Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глаголицата "оживя" в Кюстендил

Снимка: Евгени Серафимов

Глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ, беше „изографисана“ днес на централния площад в Кюстендил от ученици от Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“, което днес отбелязва своята 203-та годишнина.

Цветното пано е с размер от 1 декар и е изработено от пластмасови капачки.

Ръководител на проекта е кюстендилският художник и педагог Евгени Серафимов, а в направата на композицията участват почти всички над 900 възпитаници на най-старото кюстендилско училище.

За изработването на паното са събрани 200 чувала пластмасови капачки от бутилки, които са били разделени по цветове.

„Ще направим един така наречен пиксел арт, за пиксели ще използваме пластмасови капачки“, разказа Серафимов.

Идеята е трябвало да се осъществи за 200-та годишнина на училището, но била отложена във времето заради пандемията.

В инициативата участват 30 класа ученици, които изработват 30-те букви, като всеки клас прави по една буква от общата азбука.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Кюстендил и Първата световна война" в галерията в кюстендилското село Раждавица

Изложбата "Кюстендил и Първата световна война" беше открита днес в галерията в кюстендилското село Раждавица. Експозицията тематично е свързана с Кюстендил като главна квартира на действаща армия по времето, когато градът е бил военна столица на България, в периода 1915-1918 г. Конкретният повод за изложбата е пристигането в Кюстендил на..

публикувано на 18.05.24 в 17:38

Благоевградчани с поход по екопътека „Кръста“

Благоевградчани от различни възрасти отбелязаха Деня на българския спорт и "Световен ден на предизвикателството 2024" с поход по екопътека „Кръста“. В съботния ден над 50 любители на природата и активния начин на живот тръгнаха от пл. „Народни будители“ при Регионалния исторически музей и стигнаха крайната локация за близо 40 минути, като..

публикувано на 18.05.24 в 15:31

Почистиха от битови отпадъци река Драговищица

Почистиха от битови отпадъци река Драговищица Почистване от битови отпадъци на река Драговищица в участъка от село Драговищиц, срещу течението до стената на едноименния мини ВЕЦ, в близост до митническия пункт "Олтоманци" организира днес сдружение "Балканка". Акцията започна сутринта от с. Драговищица. Идеята е да изчистим отново района, пет години..

публикувано на 18.05.24 в 14:15

Отбелязваме Европейската нощ на музите

Регионалният  исторически музей в Благоевград ще се включи за осемнадесета поредна година в Европейската нощ на музеите. Свободен достъп до музейните експозиции ще бъде осигурен от 14:30 до 24:00 часа. Музейният комплекс в Банско също се включва в тазгодишното издание на Европейската нощ на музеите. Работно време на музейните обектище..

публикувано на 18.05.24 в 12:18
Изображението е илюстративно

6,5 млн. къса нелегални цигари задържаха на ГКПП Кулата

Близо 6 500 000 къса нелегални цигари, укрити в метални шкафове за ел. табла,  бяха открити при митническа проверка в района на ГКПП Кулата, съобщават от Агенция „Митници“. В района на ГКПП Кулата в рамките на съвместната акция на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите е..

публикувано на 18.05.24 в 10:17

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще бъде на..

публикувано на 18.05.24 в 08:13

Слънчево време

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. След обяд ще се развива купеста, над изолирани планински райони и купесто-дъждовна облачност и там ще превали. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Температурите още ще се повишат и..

публикувано на 18.05.24 в 07:32