Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Седмица на буквите по Радио Благоевград

За 24-ти май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, за най-светлия и чист български празник, Радио Благоевград инициира „Седмица на буквите“, в която първокласници от 6-то СУ „Иван Вазов” - Благоевград ще ни припомнят детски стихчета, с които всички сме престъпвали през прага на духовно си ограморяване.

От първите букви на глаголица, през Паисий Хилендарски,  Черноризец Храбър, през килийните училища по време на Възраждането, до съвременната класна стая, където децата с трепет изписват ченгелчета, първите си „а, б, в.....”, чак до края на азбуката, всеки ден се учим, за да окултуряваме пространства и да откриваме нови светове.

24 май е празник на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата, а словото и книжовността са едни от най-силните оръжия. Те са и мост през времето, който свързва минало, настояще и бъдеще. Доказваме това чрез „родната омайна реч” на Ран Босилек, „свещения език” на Иван Вазов, детските стихчета на поетите Иван Давидков, Веса Паспалеева, Калина Малина, изпълнени с ентусиазъм от учениците от 1-ви „в“ клас Божидар, Антони, Марио, Дария, Кевин, Мартин, Фабиана, Никола и Евелин.

Детските рецитали можете да слушате в „Седмицата на буквите“ в ефира на Радио Благоевград от 22 до 26 май.Радио Благоевград, съвместно с Община Благоевград и Регионалната библиотека „Димитър Талев”, участва и в инициативата „Книга, споделена с приятели“. Тя ще се проведе на 24 май в „Библиотеката за един ден“ в Градската градина. Радио Благоевград предостави над 80 книги, подарени от слушатели.


БНР подкасти:

Вижте още
Даниела Маринова

Награда за музикалния редактор Даниела Маринова

Музикалният редактор Даниела Маринова беше отличена в класацията на  Годишните фолклорни награди – 2023. Отличието и е за журналистически материали и радиопредавания, свързани с фолклора. Наградата е присъдена от Сдружение "Наследници на фолклорния огън" с председател Константин Лазаров. Номинациите обхващат 11 области от фолклорната ни палитра...

публикувано на 03.08.23 в 10:55

БНР-Радио Благоевград има основен принос за отварянето на нощни аптеки

   Константин Качулев е избран за „Магистър-фармацевт на годината“, а Регионалната фармацевтична колегия  - Благоевград за „Колегия на годината“ за цялостната си активна дейност, в това число и Кръгла маса по проблемите на аптеките. Наградите бяха връчени на форум на Българския фармацевтичен съюз, който се проведе в Боровец.   Ръководената,..

публикувано на 30.06.23 в 13:58

Радио Благоевград и ОД на МВР с апел: Да бъдем отговорни на пътя

Радио Благоевград и ОД на МВР-Благоевград със съвместна акция под надслов „Да бъдем отговорни на пътя“. Тя е по повод 29-ти юни - Национален ден за безопасността на движението по пътищата. Акцията се осъществи на бул. „Васил Левски“ в града. „Отговорността на пътя е на всички ни, но не се спазват правилата за движение  по пътищата и всеки си..

публикувано на 29.06.23 в 14:21

Второ ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград с химн

Второ ОУ „Димитър Благоев“ е първото в Благоевград, което има специално създадена песен. Химнът „Благодарим ти, училище Второ“ е създаден по инициативата „Светилник“ на Музикаутор, организация на автори и музикални издатели за управление на авторското право, в партньорство с БНР. Химнът първо бе представен на концерт в Народния театър „Иван Вазов“..

публикувано на 20.06.23 в 14:58

Валентин Дишев спечели "Орфеев Венец"

Журналистът от Радио Благоевград Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия на фестивала „Пловдив чете”. Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” е Дамян Дамянов.  Те получиха призовете си на официалната церемония по откриването на литературния фестивал на..

публикувано на 19.06.23 в 11:51

Стартира 12-ото издание на конкурса „Нашите деца свирят Бах“

Дванадесето издание на конкурса за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах“ ще се проведе днес в НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Това е конкурс с над 30-годишна история, като първото му издание е през 1992 г. Идеята за неговото създаване е на Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева - преподаватели по пиано в благоевградското читалище...

публикувано на 17.06.23 в 12:51

Децата приятели на Радио Благоевград

Голямото концертно студио на Радио Благоевград отново отвори врати за приятели. Този път за Фолклорна група „Веселина“ с ръководител Веселинка Боянова. Инициативата премина под мото „Споделено с приятели“ и е част от поредицата събития, които радиото на Югозапада организира по повод 50-годишния си юбилей. Фолклорна група „Веселина“..

публикувано на 01.06.23 в 11:56