Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Благоевград

С час по родолюбие НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Благоевград отбеляза своя патронен празник. Гимназията е първоприемник и продължител на традициите на българската мъжка гимназия, открита с акт на екзарх Йосиф през 1880 година в Солун. Историята на гимназията е вплетена в историята на българския народ в борбата за освобождение, национално самосъзнание, култура и просвета. С нея са свързани имената на Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, Трайко Китанчев, Гьорче Петров, Константин Величков, Михаил Сарафов и много други. Днес те бяха почетени от възпитаниците на гимназията. 

С поднасяне на цветя пред паметниците на Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев започна отбелязването на празника в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“. В церемонията участваха представители на областната и общинската администрации, много учители и ученици. „Посрещаме празника с гордост и самочувствие на едно успяло училище, което е дало доста не само за страната ни, но и което я нарежда след Априловската гимназия и гимназията в Пловдив предвид историята на училището“ – сподели за Радио Благоевград директорът на НХГ Светлана Солачка. Тя припомни, че именно в резултат на историята на училището, през 1991г. училището получава статут на Национална хуманитарна гимназия. По повод патронния празник Солачка пожела на всички настоящи и бивши учители и ученици да бъдат здрави, да бъдат трудолюбиви, да не се отказват лесно, да са упорити и да носят в сърцата си Националната хуманитарна гимназия.


Празникът продължи с Час по родолюбие. Бе открита изложба на зрелостниците от 12 „д“ клас, паралелка „Изобразително изкуство“. „Това е традиционна изложба на завършващите 12-ти клас, които представят работата си през 5-те години на обучение. Разнообразни картини, разнообразни техники, разнообразни стилове. Има над 130 картини, които са подредени във фоайето на гимназията. Който иска, може да ги разгледа до 1 юни“, каза  Илия Филипов, един от учителите по изобразително изкуство в гимназията.


Ана-Мария Миладинова е в 12-ти „д“ клас в паралелка „Изобразително изкуство“, талантлива, амбициозна  и успешна. „Чувствам се много горда, че всичките тези години аз съм прекарала тук, на това място. Това е най-старата гимназия в нашия град и винаги съм я чувствала специална. Много се радвам, че откриваме изложба. Аз се включвам с доста интересни картини, използвам смесена техника. Обичам да рисувам с масло, да правя портрети, но най-вече използвам смесена техника“, сподели Ана –Мария. Тя допълни, че мечтите й са свързани с актьорското майсторство, но обеща да продължи да се занимава с изобразително изкуство.

  В програмата на тържествата по повод патронния празник на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Благоевград бяха включени състезание „Кирило-Методиевска паралелка" и спорти игри.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готова е аутопсията на пребитата жена в Перник

Готова е аутопсията на пребитата от непълнолетен младеж жена в Перник, съобщиха от прокуратурата. Причината за смъртта ѝ е двустранна бронхопневмония. Белодробното възпаление се е развило заради настъпилата в резултат на побоя исхемия на централната мозъчна артерия и продължилото близо два месеца залежаване. След като бъде изготвена новата..

публикувано на 24.09.24 в 19:20

Министърът на културата посети Перник

Министърът на културата Найден Тодоров посети Перник и се срещна с кмета Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов. Основна тема на разговорите бе развитието на културния сектор в Перник и възможностите за подкрепа на културните институции и инициативи в региона. Министър Тодоров разгледа  уникалния за Балканите Подземен минен..

публикувано на 24.09.24 в 19:18

Обновиха детска градина в Перник

Приключи работата по обновяването на Детска градина №15 „Райна Княгиня“ в Перник. Сградата, която не бе основно ремонтирана откакто е построена през 1976 г., вече е модернизирана със значителни подобрения, насочени към повишаване на енергийната ефективност и комфорта на децата и персонала, съобщиха от община Перник.  Ремонтните дейности включват цялостно..

публикувано на 24.09.24 в 16:10

БСП регистрира листата си за изборите в РИК Благоевград

Коалиция „БСП – Обединена левица“ регистрира листата си за предстоящите парламентарни избори на 27 октомврив РИК Благоевград. "Да водя листата за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори за мен е най-отговорната задача, която съм имал", каза пред журналисти водачът на листата на „БСП – Обединена левица“ в Благоевград, Кирил Добрев...

публикувано на 24.09.24 в 15:30

Подменят уличното осветление в Кюстендил

Община Кюстендил ще подмени уличното осветление на територията на града и няколко околни села. Проектът е на стойност 2 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. Община Кюстендил е подписала договор по проекта „Енергийно обновяване на външно изкуствено осветление“, по който се предвижда изцяло да бъде подменено..

публикувано на 24.09.24 в 14:14

ГЕРБ-СДС регистрира пълна листа в РИК-Благоевград

И коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в РИК Благоевград своята листа за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Водач отново е Росен Желязков. На последното място е Стефан Апостолов, който печели няколко вота с преференции. На второ място е бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов.  Листата представи Андрей Новаков, който е областен лидер и..

публикувано на 24.09.24 в 14:11

ДПС–Доган регистрира листата си в РИК–Благоевград

ДПС на Ахмед Доган регистрираха листата си в РИК Благоевград. Т я се състои от 14 кандидати за народни представители.  Водач е Ахмед Вранчев. Представители на партията заявиха, че ще водят позитивна кампания

публикувано на 24.09.24 в 14:06