Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес отбелязваме Световния ден на пчелите

Снимка: Pixabay

Отбелязва се от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите, с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

През 2002 г. са загинали около 30% от пчелните семейства в Централна Европа, а през 2007 г. – около 70% от тези в САЩ. Този световен феномен е познат под наименованието "синдром на празния кошер".

За последните 5 години смъртността на медоносните пчели в Европа варира от 10% до над 30%.

На 20 май се отбелязва годишнина от рождението на словенеца Антон Янша (1734 – 1773), който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.


По публикацията работи: Спаска Зашева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират Спешния център в Банско

Спешният център в Банско ще бъде ремонтиран и модернизиран. Това стана възможно след като Община Банско успя да се нареди между 47-те общини получили одобрение за финансиране по проект „Красива България“ в конкуренция от над 100 проектни предложения.  Стойността на проекта възлиза на 245 000 лв. с ДДС, като съгласно изискванията на програмата 54%..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е образувано бързо..

публикувано на 13.05.24 в 15:04

Вътрешният министър в Благоевград: Има проблем и в обучението на шофьорите

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов бе гост-лектор в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Преди срещата със студенти и преподаватели Стоянов коментира пред журналисти двете специализирани операции, започнали днес.  Първата операция е  на територията на Бургаска област по линия на предстоящите избори. Проверени са 17 търговски обекта,  образувани..

публикувано на 13.05.24 в 14:57

Международен фестивал „Шарено цвете“ в Благоевград

На 17 и 18 май колоритът на Международния детски фолклорен фестивал „Шарено цвете“ завладява Благоевград за 4-ти път. Над 800 талантливи деца и ученици от цяла България, Р Северна Македония и Гърция ще пеят и танцуват на голяма сцена на площад „Македония“. Празничната програма ще започне в 9.30 часа в петък. Целта на фестивала „Шарено..

публикувано на 13.05.24 в 14:52

Как се използва езиковата платформа "БЕРОН"

Българската академия на науките пусна за безплатно ползване езиковата платформа "БЕРОН". Платформата дава удобен и лесен достъп до официалния правописен речник на български език. Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално Ако отворите някоя интернет търсачка и въведете адреса “ beron.mon.bg ” ще достъпите Официалният правописен..

публикувано на 13.05.24 в 11:46

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 11:41

Операция на МВР за колани и безопасно шофиране

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и..

публикувано на 13.05.24 в 10:34