Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично дефиле за 24 май в Перник

Над 3000 ученици и учители ще вземат участие в празничното дефиле, с което ще започне честването на 24 май в Перник. То ще бъде предвождано от ученическия оркестър на най-старото пернишко училище - Шесто средно училище, носещо името на светите братя Кирил и Методий, което през тази година празнува своя 180 годишен юбилей.

В празничния ден, в тържествената зала на Минната дирекция, ще бъдат връчени отличията „За принос“ на учители, културни дейци и журналисти. През целия ден ще бъде отворен Регионалният исторически музей, а входът ще бъде свободен. Заедно с постоянните експозиции, перничани и гостите на града ще могат да видят и нови изложби. 

Сред тях е „Един експонат, една изложба“, която представя възпоменателния знак, връчен на княз Фердинанд при откриването на гара Перник на 8 декември 1893 и гостуващата изложба на РИМ-София и "Къща шапките" - „Шапката, някога и сега”. 

В 12 часа на сцената пред Двореца на културата ще започне богат фолклорен концерт на Ансамбъл „Граово“ с ръководител Александър Нецов и Детския фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха медалистите от Европейското първенство по Таекуон-до ITF

Благоевград отново има повод за гордост, 16 спортисти от клуб „Фолкан“ – Благоевград са носители на медали от Европейското първенство по Таекуон-До ITF, провело се в град Копер, Словения. Преди началото на редовното заседание на Общински съвет – Благоевград се проведе церемония по награждаването им. Спортистите бяха посрещнати с бурни..

публикувано на 26.04.24 в 10:58

XXV Национален празник „За хляба наш...“

Над 1 200 ученици от цяла България се включват в XXV Национален празник „За хляба наш...“ Преди официалното откриване Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, заедно със свещеници от черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград, благословиха хляба. „Чрез този празник се възпитава уважение, благоговение, благодарност..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти пенсионер в..

публикувано на 26.04.24 в 09:37

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14