Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградска област в златната среда по европроекти в страната

Регионална конференция „Европа в България: Общо бъдеще“ се проведе в Благоевград.

Управителят на Областния информационен център Бисер Младенов представи резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 г.

Разплатените средства по европроекти в Благоевградска област са на 72 % и общините се представят доста добре.

„Договорената безвъзмездна финансова помощ на територията на област Благоевград за програмния период 2014 – 2020 е в размер на 424 млн. лева, а общият брой проекти е 2477. Най-много привлечени средства има община Благоевград - около 135 милиона лева. Това са 32 на сто от привлечените средства на територията на областта“, каза управителят на ОИЦ – Благоевград. Следва община Петрич с близо 65 млн. лева, Гоце Делчев с 55 млн. лева и Банско – 32,5 млн. лева.

"Местните власти в Благоевградска област работят с европейски структурни фондове на ниво над средното за България", каза Цветан Спасов, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерство на труда и социалната политика. 

„Общините сме изправени пред доста изпитания, породени от икономическата криза, инфлацията, липсата на бюджет, предстоящи избори“, заяви зам.- кметът по икономика, финанси и европейски проекти на Община Благоевград Мария Петрова.

Доцент д-р Славянка Ангелова от ЮЗУ „Н. Рилски“ разказа как кохезионната политика помага при работата им.

Инж. Ваня Каменова, началник-отдел „Програми и проекти“ към Югозападното държавно предприятие посочи програмите, по които работят.  

На регионалната конференция беше представена информация за политиката на сближаване и за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.  В нея  взеха участие представители на общините в Благоевградска област, както и експерти от различните оперативни програми.

Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Без резултат продължава издирването на 17-годишната Ивана

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница, но до момента резултат няма. Момичето беше обявено и за общодържавно издирване. Днес полиция, жандармерия, планински спасители и доброволци продължиха да обхождат района около Дупница, разширен е и периметърът на зоната, която се претърсва. Някои места са обходени повторно, каза говорителят на..

публикувано на 25.02.24 в 18:36

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации

Мартениците от изкуствени материи , като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални..

публикувано на 25.02.24 в 18:30

Петрич има републикански шампион по бойно самбо

Димитър Малев стигна до най-високото стъпало на държавния шампионат по бойно самбо. Митко спечели титлата със своето постоянство, отговорност към спорта и желание да радва Петрич.  Само преди няколко дни Димитър Малев стана за втори път СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА на община Петрич при юношите.

публикувано на 25.02.24 в 17:23

МВР установи 36 души, шофирали след употреба на алкохол, и 12 – под въздействие на наркотици

36 души са се качили  зад волана след употреба на алкохол – 18 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а други 18 - с над 1,2 на 1000, двама са отказали тестване. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Под въздействие на наркотици са засечени да шофират 12 водачи, един е отказал тестване. В специализираната полицейска операция..

публикувано на 25.02.24 в 16:17

Мастър клас със "златните момичета" Лаура Траатс и Симона Дянкова в Сандански

Спортен клуб по художествена гимнастика “Вихрен” Сандански се включи в проекта на Българската федерация по художествена гимнастика "Предизвикай себе си”.Първият Мастър клас ще се проведе вчера със “златните момичета” от Ансамбъла по художествена гимнастика, прекрасните Лаура Траатс и Симона Дянкова.

публикувано на 25.02.24 в 14:30
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Продължава издирването на изчезналата ученичка от Дупница

Продължава издирването на изчезналата в четвъртък 17-годишна ученичка Ивана Георгиева в Дупница и района, потвърди за БНР кметът на града Първан Дангов. Вчера в операцията се включиха над 200 полицаи, жандармерия, планински спасители, доброволци. В операцията се използват следови кучета, дронове, термокамери. Претърсен е целият район в града, близките..

публикувано на 25.02.24 в 09:24

Ограничение на движението по АМ "Струма" в района на Мало Бучино

Днес и утре в участъка от АМ „Струма“ в посока Кулата от изхода на София - при км 0 до 10-и км, след Мало Бучино ще се полага пътна маркировка.  Трафикът ще се осъществява в активната и изпреварващата лента.  Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да..

публикувано на 25.02.24 в 08:15