Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание започва формиране на парламентарните комисии

Автор:

Очаква се днес в Народното събрание да бъдат обсъдени и формирани парламентарните комисии, които първоначално ще работят без избрани председатели. Предвидени са и изслушвания на представители на изпълнителната власт, предаде репортер на БНР.

Депутатите започват с актуални въпроси в първия блиц контрол в 49-ия парламент. Като втора точка се предвижда формирането на парламентарните комисии. 

На председателски съвет вчера беше решено формациите да предложат само състав, а изборът на ръководство засега се отлага заради липсата на консенсус. Свикването на отделните заседания на комисиите, както и какъв да бъде дневният им ред, ще се определя от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той ще решава и кой да води заседанията. 

"Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделната комисия, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството. Тоест няма да има избрани председатели и заместник-председатели на комисиите. Комисията може да бъде свикана във всеки един момент от председателя на Народното събрание", обясни лидерът на "Възраждане". Изборът на председатели се очаква другата седмица, допълни Костадин Костадинов. 

"Възможни са два варианта. Единият вариант е да имаме квотно разпределение на базата на представителство в парламента, както беше миналата година. Другият вариант е да имаме сформирани първи четири комисии, които да бъдат бюджетна, здравна, социална и правна, разбира се, за да може да се обсъди бюджетът."

За днес са предвидени и две изслушвания на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с промените в Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика". По темата ще бъде изслушан и министърът на енергетиката Росен Христов. Изслушванията са по искане на БСП и "Възраждане". 

В редовния парламентарен контрол ще участват и девет министри. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02

Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил ще представи днес  нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията" с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела. Чрез  експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Отбелязват Международния ден за борба с наркотиците в Кюстендил

Кампанията “ "Не сте сами“ на Агенция "Митници”  ще бъде представена днес в Кюстендил. Поводът е предстоящият 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. В  голямата зала на читалище "Братство“ представители на агенцията водени от Стефан Бакалов, началник на отдел "Борба с наркотрафика“ в Агенция..

публикувано на 24.06.24 в 13:52

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд обвиняеми за измами за 600 000 лева

Районна прокуратура – Благоевград с обвинителен акт предаде на съд В.П. (на 49 години), Л.П. (на 45 години) и сина им Д.Д. (на 23 години), обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери. Тримата обвиняеми са безработни. В.П. и Д.Д. са криминално проявени, Л.П. е осъждана за държане на наркотични вещества, а В.П. е реабилитиран по..

публикувано на 24.06.24 в 12:18