заявиха че, ще се осъществява засилен контрол, регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към..

публикувано на 02.05.24 в 14:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 13:43

Демонстрация на оръжия в Благоевград

С уроци по родолюбие ученици от благоевградски училища се върнаха назад във времето и се докоснаха до факти, облекла и оръжие от Априлското въстание. В инициативата, организирана от РК „Традиция“, Регионален исторически музей – Благоевград с подкрепата на Община Благоевград, се включиха възпитаници на 9 учебни заведения от I до X клас. Целта бе да се..

публикувано на 02.05.24 в 11:38

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото пленарно..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Трима благоевградски автори със съвместна изложба

На 10 май (петък) тримата благоевградски автори Юлия Манасиева, Александър Манасиев и Антони Стоилов ще представят съвместната си изложба керамика. Официалното откриване е от 18 часа в галерия на ул. "Райко Даскалов" 6 в Благоевград. Експозицията включва около шейсет керамични пана, както и съдове. Художникът Александър Манасиев е автор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:49